Tüntetés helyett tárgyaltak a kínai diákok

2009.04.29. 16:39 Módosítva: 2009.04.29. 16:39

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Újabb, csendes, tárgyalós nap a 89-es kínai diákmegmozdulások történetében. A kormány megosztotta a tiltakozó diákokat, egy részükkel leült tárgyalni. A hatalom igéretet tett arra, hogy nem büntetik meg a diákmegmozdulások szervezőit és vezetőit. Kínai diáktüntetés-sorozat harmadik része.

Kínában szombaton első ízben ültek le tárgyalni a kormány magas ragú képviselői a tiltakozó diákokkal. Több órán át tartott a dialógus, amelyről az állami televizió és a rádió is közvetítést adott. Megfigyelők szerint ezzel teljesült a diákság egyik követelése, vagyis, hogy folytassanak a gondokról nyílt véleménycserét - jelentette az MTI tudósítója 1989. április 29-én.

A találkozón a kormány képviselői, köztük Juan Mu kormányszóvivő és He Dond-csang kulturális miniszter-helyettes, illetve 45 diák vett részt. Jelentések szerint a diákok közt voltak a nem-hivatalos diákszervezetek képviselői is.

Sajtóértekezletükön ugyanakkor a független diákszervezetek képviselői nem ismerték el ezt az első kapcsolatfelvételt, azzal érveltek, hogy a megbeszélést nem a független pekingi diákbizottság képviselői, hanem a hivatalos diákszervezetek szervezték meg. Csak olyan párbeszédet ismerünk el, amelyet a független biozottságok folytatnak - közölték a pekingi egyetem aktivistái. A kínai kormány törvénytelennek minősíti ezeket a bizottságokat, a kormány szóvivője a szombaton tartott megbeszélések alkalmából is megerősítette, hogy a kormány a "törvénytelen szervezeteket" nem fogja elismerni.

A szóvivő Li Peng miniszterelnököt idézte, aki a meghatározatlan időre szóló sztrájkakció befejezésére szólította föl a diákokat. A társadalmi stabilitás megőrzésére és arra kérte a diákokat, hogy nyújtsanak segítséget a pártnak és a kormánynak a nehézségek leküzdésében. A kormány képviselői kifejtették a megbezélésen, hogy a diákságnak a demokratizálást és a reformok elmélyítését célzó követeléseit osztja a vezetés is.

A Mi vezetett a Tienanmen téri vérengzésig?-sorozat első része itt, a második itt olvasható.

További MTI-hírek 1989. április 29-éről itt böngészhetők.