Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt szeretné, ha az MSZP-frakció tagjai és más pártok őt támogató képviselői is ellátnák aláírásukkal programját - mondta Horváth Csaba, az MSZP országgyűlési képviselője az MSZP-frakció ülésére érkezőben. A főpolgármester-helyettes szerint ez egy jelképes gesztus. Azt még nem tudják, hogy ténylegesen alá kell írniuk egy szerződést, vagy egy név szerinti szavazás fogja megpecsételni a kormányfőjelölt programját az Országgyűlésben - fűzte hozzá. (MTI)

    04

  • Draskovics Tibor rendészeti miniszter elrendelte a kormányfőjelölt ideiglenes védelmét. Bajnai Gordont a Köztársasági Őrezred védi majd. Biztosítják a politikus mozgását, programjait, és a rendőrök folyamatosan ellenőrzik a lakását is. Gyurcsány Ferencnek a törvény értelmében még egy évig jár az úgynevezett utóbiztosítás. (FH)

  • cikkünk a témában:

    A piac nincs elájulva Bajnaitól, minden a csomagon múlik

    Bajnai Gordon személyével semmi gondja a piacnak, de nem ezen múlik az egész - értenek egyet elemzők. A jó kommunikáció, a nagy elhatározás mit sem ér, ha az új kormányfőjelölt egyelőre hivatalosan nem részletezett, ám csak itt az Indexen körvonalazott programja már addig is felpuhul, amíg a parlmentbe ér, vagy ha ott rettennek meg a kormánypárti képviselők. A makroelemzők főként rövid távú stabilizációra számítanak.

  • Seres Mária kezdeményezése értelmében az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott, elszámolható kiadások után járna költségtérítés. Az országgyűlésben ma bejelentik, hogy kérdésben legkevesebb 525 ezer hiteles aláírás gyűlt össze, a referendum kiírásához kétszázezer hiteles aláírásra van szükség. Az Országgyűlésnek a bejelentéstől számított 15 napon belül kell döntenie, mérlegelés nélkül. A népszavazás időpontját a köztársasági elnök tűzi ki.

    A képviselők várhatóan döntenek az új paksi atomerőmű-blokkokhoz szükséges előzetes elvi hozzájárulásról. Az indokolás szerint az új erőműegység létesítéséhez az előkészítéssel együt összesen legalább 11 év szükséges.

  • Úgy tűnik, a Magyarországnak lesz új kormánya, az induló program is meglehet, de a gátszakadást csak két hónapra sikerült elreteszelni, és az EP-választás már fordulatot hozhat – mondta a Tölgyessy Péter a Kossuth rádiónak. A politikai elemző szerint Bajnainak sikerülhet elfogadtatni a programját, a legfontosabb szavazások az EP-választásra meglehetnek, és felszínen maradhat a magyar gazdaság, de egy 300-600 milliárdos megtakarításra vagy már idén, vagy 2010-től szükség lesz.

    A júniusi EP-választásokat az ellenzék népszavazássá fogja tenni. Tölgyessy szerint a választás megsemmisítő Fidesz-győzelmet hozhat, ami nem biztos, hogy kormányváltással jár majd, de már nagyon közel van 2010-hez, és megpecsételheti a baloldal sorsát. Az alkotmányjogász úgy látja, a Fidesznek jó ez a mostani állapot, hiszen az alapvető intézkedéseket ez a kormány hozza majd meg, és a felelősséget is át lehet tolni rá. A pártelnöki posztról is távozó Gyurcsány Ferencről Tölgyessy azt mondta, mára teljesen kicsúszott a lába alól a talaj, de legalább volt benne annyi bölcsesség, hogy félreálljon. Bár Gyurcsány óriási hibát követett el, mégis talán ő volt az a magyar politikus, aki a legjobban látta a szocialisták bajait, vélekedett Tölgyessy Péter.

  • Az elhunyt Aszódi Pál képviselői helyére Hoppál Pétert javasolta a Fidesz. A képviselő a parlament hétfői ülésének kezdetén le is tette esküjét.

    03
  • Az MSZP-frakció hétfői ülésén megkérdezték Gyurcsány Ferenctől, hogyan jutott el a pártelnökségről való lemondásig. A frakció ugyanis fel volt háborodva a megyei elnökök és az elnökség döntésén, amivel lehetetlen helyzetbe hozták a pártot. Úgy tudjuk, lehetőséget akarnak adni arra a leköszönő miniszterelnöknek, hogy gondolja végig a lemondást, vagyis nem biztos, hogy vasárnap a párt éléről is távozik Gyurcsány, a kongresszus mondja ki a végső szót.

