Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

A rendőrség előveszi Schlecht Csaba ügyét

2003.11.06. 21:01
A rendőrség - egy újságcikk alapján - előveszi a 2001-ben lezárt, Schlecht Csaba és társai ügyében elrendelt nyomozás anyagát az irattárból, és átolvasás után dönt arról, van-e jogi lehetősége annak, hogy hivatalosan lépjenek az ügyben.
A BRFK szóvivője, Kozák László arra kérdésre reagált , hogy elrendelhetik-e ismételten a nyomozást, miután a Népszabadság csütörtöki számában megjelentek szerint a két éve lezárt ügy egyik szereplője, Weisz József "megszólalt".

Meg kell vizsgálni az elévülést

A napilap szerint "Weisz József (...) szeretné nyilvánosságra hozni, hogy 1995-ben ő továbbította faxon Kaya Ibrahim és Josip Tot útlevelének másolatát Tasnádi Zsolt vállalkozóhoz".

A rendőrség szóvivője azt mondta, arról, hogy az ügy elévült-e, illetve hogy milyen lépéseket tehetnek, csak a négy évig tartó nyomozás iratainak átolvasása után tudnak tájékoztatni.

2001-ben megszűnt a nyomozás

A rendőrség 2001. szeptember 11-én szüntette meg a nyomozást Schlecht Csaba és ismeretlen társai ellen, mivel nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várt eredményt a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A BRFK Nyomozó Főosztály Gazdaságvédelmi Osztálya közokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt Schlecht Csaba és ismeretlen társai; csődbűntett és adócsalás alapos gyanúja miatt Schlecht ellen folytatott nyomozást.

Fantomcégek

A rendőrség az eljárás során megállapította, hogy egy ismeretlen Kaya Ibrahim nevének és adatainak felhasználásával tizenhárom, jelentős köztartozást felhalmozó gazdasági társaságban szerzett tulajdon- és irányítási jogot, majd a cégeket fantomizálták, ezért a tartozások behajthatatlanná váltak.

A rendőrség csak Schlecht és egyik cége - a bizonyíthatóan huszonhat millió forintos tartozást viselő Centrum Kft. - ellen kezdeményezett eljárást. Sclechtet gyanúsítottkként hallgatták ki, de mivel a cégnek vagyona nem volt, a csődbűntett, valamint az adócsalás feltétele nem állt meg.

Magyar Bálint megemlítette

Tavaly május 30-án a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást Magyar Bálintnak (SZDSZ) a Schlecht-üggyel összefüggésben tett feljelentésére.

Az ügyészségi határozatból kiderült, Magyar Bálint álláspontja szerint Weisz József Németországban élő magyar állampolgár 1994-95-ben közreműködött abban, hogy Németországban élő vendégmunkásoknak, illetve Szerbiában élő személyeknek az útlevelét használják jelentős adótartozást felhalmozó cégek fantomizálására.

Az ügyészségi határozat szerint a rendelkezésre álló adatokból nem következik, hogy Weisz József más cégek megvásárlásához útleveleket vagy útlevelek adatait közvetítette volna, de ha fel is merülne csődbűntett vagy adócsalás alapos gyanúja, az már elévült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!