Fidesz-SZDSZ koalíció miatt háborog Nagykanizsa polgármestere

2009.02.17. 17:39
Állóháború alakult ki Nagykanizsa polgármestere és képviselői között. Utóbbiak párthovatartozástól függetlenül osztanak fegyelmit az SZDSZ kezdeményezésre a város első emberének, aki szerint a liberálisokkal kokettáló Fidesz elvesztette erkölcsi értékeit, és a megrovások egyetlen célja, hogy egy fideszes politikus 2010-ben bejutó helyen szerepeljen a párt megyei listáján.

Megszűnt polgári pártként létezni a Fidesz Nagykanizsán miután koalícióra lépett az SZDSZ-szel, mondta Marton István a város polgármestere, miután két hónapon belül harmadszor kapott fegyelmi megrovást Nagykanizsa a közgyűlésétől. Marton szerint az újabb megrovást nehéz érdemben kommentálnia, viszont a jelenségnek, ami ezt az abszurd helyzetet előidézte, le kell szűrni a tanulságait.

Az ügy előzménye, hogy Nagykanizsán a közgyűlés szinte minden kérdésben rendkívül megosztott. A múlt év őszén (akkor két fideszes képviselő kilépette) még fideszes többségű testületben az alpolgármester és a polgármester, valamint a jegyző között is feloldhatatlan ellentét feszül. Az SZDSZ kezdeményezésére, illetve a Fidesz és az MSZDP többségi szavazataival három fegyelmi eljárás indult és zárult le megrovással a polgármester ellen. (Igaz, két ügyben bűncselekmény hiánya miatt rendőrségi és ügyészségi elutasító határozat született, egyben pedig a közigazgatási hivatal állásfoglalása a polgármester döntését támasztotta alá.)

Marton szerint a nagykanizsai Fidesz erkölcsi értékeit veszítette el, amikor szövetségre lépett a szabad demokratákkal. „Ami a városban Fidesz néven működik, az nem több, mint egy véd- és dacszövetség, de inkább csak dacszövetség, aminek egyetlen célja van, hogy Cseresnyés Péter alpolgármester és országgyűlési képviselő a 2010-es parlamenti választásokon bejutó helyen szerepeljen a párt megyei listáján", állította Marton.

Bene Csaba, a Fidesz nagykanizsai frakciójának vezetője reagálásában visszautasította a polgármester érzelmileg felfűtött, valótlanságokat tartalmazó vádjait és koalíciós téveszméjét. Úgy fogalmazott: sajnálják, hogy a város vezetője "elveszítette higgadtságát, érzelmei elhatalmasodtak rajta, így egymással köszönő viszonyban sem lévő dolgokat próbál összekapcsolni, hogy félre tudjon vezetni mindenkit, s saját felelősségét ezzel takargassa. A frakcióvezető szerint Marton sem a pártnak, sem a frakciónak nem tagja, csak a párt segítségét, támogatását vette igénybe. A párt pedig minden, a város fejlődését, érdekét szolgáló javaslatot támogat, függetlenül attól, hogy melyik párt képviselője terjesztette azt elő.