Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedd reggelre halasztották az MSZP megyei elnökeinek eredetileg hétfő estére tervezett egyeztetését, amelyen várhatóan részt vesz a párt és a frakció vezetése is, értesült hétfőn az MTI.

  • Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölésével lehet, hogy nem ér véget a belpolitikai nyugtalanság Magyarországon, írja internetes kiadásában hétfőn a The Wall Street Journal. A pártfüggetlen Bajnai Gordonnak nincs széles körű támogatottsága - állapította meg a vezető New York-i üzleti napilap. "Nagyon kétlem, hogy ezzel megoldódott a politikai helyzet" - nyilatkozott az újságnak Papp Zsolt, a KBC bankcsoport londoni makroelemzője, aki szerint nem valószínű, hogy Bajnai Gordon mögött egységesen felsorakoznak a szocialisták és az SZDSZ. A lap kiemelte: a következő magyar miniszterelnökre nagy nyomás fog nehezedni, hogy jelentős költségcsökkentő intézkedéseket hajtson végre annak érdekében, hogy kivezesse az országot a pénzügyi válságból. Az amerikai lap szerint az új kormány legfőbb feladata az állami kiadások csökkentése lesz, különösen az állami alkalmazottak és a nyugdíjprogram vonatkozásában.

  • Határozottan cáfolta a kormányszóvivő hétfőn az orosz Kommerszant újság értesülését, miszerint Gyurcsány Ferenc a Déli Áramlat Rt. - a felépítendő gázvezetéket üzemeltető társaság - igazgatója lesz. Daróczi Dávid a Független Hírügynökségnek hangsúlyozta: a leköszönő miniszterelnök mindenképpen politikus marad, mégha adott esetben nem lesz semmilyen tisztsége sem.

  • Mintegy 250 tüntető gyűlt össze a Kossuth téren a Parlament előtt hétfő este, ahol Morvai  Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője felolvasta az SZDSZ-nek szánt "ultimátumát". Morvai Krisztina felszólította az SZDSZ-t, ne támogassa Bajnai Gordon miniszterelnökké választását. Ellenkező esetben az SZDSZ létesítményei előtt fognak majd tüntetni. (MTI)

    D  TT20090330063
  • Kiss Péter és Szekeres Imre, az MSZP két lehetséges elnökjelöltjének részvételével megkezdődött a párt megyei elnökeinek hétfő estéről kedd reggelre halasztott egyeztetése. A Hírszerző értesülései szerint a tanácskozáson a párt hétvégi kongresszusát készítik elő. A tét Gyurcsány Ferenc jövője. Gyurcsány ugyan szombaton önként lemondott a pártelnökségről, utóbb ezt úgy tüntette fel, mintha a megyei elnökök zsarolták volna ki távozását, ám ezt a megyei elnökök visszautasítják. A tét nagy, értesüléseink szerint az SZDSZ nem szavazza meg Bajnait, ha Gyurcsány marad a pártelnök. A szabaddemokraták ezért vasárnapról hétfőre, az MSZP kongresszusa utánra halasztották Országos Tanácsuk ülését. Értesüléseink szerint az OT legalább olyan megosztott a kérdésben, mint a Bajnait csak szűk többséggel támogató ügyvivői testület.

  • Botka László, az MSZP egyik feltörekvő fiatalja, Szeged polgármestere szerint "megnyugtatja a belpolitikát, ha Gyurcsány Ferenc a következő időszakban nem vállal politikai vezetői szerepet". A szocialisták Csongrád megyei elnöke szerint "minden párt- és személyes érdeket félre kell tenni, az országnak gazdasági stabilitásra van szüksége. A világgazdasági válság elején vagyunk, meg kell védeni a magyar embereket, cégeket, családokat a 400 forintos euró rémétől, és meg kell akadályozni, hogy egymillió munkanélküli legyen az országban". A Délmagyarországnak nyilatkozva megismételte, hogy már a szombati szocialista egyeztetésen is bölcs döntésnek nevezte Gyurcsány lemondását, és ki is tart álláspontja mellett.

  • Bajnai Gordon öt kulcstárca élére mindenképpen külsőst szeretne kinevezni, mondta a Napkelte műsorában Mesterházy Attilya, az MSZP alelnöke. Azt azonban nem árulta el, melyek ezek a tárcák. A Népszabadság úgy tudja, hogy Bajnai Gordon a gazdasági, a pénzügyi, az igazságügyi és a szociális tárca vezetőjének, illetve a kancelláriaminiszter kinevezését tartaná fenn magának.

