Kormányválság 2009

2009.04.16. 16:29
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bajnai Gordon miniszterelnök ma ellenjegyezte a miniszteri kinevezésekről szóló köztársasági elnöki határozatot, így megkezdhetik tevékenységüket az új miniszterek és hivatalosan is megalakult a válságkezelő kormány, áll a kormányszóvivői iroda közleményében. Az új kormány pénteken tartja első ülését, amelyen első olvasatban tárgyalják a válságkezelő tervet. A frissen kinevezett miniszterek hétfőn teszik le esküjüket az Országgyűlés előtt.

  • A kormányfő ellenjegyzésével a Miniszterelnöki Hivatal négy államtitkárát is kinevezték: Csizmár Gábor a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter tevékenységében közreműködő államtitkárként, Baja Ferenc infokommunikációért felelős államtitkárként, Szigetvári Viktor a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkárként, Tordai Csaba pedig jogi és közigazgatási államtitkárként fogja ellátni feladatait a Miniszterelnöki Hivatalban. A többi minisztérium államtitkárainak kinevezésére a következő napokban kerül sor.

    A kinevezésekről Magyar Közlöny honlapján olvashat>>>

  • Kevéssel délután 5 óra előtt ért véget az SZDSZ mintegy négy óra hosszúságú frakcióülése, a távozó képviselők közül senki nem volt hajlandó az újságíróknak nyilatkozni.

    A megbeszélés napirendjét, amely a Bajnai-kormány programjáról szólt volna, Kóka János frakcióvezető szerdai bejelentése nyomán kiegészítették annak a három képviselőnek az ügyével, akik a hétfői konstruktív bizalmatlansági indítvány során nem szavaztak. Ugyancsak napirendre került volna Gulyás József esete is, aki szerdán a nemzetbiztonsági bizottságban tartózkodó szavazatot adott le, amikor Ficsor Ádámról kellett állást foglalni. A miniszter így nem is kapta meg a szükséges többséget.

    Az ülést elhagyó politikusok még arra sem válaszoltak, hogy ezek a kérdések valóban napirendre kerültek-e. Gulyás József is csak annyit mondott, hogy most nincs oka annak, hogy nyilatkozzon. (MTI)

  • Elkezdődött az MSZP frakciójának ülése, amelyen a Bajnai-kormány programjáról egyeztetnek. Az ülésre megérkezett Bajnai Gordon, ám nem kívánt nyilatkozni. Szanyi Tibor három pontból álló javaslatcsomagot ismertetett.

    Az MSZP-s képviselő 15 százalékos áfát javasol bizonyos termékek és szolgáltatások területén. Az alapvető élelmiszerek áfája a jelenlegi 20-ról csökkenne, de ebbe a körbe bevonná a glutén- és lisztmentes, valamint a diabetikus élelmiszereket is. Ugyancsak kedvezményes áfát javasol a megújuló energiák és a távfűtés után is. Elképzelései szerint a helyi kisiparosok is alacsonyabb áfát fizetnének a jövőben. Szanyi Tibor ide sorolta az építőipart, a turizmust és a vendéglátást is. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Akár 6 százalékos is lehet a visszaesés

    A kormányzati válságkezelő csomag azzal számol, hogy az idén 5,5-6 százalékos lehet a gazdaság visszaesése. Ezt Bajnai Gordon miniszterelnök el is mondta abban a prezentációban, amelyet előbb az SZDSZ, azt követően pedig az MSZP frakciójának tartott.

    A kormányfő ismertette a jelenlegi helyzetet, a szükséges intézkedéseket, illetve a válságkezelő program várható következményeit. A kormánynak a lassú növekedés mellett a költségvetési egyensúlytalansággal, valamint a bizalomhiánnyal is meg kell küzdenie - tartalmazta a Bajnai-prezentáció. (MTI)

  • A munkahelyek megőrzésére, a foglalkoztatás bővítésére, a válság negatív társadalmi hatásainak csökkentése, és az arányos teherviselésre tettek konkrét javaslatokat a szocialisták az MSZP-frakció ülésén, amelyen részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök is.

    Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes az ülés után elmondta: az MSZP-frakció egyebek mellett az szorgalmazta, hogy ne csak a szegények viseljék a válságkezelés terheit, hanem "fizessenek a gazdagok" is.

    A szocialisták az állami, önkormányzati cégek mellett a gazdasági élet szereplőtől önkorlátozást kérnek, és elvárják, hogy az adófizetők pénzéből "megsegített" cégeknél, bankoknál ne vegyenek ki osztalékot, ne legyen prémium, ne legyen nem a termelést segítő eszközfejlesztés.

