Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A Kehi szerint Deutsch és Varga törvényt sértett

2002.11.06. 10:04
Eljárási szabályok megsértésével, megalapozatlan döntésekkel, indokolatlan költségnövekedés okozásával vádolja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az előző kormány két miniszterét.
Az Orbán-kormány ifjúsági és sportminisztere megsértette az államháztartási törvényt, mert a tárca gazdálkodásában a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeit nem érvényesítette, a kötelezettségek vállalása nem volt összhangban a gazdálkodási lehetőségekkel - olvasható abban a Magyar Hírlap birtokába került jelentésben, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2002. április 7-e utáni, az állami kezességvállalásról szóló kormányhatározatok vizsgálatáról készített.

Megállapítások

A harminc évig nem nyilvános dokumentum azt is megállapítja: a pénzügyminiszter a kezességvállalásra vonatkozó eljárási szabályok megsértésével nem tette lehetővé a jogszabályi kötelezettségek végrehajtását, és ezzel elősegítette a döntésekből eredő indokolatlan költségnövekedést, valamint nem tett eleget az államháztartási törvény előírásainak. Emlékezetes: az Orbán-kormány a választási vereség után, 2002. április 26-a és május 25-e között csaknem 34 milliárd forint értékben vállalt kezességet, huszonkét, főképp sportcélú beruházáshoz. A Kehi jelentéséből kiderül: a kormányhatározatok egyike sem felel meg tartalmilag maradéktalanul az államháztartási törvénynek, mert például hiányos az indoklás, nem határozták meg a kezességvállalás feltételét, és a teljes összeg sem mindig állapítható meg.

Egy hónap helyett egy nap

A Kehi kiemelten foglalkozott az ISM-nél a május 15-én kihirdetett 15 kormányhatározat előkészítésével. Eszerint kilenc esetben a határozatokat nem a szakmailag illetékes szervezeti egységek készítették elő, hanem megbízás alapján az Orbán-kormány külügyminiszterének érdekeltségébe tartozó Martonyi és Kajtár, Baker&McKenzie budapesti iroda. A megbízási szerződést május 14-én a közigazgatási államtitkár kötötte, az államháztartást megsértve, mert a pénzügyi ellenjegyzés hiányzik. Az ügyvédi iroda egy nap alatt lett kész, míg az államapparátusnak a többszintű egyeztetések miatt legalább egy hónapra van szüksége egy-egy határozat előkészítésére. Szintén az iroda készítette el a kezességi és hitelszerződéseket is, annak ellenére, hogy az előbbire a PM formanyomtatványt alkalmaz.

A jelentés leszögezi: a 15 kormányhatározat egyedi döntéseken alapul, nagy része megalapozatlan, a sürgősségre, azaz a hitelből történő finanszírozásra nincs szakmai indok. Azzal, hogy a hitel felvételét a kormány készfizető kezességgel támogatta, mintegy hárommilliárd forint kamat és járulékos költség büdzséből történő finanszírozását vállalta indokolatlanul.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!