Szent-Iványi, Béki, Demszky, Mohácsi, Konrád

2009.02.07. 16:03 Módosítva: 2009.02.07. 16:03
Szent-Iványi István, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) országos tanácsának (ot) elnöke vezeti a párt listáját az idei európai parlamenti (EP) választásokon, jelentette be Fodor Gábor, a liberálisok elnöke a testület szombati, budapesti ülését követően.

Szent-Iványi Istvánt korábban a párt ügyvivő testülete jelölte az EP-lista első helyére.

A jelenleg is EP-képviselőként dolgozó Szent-Iványi István mellett a lista további négy helyéről döntött az ot. Az SZDSZ EP- listájának további helyeire Béki Gabriella parlamenti képviselőt, Demszky Gábor budapesti főpolgármestert, Mohácsi Viktória EP-képviselőt, és Konrád György írót jelölték.

Konrád György szereplése szimbolikus, de a többiek, ha úgy alakul a helyzet, vállalják a brüsszeli munkát.

A lista további helyeiről a párt ügyvivői testülete fog dönteni.

Fodor Gábor sajtótájékoztatóját az SZDSZ politikai üzenetét bemutató Van-e 200.001 szabad demokrata szavazó?–feliratú plakát előtt tartotta.

A politikus azt mondta, a kampányban a fő hangsúlyt a liberális értékekre kívánják helyezni. Közölte, hogy húsz évvel korábban, a rendszerváltás idején fontos eszméket fogalmaztak meg, és most is világossá akarják tenni, hogy egy toleráns, nyitott országban akarnak élni, amelynek részei azok az értékek, amelyekért a rendszerváltáskor harcoltak, és amelyek a nyugati kultúrához, civilizációhoz kötnek minket.

Megjegyezte: látható, hogy ezek az értékek az utóbbi időben meggyengültek Magyarországon, nő az egymás iránti ellenségeskedés, a rasszizmus, a gyűlöletkeltés, de az SZDSZ ezekkel szemben foglal állást, és a nyitott, toleráns, európai Magyarországot megfogalmazó gondolatok mellé áll.

A sajtótájékoztatón Szent-Iványi István elmondta, hogy az ot ülésén Kóka János frakcióvezető ismertette a párt hatpontos válságkezelő csomagját, amelyet a testület tagjai elfogadtak és támogattak.

Az ot arról is döntött, hogy a következő, március 14-i ülésén az SZDSZ romastratégiájával fog foglalkozni, amit a politikus a magyar társadalom egyik legsürgetőbb kérdésének nevezett.

Kérdésre válaszolva, a parlament feloszlatását célzó javaslat kapcsán Fodor Gábor azt mondta, hogy meglátása szerint ez Magyarországnak nem tenne jót, mert a gazdasági krízis mellett egy politikai krízis is előállna. Olyan javaslatokat támogatnak, amelyek azt segítik elő, hogy az ország minél hamarabb kilábaljon a válságból.

Szent-Iványi István szintén kérdésre válaszolva közölte, nem mérlegelik azt az eshetőséget, hogy egyetlen képviselőjelöltet sem tudnak kijuttatni Brüsszelbe, de ha ez a "hipotetikus eset áll elő" az nehézzé tenné számukra a további hazai politizálást is.