Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gyurcsány évet értékel

A miniszterelnök a 2009-es évértékelő és -indító beszédében az adó-, a szociális- és a nyugdíjrendszer átalakítását, a cégek támogatáspolitikájának megváltoztatását, valamint a politikai képviseleti-igazgatási rendszer megváltoztatását jelentette be, bár ez utóbbit nem fejtette ki. Az ellenzék fideszes és KDNP-s része kivonult az ülésteremből. Napirend előtt Gusztos Péter a Cozma-gyilkosság kapcsán az indulatok elszabadulásának veszélyére figyelmeztette képviselőtársait.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az nehezen fér a fejünkbe, hogy ha a Gyurcsány-kormány most a munkát terhelő elvonásokat kívánja csökkenteni, hogy megérje dolgozni és foglalkoztatni, akkor vajon évekkel ezelőtt miért nem jutott erre a felismerésre - holott mérvadó közdazdászok, elemzők már esztendők óta az európai összevetésben roppant alacsony foglalkoztatási rátánk érdemi növelésében látták a kitörést.

  • Nem könnyű az ön által irányított országban polgárnak lenni, vagy embernek lenni általában. Pár hónapja még azért rótta meg az embereket, mert túl sokat fogyasztottak, most meg azért, mert túl sokat takarékoskodnak. Úgy tűnik, hogy ön nem érti, mi a probléma. Magyarország az elmúlt öt évben évről évre csökkenő gazdasági növekedést mutat, immár negatív. Ez az ön kudarca, még ha ennek következményeit ön is viseli legkevésbé. 2009. januárjában 32 ezerrel nőtt a munkanélküliség, jelenleg 509 ezer munkanélküli van. A forint gyengül, az ipari termelés zuhanása a kilencvenes évek elejét idézi, az államadóság mértéke pedig utoljára a kilencvenes évek közepén volt ilyen rossz. Az ön munkájának köszönhetően Magyarország egyes mutatók szerint tíz évet zuhant vissza. Ez a kormányzati politika kudarca. Ilyenkor egy politikus, akiben még van tettvágy, azonnal munkához látna. Gyurcsány most is, mint az őszödi beszéd előtt, csak tetteti a kormányzást.

  • A 13. havi nyugdíj megszüntetése, valójában az azt ma is kapó magánszemélyek normál nyugdíjába való beépítése, ám az újonnan nyugdíjba menőktől való megvonás évente durván 110-120 ezer személyt érint hátrányosan, ennyien mennek ugyanis nyugdíjba évente.

  • Önök elhiszik, hogy a társasági adó csökkentése adócsökkentés? Önök elhiszik, hogy a személyi jövedelemadó felső kulcsának 36-ról 38 százalékra módosítása adócsökkentés? Önök elhiszik, hogy a családi pótlék megadóztatása tehercsökkentés, hogy a jövedéki adó emelése tehercsökkentés? Úgy, hogy a helikopter és az uszoda ugyanabba az áfa-körbe tartozik, mint a kenyér? Önök ezt elhiszik, hogy ez a kivezető út a válságból? Önök három éve, 2006-ban megszavaztak egy megszorító csomagot, ami Magyarországot elindította a leszakadás útján. Önök egy kudarcos, halott politikába próbálnak életet lehelni. Ezek a lépések nem vezetnek ki a válságból. Amihez most a nevüket adják, az egy újabb megszorító csomag, ami nem növeli a versenyképességet, nem segíti a felzárkózást, viszont akiknek még van legális jövedelmük, azokra csak újabb terhet raknak. Nem a gazdaság kifehéredése várható ezektől a lépésektől, hanem a szürkegazdaság bővülése.

    06
  • Semjén Zsolt (KDNP) szerint ha lehámozzuk a kommunikációs héjat, akkor az újabb megszorítás marad csak. Szerinte abszurd, hogy a mai kormány 2016-ra tesz kijelentéseket, miközben a költségvetésük csak két hetet ért meg. A közvéleméyn olyan, mint a Harlemben az 50-es években, az euró 300 forint fölött van. A Gyurcsány-kormány története kudarcok története. Ha csak a világválság a felelős, akkor miért csak Magyarország szorult egyedül IMF-hitelre. Semjén szerint a családok csődvédelméről is beszélni kellene, a valutahitelesek lehetetlen helyzetbe kerültek, sokan uzsorások karmai között élnek. A KDNP-elnök szociális bank felállítását javasolja. Gyurcsány korábban azt mondta, hogy ÁFA a szegények adója. Ez Semjén szerint így is van, ehhez képest éppen az ÁFÁ-t emeli a kormány. Megfontolandó lenne, ha az alapvető élelmiszereknek, így a kenyérnek, tejnek, szalonnának csökkenne az ÁFÁ-ja, a jachté növekedhet. Fehéregerekkel lehet kísérletezni, emberekkel nem, ezért a népnek kell döntenie.