    Önmérsékeletet várnak a független, de az adófizetők forintjaiból fenntartott intézmények vezetőitől is, közte az MNB elnökétől és a PSZÁF vezetőitől is. (MTI)

  • Abba a generációba tartozom, amelyiknek már folyamatosan versenyezni kellett, az én életemben ez természetes - mondta Mesterházy Attila annak kapcsán, hogy Veres János személyében kihívója akadhat az MSZP frakcióvezetői posztjára.

    A frakcióvezető-helyettes elmondta: eddigi politikai pályája is arról szólt, hogy minden pozícióját versenyben nyerte el, így lett az alelnök is.

    "Egy demokratikus pártban ez természetes, örülök, hogy nálunk nem úgy történik ez, mint a legnagyobb ellenzéki pártban, ahol a pártelnök kijelölheti, hogy kit tart alkalmas frakcióvezetőnek" - fogalmazott Mesterházy Attila.

  • "Mostantól nem diktálom, hanem saját kezemmel írom a blogot" - így kezdődik a civil Gyurcsány Ferenc első blogbejegyzése.

    A volt miniszterelnök arról számolt be, hogy nyugodtan telt az első civil napja. Annát edzésre vitte, Tamással elment szemüveget rendelni. "Pótszemüveget, mert Tamás olyan tempóban fogyasztja a szemüvegeit, amit normális ésszel alig lehet felfogni."

    Gyurcsány arról is ír, hogy az optikus már messziről megismeri őket.

  • Pénteken 11 órakor Bajnai Gordon miniszterelnök megnyitja az új kormány első ülését.

  • Kommunista múlttal rendelkezik az új cseh miniszterelnök és kormányának külügyi- és európai ügyi miniszterjelöltjei - írja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap pénteken. Jan Fischer, kormányfő 1981 és 1989 között volt Csehszlovákia Kommunista Pártjának (CSKP) tagja, amelyet a "bársonyos" rendszerváltás után hivatalosan, törvényen kívüli szervezetté nyilvánítottak. Jan Kohout, a külügyminiszteri, illetve Stefan Füle, az európai ügyi tárca várományosa szintén tagjai voltak a kommunista pártnak és szakmai képzésük alapjait a volt Szovjetunióban, az elit iskolának számító Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO) szerezték - mutat rá a Lidové Noviny. Megjegyzi, hogy nemzetbiztonsági szempontból a MGIMO nem számít kockázatnak vagy akadálynak.

    Mirek Topolánek, ügyvezető miniszterelnök a Hospodárské Noviny gazdasági és politikai lapban pénteken közölt interjújában azt állítja, hogy Fischer kommunista múltjáról csak az újságokból szerzett tudomást. "Nem tanulmányoztam át az életrajzát, nem vettem észre azt sem, hogy a CSKP tagja volt. Erről csak az újságokból szereztem tudomást. Ez inkább az én hibám. Senkitől sem akarok azonban ezért elnézést kérni, mert úgy vélem, hogy rendkívül felkészült emberről van szó" - jelentette ki Topolánek. (MTI)

  • Nehéz lesz, ígérte Bajnai Gordon, aki az első kormányülésre lecserélte a „Fájni fog” szlogent. Nehéz lesz az eddigi minisztereknek is, azoknak pedig különösen, akik az üzleti életből, cégek éléről és a katedráról igazoltak a kabinetbe. Egy év egy kormány, ennyi idő alatt látványosan előre kell lépni a válságkezelésben, és ehhez kitartást és olykor önfeláldozást vár minisztereitől Bajnai. Az új kormányfő most a tárcavezetőkkel a válságkezelő programot kívánja megvitatni. Ennek eredményeképpen a kilábalás után az új kormányfő reményei szerint jöhet majd egy kis fellendülés.

  • Puch László lesz az MSZP pártigazgatója, értesült az Index. A politikus az utolsó Gyurcsány-kormányban infrastrukturális államtitkár volt, Bajnai Gordon a helyére Boldvai Lászlót jelölte. A pártigazgatói posztot az utolsó két évben Butor Klára töltötte be.

  • cikkünk a témában:

    Nem javasolták a nem szavazó SZDSZ-esek kizárását

    Sem formálisan sem informálisan nem javasolták az SZDSZ csütörtöki frakcióülésén annak a három képviselőnek a kizárását, akik kedden nem szavaztak a konstruktív bizalmatlansági indítvány során - mondta Horn Gábor. Az ügyvivő hozzátette, a képviselők elismerték, hogy megszegték a pártszabályzatot és ennek vállalják a következményeit. Az ügy azonban nem maradhat következmények nélkül, a renitens szabad demokraták  pénzbüntetésre és más szankciókra is számíthatnak.

  • Suchman Tamást, Baja Ferencet és Hegedűs Dórát kormánybiztosnak nevezete ki Bajnai Gordon miniszterelnök - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő a kabinet utáni sajtótájékoztatón. (Baja emellett az infokommunikációért felelős államtitkári posztot is betölti.)