  • Tamás Pál szerint a válság tétje, hogy a kilábalás után európai, vagy latin-amerikai típusú ország lesz-e Magyarország. Az Info rádiónak nyilatkozó szociológus szerint Bajnai Gordon megszorításai leginkább azokat sújtják, akik nem képesek egységesen fellépni érdekeikért - a legszegényebbeket, a nyugdíjasokat és a kismamákat. Szerinte az ellenzék nem visz majd utcára embereket, mivel a kormány megbuktatásával a nyakába szakadnának a gondok.

  • Nem folytatott semmilyen, személyes feladatvállalására vonatkozó megbeszélést Bajnai Gordonnal, mondta Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere. Veres maradását, sajtóértesülések szerint a szocialista párt tagságának egy része erősen támogatja. Az MTI erre vonatkozó kérdésére azt válaszolta, "erre nem kívánok reagálni".

  • Csütörtökre elkészíti az MSZP és az SZDSZ képviselőivel aláirandó politikai nyilatkozatát Bajnai Gordon. A miniszterelnök-jelölt a politikai nyilatkozat aláírása mellett azt is feltételül szabta a felkérés vállalásának, hogy szabad kezet kaphasson a válságkezelésben fontos miniszteri tisztségek és egyéb személyi posztok betöltésében. A Független Hírügynökség értesülései szerint Bajnai Gordon már tárgyal a lehetséges jelöltekről, a például a pénzügyminiszteri és a gazdasági miniszteri posztokról. Bajnai hétfői nyilatkozata szerint "addig és csak addig" vállalja a miniszterelnökséget, amíg programja mögött parlamenti többség is lesz.

  • Elképzelhető, hogy el sem jutnak a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásáig, mert nem látni, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt csomagja mögött "ott van egy erős" MSZP, mondta a Napkeltében Gulyás József, az SZDSZ egyik Bajnai-ellenes ügyvivője. Gulyás és több párttársa hétfőn kijelentette, hogy nem hajlandóak támogatni Bajnai kinevezését, ezt keddi nyilatkozatában "a túl sok bizonytalansági tényezővel" indokolta.

  • Legalább tíz évre zálogosította el az országot a 2002-es 100 napos program, jelentette ki Herényi Károly. Az MDF volt frakcióvezetője szerint a programot támogató három párt, az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz azóta sem nézett szembe a választókkal és döntésük következményeivel. Herényi továbbra is az előrehozott választásokban látja a megoldást. (MTI)

  • "Bajnai Gordont alkalmasnak tartom a miniszterelnöki poszt betöltésére, hiszen gazdasági miniszterként is szerzett olyan tapasztalatokat, amelyek segítségével sikeresen el tudja végezni feladatát" - jelentette ki Takács János, aki majd három órán keresztül maga is miniszterelnökjelölt-jelölt volt pénteken. Az Electrolux kelet-közép európai holdingjának a vezetője különösen fontosnak nevezte az adóék csökkentését, a foglalkoztatás növelését, a kis- és közepes cégek támogatását, valamint az általános gazdasági fejlődés elősegítését. Azon nem gondolkodik, hogy miniszteri posztot vállaljon a Bajnai-kormányban, bármire kérnék fel, nemet mondana. (MTI)

  • Bokros Lajos szerint a körülményekhez képest jó döntés, hogy Bajnai Gordon lett a miniszterelnök-jelölt. Pozíciót ugyan nem vállalna kormányában, de tanácsot szívesen adna, mondta el az ATV-nek. Bokros annak is örül, hogy Bajnai szerinte az övéhez hasonló diagnózist állított fel az ország gondjairól. Szerinte könnyen megvalósítható a tervezett 500-600 milliárdos kiadáscsökkentés, de ha a gazdaság teljesítménye a tervezettnél nagyobb mértékben csökken, úgy ennél nagyobb megtakarításra lehet szükség. (MTI)

  • Mintegy három, három és fél órón át tartott az MSZP szűk vezérkarának és a megyei elnököknek kedd reggeli ülése, jelentette az Index tudósítója. A tanácskozáson a menetrend személyi (praktikusan pártelnöki) kérdéseiről egyeztettek, és abban maradtak, a megyei elnökök a következő napokban mégegyszer összeülnek, majd csütörtökön következik a választmányi ülés, ahol a megyék ismertetik álláspontjukat a pártelnöki poszt kérdéseiben, és akár személyi javaslatokat is tehetnek.

    megyei
    Kiss Péter alelnöke és Pál Béla Veszprém megyei elnök
  • Havi 1 forintos díjazásért vállalja a miniszterelnökséget Bajnai Gordon, aki kormányfőként nem járul hozzá, hogy a közszféra béreit az inflációt meghaladó mértékben emeljék, tudta meg az Index. A miniszterelnök-jelölt szerint ugyanis ezzel is ki kell fejezni, hogy a válságkezelés nem pusztán a nép megsarcolásáról, hanem a közös, mindenkitől áldozatokat követelő krízismenedzselésről szól.