    05
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Az alsó - úgy tudjuk, már júliustól - 19 százalékos szja-kulcs sávhatárának 2010-ben 3 millió forintra való kitolása a mai 1,7 millió forintról az úgynevezett marginális adókulcs lényeges csökkentése miatt serkenti a munkavállalást, bátorítja a béremelést, és azt, hogy a tényleges jövedelmet vallja be az alkalmazott. Ma ugyanis az átlagbér környékén (havi 180 ezer forint körül) 1 forintnyi bruttó béremelésből 70 fillért elvisz az adó az európai összevetésben kimagasló marginális adókulcs miatt. A sávhatár kitolásával 50-60 fillér közé szorul az 1 forintnyi béremelés miatti állami elvonás.

  • GYF, 2006: Azt gondolom, hogy a radikális adócsökkentés és járulékcsökkentés mint eszköz ebben az esetben nem alkalmas, az nem megmozdítja a gazdaságot, hanem növeli a szociális bizonytalanságot és a szociális kockázatokat.

  • Fodor Gábor egymás hibáztatása helyett összefogást szorgalmazott, amit frakciója visszafogott tapssal jutalmazott. Bár Gyurcsány szerint javaslatainak reformértéke mérhető a Bokros-csomagéhoz, Fodor szerint a mostani helyzet nem hasonlítható az akkorihoz, hiszen most nincs meg a széleskörű politikai-társadalmi összefogás, ami megalapozhatja a reformokat. A miniszterelnök feladata a társadalmi összefogás megteremtése. Gyurcsány javaslatait hallgatva Pozsgay Imre jutott az eszébe, aki 20 éve népfelkelésnek minősítette az 1956-os, addig hivatalosan ellenforradalomként számon tartott forradalmat. "Túl későn, túl kevés" - jellemezte Gyurcsány javaslatait. "Erkölcsi kötelességünk, hogy kijavitsuk, amit elrontottunk" - mondta, és azt javasolta, hogy azonnal megvalósítható, a lehető legrövidebb időn belül hatékony programokat hirdessenek. Szerinte amúgy ha annak idején végrehajtják az SZDSZ programját, akkor most jobb helyzet lenne az országban. Számon kérte, hogy Gyurcsány javaslatai kidolgozatlanok, nem tudni, mikor lehet bevezetni ezeket.

    14
  • Védelem és kitörés, ezek a leggyakoribb szavak a válság kapcsán, mondta Lendvai Ildikó (MSZP), aki szerint cselekedni kell. Nem ért egyet azzal, hogy megszorítások jönnek, a költségvetésnek ugyanis nincs pluszbevétele a mostani intézkedésekkel. A 3 százalékos áfa-emelés egy adott családnak maximum 5 ezer forint pluszterhet jelent. Igaz, hogy Magyarország nem volt jó állapotban, amikor a válság elérte, csakhogy a 2008-as foglalkoztatottsági szám magasabb, mint az Orbán-kormány minden egyes éve. "Mérj, mielőtt vagdalkozol!" - javasolta az ellenzéknek.

    13
  • Hemingway-jel nem vitatkoznék, de gyanítom, hogy az idézet még azelőtt került az elnökasszony lapjára, hogy beszédemet hallotta volna - kezdte válaszát Gyurcsány Ferenc. "Navracsics úr! Megtörtem beszéde súlya alatt. Belátom, hogy én személyesen állok a II. világháború óta eltelt legnagyobb munkanélküliség-növekedése mögött az Egyesült Államokban. Gyurcsány a hibás. Donald Tusk is kétségbeesetten hívott, hogy kiderült, hogy jóban vagyunk, ezért a lengyel zloty is zuhanni kezdett. Merkell asszony hívott októberben, mondtam is neki Kancellárasszony, figyeljen, elviszem én a balhét, vegyen fel annyi hitelt, amennyit akar. Az EU legutóbbi miniszterelnöki vacsoráján - ahogy elnézem a politikai karrierjét, maga is járhat majd ilyenre, szegény Magyarország - mondom az ír miniszterelnöknek, hogy van egy frakcióvezetőnk, a Navracsics, aki mindig az ír csodával példálózik."

