Kormányválság 2009

2009.04.14. 18:38
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Támogatta Molnár Csaba kancelláriaminiszteri kinevezését az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának szocialista, szabad demokrata többsége kedden. A jelöltet 15 szocialista és egy szabad demokrata képviselő igen szavazatával támogatta, ugyanakkor 13 fideszes, illetve kereszténydemokrata nem támogatta.

  • Megérkezett a Vértanúk terére Morvai Krisztina a Jobbik európai parlamenti képviselőjelöltje, akit egy csapat Magyar Gárda-tag kísért. A környéken így 400-500 tüntető lehet. A Kossuth téren egy vízágyú áll, mellette legalább száz rohamrendőr áll.

  • Több rendőrt is kórházba kellett vinni, miután motorral hajtottak tüntetők a rendőrsorfalba - jelentette az MTI tudósítója. A rendőrsorfal az Alkotmány utca és a Vértanúk tere közötti Kozma Ferenc utcában állt fel, ebbe hajtottak bele motorral. A könnygáztól is megsérültek rendőrök.

  • Korszerűbb, kiszámíthatóbb, gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb állami működésről beszélt az igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában kedden. Ügyfélközpontúbb közigazgatás és gyorsabb perek is szerepelnek a jelölt programjában, aki jelenleg is az igazságügyi és rendészeti tárca élén áll.

    Draskovics Tibor szerint a szélsőséges véleménynyilvánítás szélsőséges tettekhez vezet, ezért változtatni kell a véleménynyilvánítás szabadságának szabályain, és ehhez szükség van az alkotmány módosítására. Kitért arra is, hogy átláthatóbb, gyorsabb és a jogkereső közönség igényeire a jelenleginél nyitottabb bíráskodásra van szükség. (MTI)

  • A rendbontók egy csoportja egy mentőautót is megtámadott a Báthory utcában - közölte a BRFK.

    Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese elmondta, hogy az utcai megmozdulásokkal kapcsolatban tíz embert szállítottak kórházba. Egy ember súlyosan, kilencen könnyebben sérültek meg. Nem közölte, hogy a sérültek között hány rendőr van.

    A tüntetéseken előállítottak száma a rendőrség közlése szerint 11-re nőtt. (MTI)

    IV0C9530
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja támogatta a képviselői juttatásokról szóló népszavazási kezdeményezést, de önálló indítványt nyújt be annak érdekében, hogy most ne kelljen milliárdokat költeni népszavazásra - írta Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

    A szocialista parlamenti frakció már 2007-ben egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy nem akar külön szabályokat a képviselői juttatások területén. Kezdeményezését törvényjavaslatként be is nyújtotta az Országgyűlésnek, de a témában folytatott ötpárti tárgyalások az ellenzék miatt meghiúsultak, a javaslat elfogadásához pedig kétharmados támogatásra lett volna szükség. Az MSZP parlamenti frakciója most új kezdeményezést tesz a megoldásra. (FH)

  • A Kossuth téren viszonylag nyugalom van: a rendőrök visszavonultak a kordonoktól, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt táboroznak. Az emelvényen Gonda László szónokol. A környező utcák járhatóak, jelentette a helyszínről tudósítónk.

    IV0C9524
  • A Vértanúk terén összegyűltek előtt Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője azt mondta: az előrehozott választás ma már kevés, ellen kell állni az ország eladásának, és valódi rendszerváltásra van szükség.

    Morvai Krisztina arról is beszélt, hogy nemzeti ellenállásra van szükség. Az embereket arra szólította fel, hogy Bajnai Gordont - akit többek között főgengszternek és gyilkosnak titulált - szólítsák libatolvajnak, ezzel is utalva a Hajdú-Bét ügyére. (MTI)

  • A demonstráción részt vevő gárdisták a Vécsey utcában összegyűltek, majd a parancsnok "Oszolj!" utasítására szétszéledtek, jelentette tudósítónk.

  • Támogatta Herczog László jelölését a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetésére az Országgyűlés oktatási bizottsága,13 igen szavazattal, tíz ellenében, tartózkodás nélkül.

    Herczog László hangsúlyozta, hogy az Antall-kormány óta folyamatosan dolgozott a szaktárcánál, és minden kormánnyal lojális volt. Minden kormány alatt azt tapasztalta, hogy a források szűkösek voltak, miközben a reformokra szükség volt. Úgy vélekedett, hogy ez fokozottan így lesz a válságkezelő kormány időszakában. A miniszterjelölt legfontosabb feladatként a munkahelyek megőrzését emelte ki. (MTI)

  • Egyetlen terület sem vonhatja ki magát a költségvetés átrendezéséből, de óvni kell a megkezdett programokat, és azokat, amelyek a "mélyrétegeket" érintik - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszterjelölt az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt. A testület 10 igen és 6 nem szavazattal támogatta a kinevezését.

    A tárca megkezdett programjai folytatódnak, így továbbra is kiemelt területként kezelik a kulturális vidékfejlesztést, a külföldi kulturális megjelenést, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programot, valamint a 2011-es magyar európai uniós elnökség kulturális rendezvényeit. (MTI)

  • A Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban is átvették a demonstrálók petícióját - értesült a két intézmény több munkatársától az MTI.