  • A kormány öt döntést hozott mai, első ülésén, mind "a kormány kezdje magán a takarékoskodást" elv jegyében születtek, ismertette Budai Bernadett kormányszóvivő.

    A miniszterek fizetését 15 százalékkal csökkentik. Az államtitkárok esetében eddig lehetőség volt az illetmény felfele való 30 százalékos eltérítésére, ezt a lehetőséget megszüntetik. A kormányfő, a miniszterek és az államtitkárok hivatali idejük alatt nem kaphatnak jubileumi jutalmat. A hivatalos utak napidíját felére vágják vissza. Azoknak a az állami vezetőknek, vagyik minisztereknek, államtitkároknak és szakállamtitkároknak, akik az új kormány alatt is tovább dolgoznak, azoknak nem fizetik ki a fel nem használt szabadságot. (Cserébe viszont nem is veszik el a szabadság. Azoknál az állami vezetőknél, akik távoznak, azoknál viszont pénzben meg kell váltani a ki nem adott szabadságot.)

  • Ezreket várnak délelőtt 11-re a fővárosi Kossuth térre, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének demonstrációjára a kormány eddig megismert megszorítási tervei ellen.

    A tüntetéshez az összes magyar érdekképviseleti konföderáció csatlakozott: minden megyéből érkeznek majd a megmozdulásra. A szervezők arra számítanak, hogy a rendezvény után intenzív párbeszéd kezdődhet és változhatnak az eddig kiszivárgott elképzelések. (FH)

  • Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerint az előrehozott választás sürgetése hiba a politika részéről, a sztrájk pedig értelmezhetetlen - írta a Népszabadság. "Az MSZOSZ nem szorgalmazza az előrehozott választást, mi nem ebben látjuk a bizalom megteremtésének garanciáját. Egy ilyen válsághelyzetre egy ország úgy is reagálhat, hogy a politikai és társadalmi erők összefognak, és az alapkérdésekben igyekeznek megállapodni. Ennek lenne stabilizáló üzenete" - mondta a szakszervezeti vezető.

  • Néhány ezren gyűltek össze a Parlament előtti Kossuth téren a szakszervezetk demonstrációjára. A résztvevők transzparenseket tartanak, az egyiken ez a felirat látható: "Munkás, dolgozó, ébredj! Meglopnak 18 éve. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagjai láthatósági mellényben vannak, amelyre azt írták: "a pedagógusok nélkülözhetetlenek". A Parlament körül kordon van, de a tér szabad a demonstrálók előtt. A 2-e villamos nem jár. Mérsékelt rendőri készültség van.

    kossuth ter

     

  • Egy néni fel akarta akasztani a táskáját a Parlamentet körülvevő  kordonra, a biztonságiak azonban ezt nem engedték meg neki. Emiatt vita alakult ki és erre az összes közelben lévő tévéstáb körülvette az asszonyt, aki egy időre az események főszereplőjévé vált.

  • cikkünk a témában:

    Összefogás is van, nemcsak válság

    Európában nemcsak válság van, hanem összefogás is, mondta a Kossuth téri szakszervezeti demonstráción Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke. A szakszervezetek egész Európában aktivizálódnak, hogy megvédjék a munkahelyeket. Fájni fog, de nem mindegy, hogy kinek, mennyire és meddig, utalt Bajnai Gordon kormányfő szavaira. A szakszervezetek nem tudnak elfogadni olyan válságkezelő programot, ami nem arányos, hangoztatta. Pataky szerint a megszorításoknak nemcsak a béreket, de a tőkét és a vagyonokat is érinteniük kell.

  • A szakszervezeti tüntetésre több ismert Kossuth téri tüntető is érkezett. A Földművelésügyi Minisztérium előtt egy nőt igazoltattak a rendőrök, aki körül kisebb csoportosulás alakult ki.

  • Három kopasz, bakancsos fiatalember is megjelent a Kossuth téri szakszervezeti tüntetésen. Olyan szórólapot osztottak, amin egy stilizált náci katona látható, a sisakján élére állítottt fekete négyzet, benne egy fehér H betű, ami így erősen emlékeztet a nyilaskeresztre.

  • Bajnai Gordon miniszterelnök keddi kinevezése óta Angela Merkel német kancellár, Jean-Claude Juncker Luxemburg miniszterelnöke,  Nicolas Sarkozy francia elnök, José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke, valamint Thomas Mirow az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke is gratulált a magyar kormányfő megválasztásához. Thomas Mirow levelében az áll: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank támogatni fogja Magyarország erőfeszítéseit, hogy újra növekedési pályára álljon a magyar gazdaság.