  • Nem nagyon részletezték az Index kérdésére a szocialisták, hogy mit tartottak a legfontosabbnak a Gyurcsány beszédben, a legtöbben jól bevált panelekre építettek. Mesterházy Attila szerint a fő mondanivaló hogy a szocialistáknak van egy programjuk, a Fidesznek meg nincs. Ráaádsul , vélekedett a frakcióvezető-helyettes, az MSZP programja olyan koherens, hogy nem csak a pénzügyi egyensúlyt állítja helyre, hanem a jövőbeni versenyképességnek is megágyaz, sőt kezeli a válság akut tüneteit, azaz segít megőrizni a munkahelyeket is.

  • Suchman Tamás szintén nem vesződött a miniszterelnöki szónoklat konkrétumaival, szerinte egy a fontos: több mint 10 év után újra a '95-'97-es elszántságú reformoknak mer nekifogni a baloldal. "Remélem, képesek leszünk rá" - tette hozzá a szocialista képviselő.

  • Gyurcsány Ferenc még folytatta a poénkodást, majd számon kérte a javaslatokat a fideszes frakcióvezetőtől. Semjén Zsoltot viszont megsimogatta, a magáncsődre vonatkozó javaslatát megfontolásra érdemesnek nevezte. Az áfával kapcsolatos javaslata mellett azonban nem tudott szó nélkül elmenni. Gondolkodtak rajta, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék, de minden egyéb termék áfáját 25 százalékra emeljék. A közgazdászszakma azonban nem támogatta ezt, másrészt nehéz is kivitelezni, hiszen hol a határ? Az egykor 3,60-as kenyérnél? A csabai csípős belefér-e, és mi legyen a parasztkolbásszal? (Hosszan sorol még élelmiszereket.) A lényeg, hogy az áfakör szétválasztása lényegében nem működik. "Liberális barátai" figyelmébe azt ajánlotta, hogy amit most javasolnak, az a parlament egyik felének már most is túl sok. "Kedves Gábor, ha elég lenne kivonni a kardot [...] de a helyzet ennél kicsit bonyolultabb". "Nem nagy dolog engem reformokra biztatni, de megszerezni ehhez az ország támogatását!" Ha ez megvan, és mehetünk gyorsabban is, Gyurcsány szívesen tempót vált. Reményét fejezte ki, hogy közösen "jó, az ország érdekét szolgáló döntéseket tudunk hozni."

    Z1X4022
    Kuncze a Gyurcsány beszéd alatt. Fotó: Paparazzi
  • Török Zsolt (MSZP) az Index kérdésére fejből citálta a beszéd elemeit. Szerinte a legfontosabb üzenet, hogy akik kevesebbet keresnek, kevsebbet adóznak, tehát javulnak a megélhetési feltételeik. És a szocialista képviselőnek tetszett a patrióta gazdaságpolitika is, aminek ékes példája, hogy a kormány megpróbálja elejét venni az ország gázfüggőségének. Ja, és nagyon fontos, tette hozzá Török, hogy mindenáron megvédi a bal a nyugdíjasokat.

  • Gusztos Péter együttérzését fejezte ki Marian Cozma hozzátartozóival, valamint a veszprémi kézilabdásokkal. Óriási a felelősségük a képviselőknek, mivel egy puskaporos hordón ülünk, az indulatok elszabadulása fenyeget, mondta napirend előtti felszólalásában. Köszönetét fejezte ki azoknak, akik nyugodtak maradnak, és felelősen nyilatkoztak, így tett például Veszprém fideszes polgármestere, aki azt mondta: a tettesek magyar állampolgárok. Ott tartunk, mondta, hogy egy jogfosztottságra épülő párt készül az európai parlamentbe, egy regnáló polgármester tagadja a holokausztot, napilapban uszítanak a cigányság ellen.

  • Nyíltabban kell beszélni roma származuású honfitársaink életkörülményeiről, oktatási problémáiról, nehézségeiről, mondta Fodornak adott válaszában Draskovics Tibor. Az igazságügyi és rendészeti miniszter azt kéri, hogy ne hivatkozzon felelős politikus nem létező statisztikákra, a társadalomban meglévő előítéletekre.