    A Bródy Sándor utcában a hírszerkesztőség egyik munkatársa, a Szabadság téren pedig Bednárik Imre hírigazgató vette át a parlament önfeloszlatását, az előrehozott választások minél korábbi megtartását követelő dokumentumot. Esti híradásaiban mindkét közszolgálati médium ismertette a petíció leglényegesebb elemeit.

  • Átvette a tüntetők petícióját a Köztársasági Elnöki Hivatal egyik képviselője, ezt követően szétszéledt a budai Várban összegyűlt tömeg.

    Az Alkotmány utcából a budai Várba vonulók nem jutottak el közvetlenül a Sándor-palota elé, mert kordonnal zárták körbe az épületet. Egy tüntetőt, a Civil Összefogás Fórum egyik képviselőjét azonban átengedték a kordonon, Bencze Izabellát egy rendőr kísérte be az épületbe.

    Miután a nő elhagyta a Sándor-palotát, a mintegy ötszáz tüntetőből álló tömeg lassan szétszéledt. (MTI)

  • Cáfolta a BRFK, hogy rendőrsorfalba tüntetők hajtottak volna motorral és emiatt rendőrök sérültek volna meg.

    Tafferner Éva, a BRFK szóvivője azt mondta: olyan eset volt, hogy a rendőrsorfal és a tüntetők közé motorral hajtottak, de ennek során senki sem sérült meg. (MTI)

  • A Vértanúk terén véget ért a rendezvény, de körülbelül kétszáz tüntető a helyszínen maradt, jelentette tudósítónk. A kordon túloldalán ugyanennyi rendőr lehet, néhányan szidalmazzák őket. Távozásra szólították fel a résztvevőket, amit hangos nemtetszéssel fogadtak.

  • Korrupcióellenes fellépést és jelentős karcsúsítást ígért az állami szférában a kancelláriaminiszter-jelölt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ülésén. Lényegesen csökken az állami vezetők és a szervezeti egységek száma a kancellárián - mondta Molnár Csaba. A 752 fős engedélyezett létszám helyett ma is csupán 689 helyet töltenek be a kancellárián, de további csökkentésre lehet számítani.

    A Miniszterelnöki Hivatal feladatköreinek megtisztítását és a párhuzamosságok megszüntetését is célul tűzte. A tudománypolitikáért felelős tárca nélküli miniszter hatáskörei más minisztériumhoz kerülnek, létrejön ugyanakkor egy új tárca nélküli miniszteri poszt, amely a társadalompolitikai egyeztetésért felelős, továbbá hozzá tartoznak a kisebbségek és határon túli magyarok. (MTI)

  • Tizenöt rendőr sérült meg a tüntetések során. Több fejsérült van, de egyikük sem szorul kórházi kezelésre - mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrök főként a feléjük dobott különböző tárgyaktól sérültek meg. (MTI)

  • A Szabadság tér felől erősítést kaptak a rendőrök, így már többszörös túlerőben vannak. A Nádor utca felé szorítják ki a tüntetőket, akik egyre kevesebben, már csak néhány tucatnyian lehetnek. Több embert igazoltattak, jelentette tudósítónk.

  • Támogatta Hiller István oktatási miniszterré történő kinevezését az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága. A testület 13 igen és 10 nem szavazattal döntött úgy, hogy az eddigi tárcavezető folytassa munkáját a Bajnai-kormányban. (MTI)

  • Kiürült a Vértanúk tere, a rendezett sorokban haladó rendőrök kiszorították a tüntetőket a Bajcsy-Zsilinszky útra. Civil ruhás rendőrök is érkeztek, igazoltatják azokat, akik részt vehettek a tüntetésen, jelentette tudósítónk.

  • Egy évvel a választás előtt Magyarország olyan kormányfőt kapott, aki senkinek semmit nem ad ingyen - írja szerdán a Pravda című független szlovák napilap a Gyurcsányt egy kamikaze váltotta fel című jegyzetében. Bajnai Gordon - mutat rá az újság - egyértelműen jelezte, hogy véget vet elődei gulyáskommunizmusának. "Tőlük eltérően ugyanis nincs szüksége a választók rokonszenvének a megvásárlására. A következő választás után ki akar vonulni a politikából."

    A Pravda szerint Bajnai önként vállalta a politikai kamikaze szerepét. Bajnait Gyurcsány javasolta kormányfőnek, aki a parlamentben "hamut szórt a fejére". Az újság arra is rámutat, hogy az ellenzéki Fidesz ugyan nem támogatta Bajnait, de képviselői a kormányfő beszéde alatt korábbi szokásuktól eltérően a padokban maradtak.

  • Állandó rendőri jelenlét vagy rendszeres járőrözés lesz az ország minden településén az év végére - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt az Országgyűlés rendészeti bizottságában szerdán. Draskovics Tibor miniszterjelölti meghallgatásának kezdetén Lázár János, a bizottság fideszes elnöke elítélte a hétvégén Ecsédi László szocialista országgyűlési képviselő ellen elkövetni tervezett bombamerényletet, és határozott fellépést kért.