  • A parlament VII-es kapujánál Filló Pál (MSZP), Kontur Pál (Fidesz), a kormány részéről pedig Kecsmár Ilona vette át a szakszervezetek petícióját. Az MDF és az SZDSZ részéről nem jött el senki. Ezt bemondták a tüntetőknek is, amit a tömeg hangos pfújolással kommentált.

  • Eredményesnek tartották a szakszervezeti demonstrációt az ország valamennyi régiójából érkező, nagy számú résztvevőre tekintettel a tüntetésen felszólaló szakszervezeti vezetők, akik a mihamarabbi érdemi tárgyalások megkezdését várják a kormánytól, és egyelőre nem terveznek munkabeszüntetéseket. Pataky Péter reméli, hogy a petíciót a címzettek nemcsak elolvassák, de a döntéseknél figyelembe is veszik. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Járai Gyurcsányt, Bajnait és a buta közgazdászokat okolja

    Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is felelős a Magyarországon kialakult mély válságért - jelentette ki Járai Zsigmond volt jegybankelnök a Fidelitas szombati konferenciáján. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon mellett a pénzügyminiszterek, így Draskovics Tibor és Veres János, de gazdasági miniszterként Kóka János is felel a mára kialakult helyzetért - fejtette ki a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, aki a Fidesszel szövetséges szervezet által Kockára tett jövő címmel megrendezett konferencián beszélt.

    A volt jegybankelnök szerint a politikusok, gazdaságpolitikusok mellett a "pénzéhes bankárok" is felelősek a mai helyzetért. Járai Zsigmond a felelősök között említette Simor András jelenlegi MNB-elnököt is, aki - szavai szerint - azért felel, mert - más egyéb mellett - részt vett a kormány konvergenciaprogramjának kidolgozásában. Emellett - hangsúlyozta - a "buta közgazdászok" szintén felelősek.

  • Magyarország a jelenlegi hozzá nem értő kormány irányításával a
    tíz százalék körüli gazdasági visszaesés irányába halad, és a
    munkanélküliség elérheti a 12-15 százalékot - mondta az Orbán kormány
    volt gazdasági minisztere a Kockára tett jövő címmel megrendezett
    konferencián. Matolcsy György Bajnai Gordont rossz szakembernek nevezte, hiszen kudarcot vallott mint gazdasági miniszter.

    Kijelentette: az elmúlt 6-7 évben "hibás, bűnös négyszög alakult
    ki". Első elemként a kormány félretolta a
    költségvetés, az államháztartás egyensúlyának alapvető közgazdasági
    tételét, s a hiányt politikai elemmé tette. A négyszög második eleme az állami eladósodás politikája, a harmadik a gazdasági reformok elhalasztása, a negyedik az euró bevezetésének elhalasztása volt, ami
    szerinte ellenreformnak is nevezhető. A politikus szerint a kivezető út a mai helyzetből az, ha a "remény és siker négyszögét" építik fel. Mint mondta, ehhez jövőkép és stratégia kell.

  • A mai kormányülésen véglegesítik a Bajnai-kormány villámgyorsasággal elkészült programját. Önök is adtak tippeket, hogy miből lehetne spórolni, az Index is megtudta már, hogy kinek fájhat a röpke három és fél hónap alatt negyedszerre is meghúzott nadrágszíj. Délután kettőtől élőben is közvetítjük Bajnai Gordon tájékoztatóját, hogy kiderüljön, okoz-e még meglepetést a kormány és milyen évre számíthatunk.

  • Egy éves mandátummal nem lehet ambíciónk az élet minden területét érintő változásra, ezért nem kormányprogramot, hanem válságkezelő programot fogadott el vasárnapi, második ülésén a Bajnai-kormány, kezdte tájékoztatóját a miniszterelnök. A program célja a válságkezelés, a talpraállás, a védelem, a munkahelyek, családok védelme, mondta Bajnai Gordon, aki szerint bár intézkedéseik rögtön hatnak, lesznek köztük olyanok, melyek hosszú távon, több éven keresztül fejtik ki hatásukat.

    484411 fbb76435cd40ce14e4391083dfbca639 o
    Fotó: Huszti István
  • Olyan program kell, amely gyors cselekvéssel elhárítja a veszélyeket. Lemondást a magyar polgároktól a válság kér, amely olyan hívatlan vendég, aki visszatér, ha nem értjük meg üzenetét. A válság lemondást kér a nyugdíjasoktól, le kell mondaniuk 13. havi nyugdíjukról. A családoknak két évig nem fog nőni a családi pótlék. De másoktól is lemondást, szolidaritást kér a válság, így a vagyonosoktól, akiknek még egy kicsit tovább kell nagyobb adót fizetniük, az államtól, az állami alkalmazottaktól.