Auguszta
-7 °C
0 °C

Két nyitott fejezet a csatlakozási tárgyalásokon

2002.12.11. 13:48
"Adottak a feltételek a tizenöt tagország és a tíz tagjelölt állam megegyezéséhez az Európai Unió hét végi koppenhágai csúcstalálkozóján" - értékelte a tárgyalások jelenlegi állapotát szerdai sajtótájékoztatóján Balázs Péter a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkára. Mint fogalmazott: "a hét végén Koppenhágában lehet az eljegyzés, április 16-án az athéni Akropolisz lépcsőin az esküvő, május 1-én pedig beköltözhetünk az új, közös otthonba".
Kormányzati kontinuitás

A diplomata magyar szempontból pozitívnak minősítette az eddig lezárt 29 fejezet tartalmát. Hangsúlyozta, hogy az egymást követő magyar kormányok között kontinuitás volt az egyes kérdésekkel kapcsolatos álláspontokban. Úgy ítélte meg, hogy Magyarországnak az 1998-ban hivatalosan is megkezdett és az utolsó két hónapban rendkívül intenzívvé vált tárgyalási folyamat végén szinte minden vágya teljesült.

Hét pontos siker

Külön sikernek nevezte, hogy a Medgyessy-kabinet hivatalba lépése óta hét pontban tudott a magyar tárgyaló-delegáció kedvezőbb feltételeket elérni. Ilyennek nevezte egyebek mellett azt, hogy sikerült három évvel meghosszabbítani a termőföld értékesítéséről szóló szabályt. Kiemelte: az ország lehetőséget kapott arra is, hogy 2008-ig a cigaretta jövedéki adóját illetően több lépcsőben érje el az európai uniós szintet, valamint azt, hogy más hasonló lélekszámú tagokhoz hasonlóan Magyarország ugyanannyi képviselőt, 24 főt delegálhat az Európai Parlamentbe. Balázs Péter szerint a soros EU-elnöki tisztet betöltő Dánia erőfeszítéseinek is köszönhető, hogy hazánknak több, az agráriummal kapcsolatos témában is sikerült eredményt elérni.

Száz százalék

A hét végi csúcstalálkozó kérdése magyar részről az, hogy miként sikerül megállapodni a még nyitott költségvetési és az agrárfejezetről. Az államtikár hangsúlyozta, hogy csak akkor lehet minden egyes fejezetet véglegesen lezártnak tekinteni, ha az összesről megegyezett a tagjelölt és az EU. Hozzátette: a vita arról szól, hogy a csatlakozási idő után az egyes területeken milyen időbeli ütemezéssel módosulnak a feltételek. "Magyarország célja természetesen minden esetben a száz százalék elérése" - fogalmazott az államtitkár, aki azt is megjegyezte: az unióban nincsen másodosztályú tag.

Leg-leg-leg

Magyarország minden idők legnagyobb nemzetközi szerződését köti. Balázs Péter utalt arra, hogy egy lépésben vesszük át azokat a szabályozásokat, amelyekre más államoknak csaknem négy évtizedük volt. A csatlakozási szerződés közlöny formátumban 1000, gépelt változatban 6000-8000 oldal lesz majd. Várhatóan februárra készül el az angol nyelvű, márciusra pedig a magyarra fordított változat. A szöveg lényegesebb elemeit tartalmazó dokumentumot azonban már januártól el lehet érni az interneten.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!