  • A miniszterelnök jól megkoreografált beszéde nem volt más, mint az utóbbi évek közhelyeinek újragyúrt halmaza, mondta az Indexnek Hock Zoltán. Az MDF elnökségi tagja szerint egyébként aki odafigyelt az utóbbi napokban, szinte betüről-betűre előre ismerhette már a Gyurcsány-beszédet, amiben csak az volt a meglepő, hogy egy órán át tudta dagasztani. Amit pedig mondott, az Hock szerint a kialakult helyzetre sekélyes válasz, hiszen sem az állami szerepvállalás lefaragásáról, sem az adócsökkentésről, sem a fogyasztásnövelésről nem beszélt érdemben. Azt meg végképp nem értette Hock, hogy a GYED-re vonatkozó szabályok változtatásával miért veszi el a kormány a gyerekvállalási kedvet.

  • Az MDF a középosztály pártjaként az adófizetők pártja, ezért különösen felborzolta az a hír, hogy az APEH 43 milliárd forint plusz bevételhez jutott, amiért még jutalmat is osztottak. Herényi attól tart, hogy ez a pluszbevétel valójában valamilyen hibából kifolyólag kerülhetett az APEH-hez. Az emberek amúgy félnek az APEH-től, ami túl nagy, így túl sokba kerülő szervezet. A pluszpénzhez szerinte az APEH úgy juthatott, hogy a személyi jövedelemadó-bevallást kitöltő szoftver az APEH honlapján hibás - emiatt a hiba miatt tízmilliárd forint folyhatott be. A további harmincmilliárdra egy sajátos törvényértelmezés lehet magyarázat, miszerint a vagyonosodási vizsgálatoknál azt is jövedelemnek veszik, ha valaki saját bankszámlájára utal.

    16
  • Az SZDSZ készen áll a tűzoltásra, semmilyen ügyből nem csinál presztízskérdést, de azoknak a javaslatoknak, amiket Gyurcsány ma beterjesztett, korábban kellett volna megszületniük, vélekedett Fodor Gábor, aki szerint örömteli, hogy a 2007 nyarán aláírt koalíciós kiegészítő szerződés 80 pontjának egyes elemei köszönnek vissza Gyurcsány felvetéseiben (alsó adósáv szélesítése, különadók eltörlése), de ez immár kevés. Úgyhogy az SZDSZ azt szeretné, hogy a kormány letegyen egy világos válságmenedzselő programot; szülessen összpolitikai kompromisszum az euró bevezetéséről; mondja meg végre a kormány, hogyan csökkentené a költségeket, mert erről szó sem esett, illetve kell végre egy rendes zöldprogram.

  • Veres János pénzügyminiszter öt rövid megjegyzéssel reagált Herényi napirend előttijére. A törvények szerint ha az összes adóbevétel meghaladja a tervezettet, akkor jutalom kifizetésére kerül sor. Veres úgy tudja, hogy a szoftvert négy héttel a hiba észlelése után kijavították, így ez nem magyarázhatja a pluszbevételt. Szerinte az sem igaz, hogy a bankátutalásokat jövedelemnek vennék.

    18
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Latorcai János (KDNP) a kis- és középvállalkozások nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet, pedig elemi érdekünk lenne a védelmük és a  támogatásuk. A kormány nem akart reagálni.

    17
  • Lázár János fideszes képviselő a növekvő bűnözésről beszélt. Az alkotmány szerint a miniszterelnök feladata a belső biztonság garantálása. Ehhez képest Lázár szerint Gyurcsány beismerte, hogy az állam nem tud megfelelő védelmet nyújtani. "Összefüggő vidékek alakultak ki, ahol ma már a bűnözés az igazi úr" - mondta. "Nő az erőszak, nő a félelem". Erről szerinte Gyurcsány tehet. 2002-óta rend helyett a btk-t enyhítés, pénz helyett pénzelvonás, rendőr helyett 6500 rendőr hiánya, sorolta. A Fidesz a rendőrség azonnali megerősítését, a büntetőeljárási törvény megváltoztatását és az amerikai "három csapás" (3 strikes - valójában három hiba) törvény bevezetését javasolja. Ez utóbbi alapján, ha valakit a harmadik bűncselekményért ítélnek el, a bűncselekmény jellegétől függetlenül súlyos börtönbüntetést kapna.

    20