Szigorúbb büntetés várhat a fegyveres támadókra

2009.02.20. 20:12
Az igazságügyi tárca az utóbbi időben egyre gyakrabban történt fegyveres rablásokra úgy akar reagálni, hogy szigorítják az ilyen típusú bűncselekmények büntetési tételeit. Draskovics Tibor szerint ezeket a legkeményebben kell büntetni.

Szigorítaná a fegyveres támadók esetében a Büntető törvénykönyvet (Btk.) az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, jelentette be a tárca vezetője pénteken Egerben, miután megbeszélést folytatott hat kelet-magyarországi megye rendőri vezetőivel.

Draskovics Tibor elmondta, hogy a tárca a Büntető törvénykönyv szigorítását tervezi az erőszakos fegyveres támadások esetében. Ugyancsak súlyosabban büntetnék azokat az elkövetőket, akik korábban olyan cselekményt követtek el - például kisebb értékű lopást - amely a szabálysértés kategóriájába tartozik.

A Btk. tervezett módosításakor megerősítik a jogos védelem, sőt, a megelőző védelem lehetőségét, hogy a polgárok védekezhessenek, ha személyüket, vagyonukat fenyegeti valaki, tette hozzá a tárcavezető. Mint elmondta, a kormányzatnak reagálnia kell arra, hogy megszaporodtak az országban a fegyveres rablások, ugyanis tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy valaki fegyvert emeljen másra.

Ennek megfékezésére a legkeményebben kell büntetni az ilyen bűncselekményeket, mondta. Hozzátette, ennek megfelelő szabályozást fognak előterjeszteni a parlamentben. Ugyanakkor a hatékony bűnüldözés feltétele a határozott és egységes ügyészségi és bírósági jogalkalmazás is, vélekedett.

A Fidesz három csapás elnevezésű, a harmadik erőszakos bűncselekményt automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntető törvényjavaslatával kapcsolatban kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a mostani helyzet hatásosabb, sőt keményebb választ igényel, mint az amerikai importtermék.

Ugyanakkor hozzátette, a Fidesz javaslatát véleményezésre elküldte a legfőbb ügyésznek, a Legfelsőbb Bíróság elnökének az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak és a Kriminológiai Társaságnak. Egyben cáfolta az a sajtóértesülést, miszerint a kormányzat a tényleg életfogytiglan büntetés eltörlésére készül. "Én ilyen javaslatot nem viszek a parlament elé" - fűzte hozzá.

A miniszter visszautasította azokat a vádakat, miszerint a kormány nem biztosítja a rendőrség hatékony működéséhez szükséges feltételeket. Közlése szerint a rendőrségnek megvan minden erőforrása ahhoz, hogy feladatait ellássa, ugyanakkor szükséges az erők átcsoportosítása a hivatalokból az utcára. Erről úgy vélekedett, eredménynek tekinthető a gazdasági válság körülményei között, hogy 2009-ben a rendőrség ugyanannyi pénzből gazdálkodhat, mint tavaly.