  • Az Index egy SZDSZ-es forrástól úgy értesült, hogy a szabad demokrata képviselőkön nem fog múlni Bajnai támogatása, mert a frakció az ügyvivőkénél (7:5) jóval nagyobb arányban állt ki a jelölt mellett. Amennyiben a szocialista képviselők nem szavaznak szét, az új miniszterelnöknek eszerint stabil parlamenti többség biztosítható.  Ugyane forrás arról tájékoztattta az Indexet, hogy a pártban komoly vita folyt a pártban: az ügyvivői testület mellett  a megyei elnökök is erősen megosztottak, és ez a vita nyilván folytatódni fog az országos tanácsban is. Informátorunk Bajnait "egy esélynek" nevezte, hogy működőképes kormány alakuljon.

  • Bajnai Gordon szeretné az MSZP erős emberei (Gráf József, Szekeres Imre, Kiss Péter) is integrálódnának a kormányba, értesültünk. Hogy mit szólnak ehhez az erős emberek, azt még nem tudjuk.

    Fodor Gábor a parlamentben napirend előtt a leendő kormányról azt mondta, hogy a felelős, fontos posztokon pártonkívülieknek kell állniuk.

  • Mindössze tíz nappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc egy izgalmas népi társasjátékot indított el Ki a te kedvenc miniszterelnököd? címmel - kezdte napirend előtti felszólalását Navracsics Tibor, majd felsorolta a tucatnyi nevet, a végére hagyva Bajnai Gordont, aki szerinte azért húzódozott, mert utolsónak lenni ebben a közegben nem túl nagy érdem. Navracsics úgy tudja, hogy Gyurcsány ugyan szombaton a pártelnökségről is lemondott, de a jövő szombaton újra pártelnökké választhatják. Az SZDSZ-nek is beszólt, mondván a vasárnap az Ellenzéki Kerekasztal 20 éves évfordulóját ünneplő prominensei húsz évvel ezelőtt aligha gondolhatták, hogy valaha a választások megakadályozása lesz a céljuk.

  • Az SZDSZ azt javasolja az Országgyűlés Házbizottságában, hogy - tekintettel a közelgő kormányváltásra - vegyék le napirendről az adótörvények módosító javaslatait - tudta meg a Független Hírügynökség. A módosító csomagról, amely egyebek mellett az ÁFA és a jövedéki adó emelését, az SZJA módosítását, valamint az adómentes juttatások korlátozását tartalmazza, kedden tárgyalna a Ház. A jelenlegi elképzelések szerint július 1-jétől 20-ról 23 százalékra emelkedne az általános forgalmi adó normál kulcsa, de nőne az üzemanyagok, a cigaretta és az alkohol jövedéki adója.

  • Az Országgyűlésben jelenleg Navracsics Tibor beszél napirend előtt, "Tekintsünk előre" címmel ostorozza a baloldalt. Őt Fodor Gábor követi, az SZDSZ elnöke az ország helyzetét kívánja értékelni, majd a KDNP-s Harrach Péter értekezik a baloldal új miniszterelnökjelöltéről.

    02
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Beszéde folytatásában Navracsics Bajnai gyalázásába kezdett, idézte két tavalyi nyilatkozatát, egy szeptemberit, amiben még a remek kilátásokról beszélt, és egy novemberit, amiben arról, hogy az új költségvetés a megszorításokkal már elégséges lesz a válság ellen. Ezután arról beszélt, hogy az ország nagy része és a szakértők is előrehozott választást akarnak.

    04
  • Egy tisztességes demokratát, egy rendes szociáldemokratát ajánlok miniszterelnöknek - válaszolta Navracsics felszólalására Gyurcsány Ferenc. Bajnai szerinte nem próbálja orruknál fogva vezetni a választókat, nem nézi megsemmisítendő ellenségnek az ellenfelét. Bajnai képes az együttműködésre, mondta, majd azt ígérte, hogy meg fogják védeni Bajnait azoktól "akik évek óta nem képesek egy egyenes mondatra". Ez utóbbi kijelentését nagy derültség fogadta a fideszes padsorokból. "Küzdeni fogunk azért, hogy az a fajta Magyarország, amit egy-két ellenzéki képviselőtársunk képvisel, soha ne kerülhessen hatalomra" - mondta, majd támogatást ígért Bajnai kormányának.

