A BRFK-nak teher a közérdekű adatok kiszűrése

2009.02.20. 15:06
A BRFK birtokában nincs olyan adatbázis, amivel egyszerűen teljesíthető lenne a Magyar Helsinki Bizottság kérése. A szervezet azt akarta megtudni, hogy kik a gyanúsítottak mellé kirendelt védők, és ők mennyi ügyet visznek. Mivel adatigénylésük nem teljesült, bírósághoz fordultak és pert nyertek. A BRFK fellebbez.

Fellebbez a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Magyar Helsinki Bizottság ügyében hozott elsőfokú bírósági döntés ellen. A jogvédő szervezet a gyanúsítottak mellé kirendelt védők listájára és az általuk vitt ügyek számára lenne kíváncsi, de a rendőrség eddig megtagadta a közérdekű adat kiadását.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke elmondta, hogy a jelenlegi kirendelt ügyvédi rendszer nem működik megfelelően, változtatásokra, reformra lenne szükség. A szervezet azt szeretné elérni, hogy az ügyvédeket ne a rendőrség rendelje ki, hanem egy teljesen független szervezet, és így a gyanúsítottak anyagi helyzetüktől függetlenül megkaphassák a minőségi védelmet.

Pardavi Márta hozzátette, hogy a védői kirendelések gyakorlatának elemzésére és értékelésére a Helsinki Bizottság 2008. június 10-én kérte ki a kirendelt védők adatait. A jogvédő szervezet megkeresését egyes kerületi rendőrkapitányságok teljesítették, de hat kapitányság és a BRFK megtagadta az adatok kiadását, 12 kapitányság pedig nem válaszolt.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a rendőrség fellebbez a bíróság elsőfokú döntése ellen. A szóvivő hozzátette, nem vitatják, hogy közérdekű adatról van szó, de jelenleg nincs olyan adatbázis, amivel a bizottság kérése egyszerűen teljesíthető lenne. A BRFK szerint aránytalanul nagy terhet róna a rendőrségre, hogy egyesével átnézzék és kiszűrjék azokat az ügyeket, melyekben védő lett kirendelve, illetve, hogy megállapítsák, ki a védő.

A Helsinki Bizottság tavaly júliusban beperelte a válaszadást nem teljesítő kapitányságokat, hogy hozzáférhessen az adatokhoz. A Pesti Központi Kerületi Bíróság január 8-án kelt ítéletével a megkeresést nem teljesítő, vagy hallgató kapitányságokat a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok kiadására kötelezte.