A nosztaliga szele kapta el a tank vezetőjét

2006.11.19. 22:51
Ellentmond a hivatalos verzióknak Horváth György, aki október 23-án beindította a T-34-est a Deák téren, majd a rendőrsorfalnak vezette. Állítja, akku nem kellett hozzá, és saját maga állította le a járművet, amikor felmérte tettének súlyát. Unokája nagyon büszke rá.

Spontán jött az ötlet, akkumulátor pedig nem kellett ahhoz, hogy a már kinyitott tankot beindítsa Horváth György október 23-án a Deák téren.


Horváth György a tévében

A csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személyek elleni erőszakkal vádolt nyugalmazott seregélyesi műszerész erről a Magyar Televízió Szólás szabadsága c. műsorában beszélt vasárnap.

"Erre nem tudok egy mondatban válaszolni" - felelte az október 23-ai zavargások egyik főszereplője, miért indította be az 56-os retrokiállításra a Deák térre szállított szovjet fejlesztésű T-34-est. "Gyerekkorom óta nem voltam T-34-es közelében, a nosztalgia szele elkapott" - hangzott a hosszabb válasz.

A tankkal a férfi megtett 150 métert, majd a jármű megállt. Horváth György a műsorban azt állította, nem az üzemanyag fogyott ki, hanem megérezte a felelősség súlyát: "Én magam vezetéstechnikailag állítottam le."

Voltak balsejtelmei, de nem félt

A zavargás másnapján a tanktulajdonos Hadtörténeti Múzeum igazgatója azt állította, a tank elkötésére készültek a tüntetők, és a helyszínre vitt, párhuzamosan kötött autóakkumulátorral indították be a járművet. Holott a T-34-est nem lehet két autóaksival elindítani, míg egy beépített sűrített levegős indítószerkezettel könnyedén. A tank működőképes állapotban volt, nem sokkal korábban Andy Vajna filmjében szerepelt, a Szabadság, szerelemben.

A rendőrség pedig azt közölte, szakszerű akcióval ők állították le a tankot és tankosát: könnygázgránáttal késztették megállásra, majd kiemelték az utastérből.

"Komolytalan a kérdés" - válaszolta Horváth, amikor a műsorvezető azt kérdezte tőle, tüzelt volna-e, ha a tank lövegtornya még működött volna. A járművet a rendőrsorfalnak vezető, majd előtte leállító műszerésznek egyébként átvillant az agyán, hogy esetleg éles lőszert is bevetnek ellene. "Nem féltem" - mondta ennek ellenére.

Büszkék rá

A férfi családja büszke a nagypapa tettére, az unoka a leginkább. Senki nem gondolta volna, hogy a nagypapa tud tankot vezetni.

Horváth György a bíróságon büntetlen előéletére, illetve arra fog hivatkozni, hogy soha életében nem került szembe a hatóságokkal. "Minden állampolgárnak alá kell vetni magát a rendőrségi intézkedésnek" - mondta a férfi. Ügye még nyomozati szakaszban van, ezért sem válaszolt arra a kérdésre, hogy mi volt a célja a tank beindításával.  • Tippek
  • Árfolyam