    06
  • Nekünk, szabaddemokratáknak ez nehéz dilemma volt - mondta napirend előtti felszólalásában Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. Mint mondta, komoly vita után döntöttek úgy, hogy esélyt adnak egy új, mihamarabb felálló kormánynak. Hogy miért? Három okot sorolt válaszul. "Olyan program mellé tudunk állni, ami a Reformszövetség programján alapul" - mondta, és szerinte Bajnaié ilyen. Másodsorban fontos volt, hogy minél hamarabb cselekvőképes kormánya legyen Magyarországnak. Harmadrészt szakértői kormányt akartak, olyat, amit pártonkívüli szakember vezet, és szerintük ez most megvalósítható. "Ez az egyetlen megoldás, ez az egyetlen kiút, hogy a válságot kezelni tudjuk" - mondta. "Nem kívánunk részt venni a koalícióban, nem az a célunk, hogy minisztereket, államtitkárokat adjunk" - mondta. Ezután felszólította a Fideszt a "szakértői kormány" támogatására.

  • Morálisan illegitim a baloldal miniszterelnök-jelöltje, jelentette ki a kereszténydemokrata Harrach Péter, majd azonnal szociális demagógiába csapott át, a családtámogatási rendszert féltette Bajnaitól. A harmadik baja Bajnaival, hogy eddig is tagja volt a Gyurcsány-kormánynak, ráadásul neoliberális gazdaságpolitikát folytatott. Legnagyobb baja Bajnaival azonban a Hajdú-Bét ügy, amiről már szombaton is beszélt a KDNP.

    07
  • Az MDF elnöke szerint pártja továbbra is az előre hozott választásokban látja a nemzet jövőjét, de tudomásul veszik, hogy ehelyett más közjogi utat választottak a kormánypártok, vagyis Magyarországnak új miniszterelnöke lesz - közölte Dávid Ibolya pártelnök. Az MDF szerint Bajnai Gordonnak ki kell állnia a nemzet elé, és el kell mondania a válságkezelő lépéseket, valamint azt is, hogy kik azok a miniszterek, akik a programért garanciát vállalnak.

    Az MDF emellett arra kéri Magyarország leendő miniszterelnökét, hogy térjen ki a 2002-es 100 napos program következményeire is, mert ezzel példát mutathat MSZP, az SZDSZ és a Fidesz számára, akik a program elfogadásával részt vettek az ország tönkretételében. (MTI)

  • Ha az MSZP-kongresszus jövő vasárnap elfogadja miniszterelnök-jelöltnek, Bajnai Gordon húsvét után kormányfő lehet. Az azonnali kormányfőcserét eredményező konstruktív bizalmatlansági indítványt a kéviselők egyötöde nyújthatja be, és az Országgyűlés azonnal napirendre tűzheti. Bajnai Gordon jelölésére azonban előbb rá kell bólintania a szocialisták április 5-re összehívott kongresszusának. Mivel az azt követő héten az Országgyűlés szünetet tart, 13-a pedig húsvét hétfő miatt munkaszüneti nap, a parlament 14-én dönthet az indítványról.

  • Ki fog bocsánatot kérni a megsértett bíróktól és ügyészektől - kérdezte interpellációjában Balsai István és Répássy Róbert. Az apropót Gyurcsány Ferenc az MSZP kongresszusán tett kijelentései szolgáltatták. Draskovics Tibor igazságügyi minisztertől kérdezte, hogy egyetért-e miniszterelnökével. Amennyiben igen, bizonyítékot, amennyiben nem, bocsánatkérést kért. Draskovics válaszában az igazságszolgáltatás függetlenségéről beszélt, majd Gyurcsány mondandóját finomítva "az igazságszolgáltatásban keletkező látszatokról" beszélt, szerinte Gyurcsány szavai nem irányultak senki ellen, de ha mégis, azt sajnálja - mármint Draskovics. Balsai szerint "ez gyenge válasz volt, miniszteri megbizatása vége felé jobbat vártunk volna". A parlament elfogadta a választ, bár az SZDSZ egységesen nemmel szavazott.

  • Levette napirendjéről az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot hétfőn a parlament. Az SZDSZ javaslatát 333 igennel 2 nemmel és egy tartózkodással szavazta meg a Ház. A két nemmel szavazó Veres János pénzügyminiszter és Keller László pénzügyi államtitkár volt.

    A törvényjavaslat tárgyalásával kapcsolatban az SZDSZ és a Fidesz a napirend módosítására tett javaslatot, a házbizottság pedig a házszabálytól való eltérést kezdeményezett. Az SZDSZ azt javasolta, hogy a törvényjavaslat általános vitája ne szerepeljen az ülés napirendjén, a Fidesz pedig azt indítványozta, hogy az általános vita kedden ne záruljon le. A házszabálytól való eltérés azt tartalmazta, hogy az általános vita keddi lezárása után a módosító javaslatok benyújtására április 6-ig legyen lehetőség. A Ház az SZDSZ javaslatát megszavazta, ezért a másik kettő javaslatról már nem is szavaztak.(MTI)

  • Suchman Tamás a Hírszerző információi szerint bocsánatot kért Gyurcsány Ferenctől amiatt, hogy múlt héten a pártelnök lemondásának kívánatosságáról beszélt.

