Piroska
-1 °C
5 °C

Újra összehívnák a parlamentet

2006.02.14. 17:39
Aláírásgyűjtésbe kezd az ellenzék a 14. havi nyugdíj érdekében. Rendkívüli parlamenti ülés összehívását is kezdeményezik, de a szocialisták elzárkóznak, mondván, "nem asszisztálnak a jobboldal kampányához".

A nyugdíjasoknak beígért 64 ezer forint körül zajlik a koalíció és az ellenzék legnagyobb pártja közötti vita. Az ellenzéki párt szerint ennyi pénzt akar elvenni az MSZP minden nyugdíjastól.

A 14. kilőné a 13-dikat

Korózs Lajos szocialista politikus kedden sajtótájoztatón lényegében elutasította a Fidesz újabb havi nyugdíjra tett javaslatát. A szocialista politikus azt mondta, hogy a Fidesz 14. havi nyugdíjról szóló javaslata az idei 13. havi ellátást veszélyeztetné.

A Fidesz előterjesztése - amelyet Áder János fideszes frakcióvezető hétfőn, a parlamentben nyújtott át Gyurcsány Ferenc kormányfőnek - kihagyja a 2006. évi juttatások közül a 13. havira vonatkozót, a normaszövegből ugyanis hiányzik, hogy "az idei évre megállapított összeg, illetve kifizetési idő mikorra vonatkozik", azaz, hogy az idén mikor és milyen mértékben kívánja érvényesíteni a kifizetést a Fidesz, mondta a szcialista politikus.

Az előterjesztés nem jelölte meg a plusz egyhavi nyugdíj forrását, közölte Korózs, aki szerint vagy az Idősügyi Tanáccsal egyetértésben elfogadott ötéves nyugdíjkorrekciós program terhére, vagy a 13. havi nyugdíj terhére kívánja a Fideszt ezt a kezdeményezést érvényesíteni.

Szánalmas magyarázkodás

A Fidesz közleménye szánalmas magyarázkodásnak titulálja a szocialisták érveit. Azt javasolják, hogy rendkívüli parlamenti ülésen tárgyaljanak a 14. havi nyugdíj bevezetéséről. "Ha a Medgyessy-Gyurcsány-kormány számára valóban fontos az idős emberek biztonsága, akkor ők is támogatják a rendkívüli ülés megtartását, ahol az országgyűlés dönthet a 14. havi nyugdíj bevezetéséről" - írja közleményében az ellenzéki párt.

Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettes az Index kérdésére azt mondta, hogy "kampánydolgokhoz nem asszisztálnak". A költségvetés idején a Fidesz több száz módosító javaslatot adott be, de akkor egy sem volt, amely erre vonatkozott volna.

Ha nem, akkor majd nyom a nép

A Fidesz a KDNP-vel közösen aláírásgyűjtési akciót indít a 14. havi nyugdíj bevezetéséért - jelentette be Áder János. A politikus beszámolt arról, hogy a megoldásban a KDNP elnöke, Semjén Zsolt volt a segítségére, aki azt javasolta, kérdezzék meg az embereket. Ezért kezdeményezi a két párt az aláírásgyűjtési akciót. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke közölte: a várhatóan sok százezer aláírás olyan társadalmi nyomást jelent majd a következő kormány számára, ami garancia lesz a 14. havi nyugdíj bevezetésére. Az akció legkésőbb a jövő hét elején elindul, és akár április elejéig eltarthat.