Elárasztották az aláírások Seres Máriát

2009.02.13. 16:35
Az OVB ellenőrzi azokat az aláírásokat, melyeket Seres Mária gyűjtött össze a képviselői költségtérítés elleni népszavazás ügyében. Meglepő fordulat, hogy hétfőn még 200 ezer aláírás volt, csütörtökre viszont már 591 ezer lett. Seres Mária korábban azt mondta, bízik az utolsó napok meglepetésében.

Elrendelte a képviselők költségtérítési rendszere ellen kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzését pénteken az Országos Választási Bizottság (OVB).

A népszavazást kezdeményező Seres Mária a következő kérdést fogalmazta meg: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?". A kérdést az OVB szeptember 23-án hagyta jóvá, október 12-én kezdődött az aláírások összegyűjtése, amit Seres Mária csütörtökön adott át az OVB-nek.

Seres Mária honlapja szerint több mint 591 ezer aláírást tudtak összegyűjteni, ami azért érdekes adat, mert hétfőn azt jelentették be, hogy 200 ezer aláírás gyűlt össze. Ez tehát az jelenti, hogy hétfőtől csütörtökig majdnem a háromszorosát gyűjtötték össze annak, amit előtte majdnem négy hónap alatt.

Egy héttel az aláírásgyűjtés lezárulása előtt egyébként azt mondta: „Bízom az utolsó napok meglepetésében".

Az Országos Választási Irodának a törvényben szabott 45 napon belül, március 26-ig kell ellenőriznie aláírások érvényességét.

Ha az ellenőrzéskor kiderül, hogy az aláírosk hitelesek, akkor az Országgyűlésnek mérlegelés nélkül el kell rendelnie a népszavazást. A népszavazás pedig érvényessége esetén kötelező érvényű, vagyis ha győznek az igenek, akkor a képviselők többet nem kaphatnak bemondásra költségtérítést.

Seres Mária korábban gyanúba keveredett, hogy kapcsolódik a polgár Tamás (Tomcat) nevével fémjelzett Zöld Párthoz. Kérdésünkre többször cáfolta, hogy akár a Zöld Párthoz, akár más politikai párthoz köze lenne.

Az aláírásgyűjtés utolsó hetében azt is mondta, hogy felkéri az OVB-t, hogy az összegyűlt aláírások közül szűrje ki azokat, amelyek a ferencvárosi választásokon érintett szavazókörzetben lakóktól kerültek az ívekre. Ezzel a lépéssel az a célja, hogy kiemelje függetlenségét, és eloszlassa azt a gyanút, hogy a Zöld Párt számára gyűjtött adatokat.