  • Csak parlamenti megválasztását követően beszél kormányának tagjairól, nyilatkozta Bajnai Gordon a Parlamentbe érkezvén a rá váró újságíróknak. (MTI)

  • Részsikert érhet el Gyurcsány Ferenc az MSZP vasárnapi tisztújításán, a Hírszerző értesülései szerint bizalmi embere, Lendvai Ildikó lejet a párt elnöke. A Hírszerző úgy tudja, Lendvai frakcióvezető is maradna - bár pártelnöki kinevezésének értelmet adhatna, hogy így Gyurcsány átvehetné a frakcióvezetést. "Forrásaink szerint Gyurcsány Ferenc viccen kívül a 84 éves Vitányi Ivánt, saját egykori mentorát javasolta elnöknek a megyei elnököknek az elnökség választott tagjaival kibővítve tartott ülésén" - írja a Hírszerző.

  • Az MTI értesülései szerint Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette az MSZP megyei elnökeinek tanácskozásán, hogy nem kíván pártelnök lenni. Úgy tudjuk, az esélyesként szóba jöhető Kiss Péter expozéjában Lendvai Ildikót ajánlotta maga helyett, aki felvezetőjében még azt mondta, nem vállalná, de az ülés végén már nem tett ilyen határozott kijelentést. Értesüléseink szerint a legnagyobb delegáció, Budapest Gyurcsányt, Kisst vagy Lendvait tudná elképzelni a párt élén. A megyék inkább Szekerest támogatnák, de a jelen helyzetben nem valószínű, hogy kitör a belháború.

  • Értesüléseink szerint Gyurcsány Ferenc jövőjéről is beszélt a megyei elnököknek. Azt mondta, szeretne meghatározó személyiség maradni a pártban, de kulturális vonalon. Ez lényegében két visszavonulási utat jelöl ki. Az egyik, hogy átveszi az MSZP korábbi elnökétől, Hiller Istvántól az Alapértékek bizottságát, de valószínűbbnek tűnik, hogy az évi félmilliárd forintot szétosztó Táncsics Alapítványhoz vonulna vissza. A szocialisták várható választási veresége esetén az alapítvány lehet az MSZP utolsó kifizetőhelye.

  • Az előrehozott választások mellett is lehet hitelesen és tisztességgel érvelni, de az SZDSZ ügyvivői testülete inkább a válságkezelő kormány melletti kiállást javasolja a párt országos tanácsának. Fodor Gábor, a párt elnöke szerint a szakértői kormány biztosítja a legtöbb lehetőséget a társadalmi és gazdasági válság kezelésére. Úgy vélte, pártja a kaotikus állapotok között is tartották magukat világosan meghatározott elveikhez. (MTI)

  • A Magyar Nemzet értesülései szerint Lendvai Ildikó egyelőre nem hajlik a pártelnöki felkérésre, inkább maradna frakcióvezető.

  • Kiss Péter hajlandó támogatni Lendvai Ildikót, ha meggyőző többséget lehet mögé állítani, értesült az Index. Egy belső felmérés szerint ugyanakkor a kongresszusi küldöttek több mint fele támogatná Kisst, akinek hátralépése csak akkor indokolt, ha egy nála is nagyobb támogatottságú jelölt bukkan fel. Ez a jelölt lehet Lendvai.

  • Az Index információi szerint erősen terjed az a pletyka, hogy a szombati elnökségi ülés után, amelynek mozzanatait szinte percről percre követte a sajtó, bekérték, vagy legalábbis bekérni szándékoztak a híváslistákat. Most meg azt hallani, ami némiképp verifikálhatja az állítást, hogy arra kérik az elnökségi tagokat, járulnának már hozzá aláírásukkal, hogy belenézhessenek híváslistáikban. Tudósítónk nem hisz a pletykában, hiszen ez egy jogállamban elképzelhetetlen.

  • Gyurcsány Ferenc terveinek megfelelően április 14-én, kedden szavaz a konstruktív bizalmatlansági indítványról a parlament, ami után az új miniszterelnök még aznap esküt is tehet. Ugyanaznap szavazhatnak a képviselők a parlament feloszlatásáról is, amit a Fidesz kezdeményezett, számolt be a frakciókkal folytatott egyeztetése után Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. A pontos menetrendet a házbizottság jövő csütörtöki ülésén határozzák meg. (FH)

  • Bár az SZDSZ nem kíván beleszólni az MSZP belügyeibe, Fodor Gábor furcsállná, ha Gyurcsány Ferenc pártelnök maradna azután, hogy bejelentette távozási szándékát. Az SZDSZ elnöke ezt arra a felvetésre felelte sajtótájékoztatóján, hogy egyes források szerint az SZDSZ megvonhatná támogatását Bajnaitól, ha Gyurcsány pártelnök marad. A miniszterelnök-jelölt támogatásáról majd az SZDSZ országos tanácsa dönt, a testület felülírhatja az ügyvivők és a frakció Bajnait támogató döntését.