    Ezzel kapcsolatban a régi-új miniszter hangsúlyozta, hogy a tervszerű, élet elleni cselekmény előkészülete az eddig Magyarországon tapasztaltakhoz képest minőségileg új jelenség, amely már terrorcselekménynek nevezhető. A jelenség elleni fellépés pedig rendkívül "forrásigényes", amire a miniszterjelölt példaként említette, hogy a merényletre készülők elfogásában egyetlen éjszaka 350 rendőr vett részt, és további félezer ügyelt a többi országgyűlési képviselő biztonságára. (MTI)

    draskovics tibor
  • Olcsóbbá, hatékonyabbá és átláthatóbbá kívánja tenni tárcája működését a leendő önkormányzati miniszter. Varga Zoltán az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának szerdai ülésén közölte azt is: kezdeményezni fogja az önkormányzati törvény módosítását.

    Ez utóbbi, kétharmados parlamenti támogatást igénylő jogszabállyal összefüggésben jelezte: nyitott akar lenni minden irányban, mert - mint mondta - az előtte álló feladatok nem oldhatók meg támogatás nélkül. A jelenleg a tárca főosztályaként működő Országos Választási Iroda működésével kapcsolatban azt mondta: a legfontosabb az, hogy a lehető legnagyobb biztonsággal tudja lebonyolítani a feladatait, köztük a június 7-ei EP-választást. (MTI)

  • Sólyom László államfő fenntartja azt az elvi álláspontját, hogy a szükséges távlatos intézkedések miatt előrehozott választásokra és szélesebb társadalmi támogatottsággal bíró kormányra lenne szüksége az országnak. A köztársasági elnök a Bajnai Gordonnal folytatott szerdai megbeszélése után ugyanakkor hangsúlyozta: az új kormányfő kinevezése törvényes és alkotmányos volt, és óvott attól, hogy ezt bárki megkérdőjelezze. Sólyom László közölte: megnyugtató garanciákat kapott arra, hogy a kormány érdemi válságkezelő intézkedésekbe kezd.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • cikkünk a témában:

    Hónig szeret BKV-val utazni

    A hírközlésben tiszta versenyfeltételek kellenek, a tömegközlekedést üzleti alapon kell fejleszteni az új, személycseréket nem tervező, konkrétumokról nem beszélő miniszter szerint.

  • Kiss Péter meghallgatása az Országgyűlés Emberjogi Bizottságában már a 10. percben unalomba fulladt, miután a miniszterjelölt a nemzeti etnikai kisebbségi rendszer teljesítmény-feladatarányos forráselosztás kérdéseiről kezdett beszélni. Azt emelte ki jó hírként, hogy tovább nőtt, így 80 százalék fölé emelkedett a pályázati rendszerben résztvevő kisebbségi önkormányzatok aránya.

    A bizottság 10 igen, 8 nem és egy tartózkodás mellett támogatta társadalompolitikai koordinációs tárcanélküli miniszterré való kinevezését, miután Kiss kérdésekre válaszolva elmondta, hogy apparátusa nem lesz nagyobb, mint a Miniszterelnöki Hivatalban jelenleg is kisebbségi kérdésekkel foglalkozó államtitkárság.

    A bizottság roma képviselőinek nagy derültségére Kiss bejelentette azt is, hogy akár 10 milliárdos roma foglalkoztatási program beindításáért tesz majd lépéseket, és szeretné, ha ennek a programnak a keretében újraindulhatna a jelenleg befagyasztott romatelep-felszámolási program is.

  • 13 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett az Országgyűlés egészségügyi bizottsága támogatta Székely Tamás egészségügyi miniszter újbóli kinevezését. Székely elmondta: Bajnai Gordon miniszterelnökké való megválasztása előtt garanciát adott neki arra, hogy nem vonnak el újabb forrást az egészségügytől. (FH)

    szekely
  • A keddi tüntetéseken a rendőrök tizenkét embert állítottak elő, a rendőrség honlapján közzétett adatok szerint hat embert bűncselekmény, hatot pedig szabálysértés gyanúja miatt. Tizenöt rendőr és tíz civil sérült meg.

  • Most fut rá az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszterségére. Az MSZP elvileg simán támogatja, az ellenzék rutinból leszavazza várhatóan, a kérdés, hogy miként viszonyul hozzá az SZDSZ. Ugyanis a szabad demokraták torkán az utolsó pillantban nyomták le, amikor már majdnem teljesen kész volt a kormányzati kompromisszum. Addig az SZDSZ úgy tudta, a titkosszolgálatokat a MEH államtitkárságaként üzemel tovább.

  • Gyurcsány volt kabinetfőnöke nem vesztegeti az időt életrajzára (úgyis kiosztásra került), inkább annak örül, hogy a grémium ellenzéki tagjai is eljöttek, így abban bízik, hogy a jövőben konszolidáltan dolgozhat együtt a bizottsággal. Nyomban meg is ígéri, hogy bőszen örködik majd (ez a legfőbb szakmai kihívása) a polgári titkosszolgálatok működése felett.