Valér
4 °C
8 °C

Kovács: Méltatlan ítélet született a Hegedűs-perben

2003.11.06. 19:36
Méltatlannak nevezte a szocialista pártelnök, hogy a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön jogerősen felmentette Hegedűs Lóránt MIÉP-es politikust. Kovács László megdöbbenéssel vette tudomásul azt is, hogy megszűnt az eljárás a Fradi-Debrecen meccs után randalírozó szurkolók ellen. A pártelnök a kormány által a gyűlöletbeszéd ellen kidolgozott - de csak a szocialisták által támogatott - törvényjavaslat parlamenti elfogadását sürgette.
Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke - csütörtöki közleménye szerint - megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy jogerősen felmentették a közösség elleni izgatás vádjával korábban első fokon elítélt ifjabb Hegedűs Lorántot, valamint Metes Györgyöt, az Ébresztő című lap felelős szerkesztőjét.

Szankcionálni kell az idegengyűlöletet

"Hasonlóképpen aggasztónak tartom, hogy a napokban bizonyíték hiányában megszűnt a közösség elleni izgatás bűntette ügyében indított eljárás azokkal a szurkolókkal szemben, akik május 30-án az FTC-Debrecen mérkőzésen antiszemita rigmusokat hangoztattak" - írja közleményében az MSZP elnöke.

Hozzáteszi, ezek az esetek "sürgető erővel hívják fel a hazai politika jóindulatú, demokratikus érzelmű formálóit arra, hogy pontosabban körülhatárolttá, egyben szankcionálhatóvá tegyük az antiszemitizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletbeszéd fogalmát, s egyben megteremtsük az ellenük való határozott fellépés jogi eszközeit".

Komoly károkat tud okozni

A politikus szerint e fejlemények ismételten alátámasztják, hogy a parlamentnek mielőbb el kellene fogadnia a kormánynak a gyűlöletbeszéd ellen kidolgozott törvényjavaslatát.

Kovács László hangsúlyozta, hogy az ilyen esetek komoly kárt okozhatnak az európai uniós csatlakozás előtt álló Magyarország nemzetközi megítélésben is.

"Ezért felhívok minden demokratikus érzelmű állampolgárt arra, hogy határozottan utasítsák el az antiszemitizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet megnyilvánulásait" - olvasható a közleményben.

A szocialisták egyedül vannak

A gyűlöletbeszéddel kapcsolatos Büntető törvénykönyv-módosítás jelenlegi tervezetét csak a szocialisták támogatják. Mind az ellenzék, mind az SZDSZ további módosításokat javasol.

A szabaddemokrata Fodor Gábor szerint például a leghatározottabban fel kell lépni a gyűlöletbeszéd ellen, a törvényjavaslat azonban erre alkalmatlan, mert a véleménynyilvánítás olyan típusú korlátozásáról van szó benne, amely nem megengedhető.