  • A minisztérium legfontosabb feladata, hogy a miniszterelnök-váltásig is jól végezze a munkáját, és a rá bízott területeken felgyorsítsa a válság kezelését célzó intézkedéseket, mondta Molnár Csaba, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A miniszter kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy nem kapott felkérést Bajnai Gordontól tárcavezetésre. (MTI)

  • A budapesti kerületek, az összbudapesti szervezet úgy döntött, hogy három elnökjelöltet szeretnének látni. Kiss Pétert, Lendvai Ildikót és Szekeres Imrét. Kiss Péter azon kijelentése, miszerint akkor tudná Lendvait támogatni, ha erős többséget lehet teretmeni mögötte, azt jelenti, hogy amennyiben Kiss Péter visszalép Lendvai javára, akkor egyszemélyi jelölés lehet a pártelnöki tisztségre.

  • Az egyszerű válasz az, hogy az MSZP pártpénztára. Az alapítványt 2003-ban alapította az MSZP a pártalapítávnyokról rendelkező 2003. évi, XLVII törvény alapján. Az alapítvány az MSZP parlamenti mandátumainak arányában jogosult költségvetési támogatásra, idén negyedévenként 128 millió forintra.

    A pénzből az MSZP háttérembereit, háttérinfrastruktúráját támogatják, valamint a baloldali eszméket hirdetik, és segítik a párt beágyazását - például a művészközegbe, amit évente kiosztott díjakkal próbálnak elérni. Saját megfogalmazásában az alapítvány "célja, hogy segítse az MSZP-t a népakarat kialakításában". 2004-2007 között 355 programot támogattak és egy nagyobb pályázatot bonyolítottak le - a kapcsolat programot, melynek keretében 145 pályázó nyert legfeljebb félmilliós támogatást.

    Érdekes vonulat az alapítvány támogatási történetében, hogy több, amúgy kormányzati kommunikációs projektet is pénzeltek, például a 9 állomásos konvergencia roadshow-t, és a 100 lépés program kommunikációját is.

    Az alapítvány kuratóriumát jelenleg Lamperth Mónika vezeti, aki a másfél héttel ezelőtti kongresszusig az MSZP pártépítésért felelős alelnöke is volt. Ez is bizonyítja az alapítvány szerepét a párt működésének finanszírozásában, azaz az alapítvány vezetője tényleges hatalmi tényező a pártban.

  • Levélben nyugtatgatja az MSZP megzavarodott híveit a párt angyalföldi alapszervezetének elnöke. A szerkeszőségünk birtokába jutott levelet kordokumentum-jellege miatt csonkítatlan formában közöljük:

    Barátaim!

    Érthetően, nagy az ijedség. Tragikus híreket olvashatunk, láthatunk. Az ember joggal tarthat attól, hogy minden elveszhet, amiért évek óta, (húsz év óta) annyit tettünk, amihez arcunkat, személyes hitelünket adtuk. Az országos pártvezetés "béna kacsává" vált. A kialakult politikai válságot meg kell oldani, a pártot a vezetés kollektív tehetetlensége nem temetheti maga alá. Eszemmel tudom, szívemmel érzem, hogy az MSZP nélkül Magyarországon nincs demokrácia és a társadalom többségének nincs boldogulási esélye.

    Mi, mit tehetünk?
    1/ Mindenek előtt amennyire lehetséges őrizzük meg nyugalmunkat. Sok az álhír és a hiszti. Elterjedt például, hogy Gyurcsány Ferenc pártot alapít. Nem igaz. Vagyis, akik arról értekeznek, hogy a hálátlan MSZP-t el kell hagyni és a "Feri vezetésével" egy új pátot alapítani, azok valójában a szocialista párt "elemdéefesedését" indíthatják el. Orbán és Kóka szándékai szerint cselekszenek az ők érdekeit szolgálják. Azt javaslom, hogy szervezetünk tisztségviselői az önkormányzati képviselők higgadtan reagáljanak a történésekre, ne fokozzák a nyugtalanságot. Egyeztessünk.
    2/ A jövő hétre elhatározott terveinket valósítsuk meg. A keddi szembenéző, a csütörtöki aktivistatalálkozó lehetőség a beszélgetésre, a helyzettisztázásra, egymás bátorítására stb.
    3/ A következő vasárnapi kongresszus előtt a titkárokon keresztül gyűjtsük össze tagjaink véleményét.

    Üdvözlettel Borszéki Gyula