    09
  • Herényi Károly volt frakcióvezető szerint kizárt, hogy pártja, az MDF megszavazza miniszterelnöknek Bajnai Gordont. Elképzelhető azonban, hogy a kormány számukra elfogadható javaslatait, ahogy eddig is, úgy a jövőben is megszavazzák.

  • A Fidesz nem tárgyal a most formálódó "illegitim kormánnyal és a mögötte álló MSZP-SZDSZ új koalícióval" - ismertette a legnagyobb ellenzéki párt elnökségének hétfői döntését Navracsics Tibor frakcióvezető. A Fidesz elnöksége továbbra is kitart az új választások követelése mellett. A Fidesz szerint Bajnai Gordon kinevezésével csak annyi történik, hogy az egyik üzletembert egy másik üzletember követi a miniszterelnöki székben, Magyarország továbbra is ugyanannak az üzleti a csoportnak a foglya marad - tette hozzá.

    A Fidesz vezetői úgy vélik, hogy most egy "gigantikus megszorító csomagot akarnak lenyomni az emberek torkán" azok, akik tönkretették Magyarországot. Navracsics Tibor hangsúlyozta: Bajnai Gordont soha, senki, semmire nem választotta meg. "Néhány levitézlett politikus és két bukott párt paktuma nem helyettesítheti sok millió magyar választó döntését" - tette hozzá. A Fidesz egyelőre nem döntött arról, hogy Gyurcsány Ferenc felszólalásaihoz hasonlóan Bajnai Gordon parlamenti beszédei alatt is kivonulnak-e az ülésteremből. (MTI)

  • A Kossuth téren megjelentek a tüntetők. Az új jelszó a gágágázás.

    Bajnainak kellett Wallis-vezér korában kezelnie a Hajdú-Bét hatalmas csődjét. Utóbbinál végzett szerepéért élesen támadják a mai napig. A KDNP szerint miatta lettek öngyilkosok a cégnek beszállító, és a csőd után hoppon maradt libatenyésztők közül többen is.

  • A Fidesz szerint az MSZP-s Schiffer János a szintén szocialista Puch László helyett szavazott hétfőn az Országgyűlésben, ezért lemondásra szólították fel. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy 14.21 perckor az általa elmondott interpellációt követő szavazáson nyomta meg a gombot Schiffer János Puch László helyett. A fideszes politikus hangsúlyozta: a parlamenti szokások és a parlamenti etika íratlan szabályai szerint a más helyett szavazó képviselőnek azonnal távoznia kell, ahogyan erre korábban is volt példa. (MTI)

  • Kispál Ferenc fideszes képviselőről mobiltelefonnal készített felvétel készült, amikor 2007. június 11-én parlamenti padtársa helyett is megnyomta a szavazógombot. Az esetet 2007 októberében írta meg a Népszabadság. A képviselő először tagadta, hogy ilyen történt volna, és azt mondta, a felvétel félrevezető. Nem sokkal később azonban lemondott mandátumáról. Közleményében azt írta: "olyan hibát követtem el, amely összeegyeztethetetlen az országgyűlési képviselői megbízatással”.

  • Schiffer János a vitatott szavazásnál csak segített Puch Lászlónak. Ezt maga a szocialista politikus mondta el, miután a Fidesz lemondásra szólította fel őt amiatt, hogy képviselőtársa helyett nyomott gombot. A zárt láncú parlamenti televíziós közvetítés képei szerint az MSZP-s Schiffer János valóban Puch László helyett szavazott hétfőn, miután képviselőtársa a padsor szélén állva nem érte el a szavazógombot. A felvételen az látszik, hogy Puch László éppen akkor siet a helyére, amikor az elnöklő Mandur László felszólítja a képviselőket, hogy szavazzanak. Jól lehet látni, hogy Puch László ekkor a padsor szélén állva sikertelenül próbálja elérni a szavazógombját, Schiffer János pedig ezt észlelve átnyúl az asztalon, majd megnyomja a Puch László asztalán lévő gombot. (MTI)

  • Nem mond le országgyűlési képviselői mandátumáról Schiffer János. Ezt maga a szocialista képviselő nyilatkozta a Független Hírügynökségnek, miután Répássy Róbert a Fidesz frakcióigazgatója lemondásra szólította fel az ominózus gombnyomás miatt.

  • A hétvégi kongresszus előkészítésére gyűlnek össze hétfő este az MSZP megyei elnökei, a tanácskozáson részt vesz a párt és a frakció vezetése is, tudta meg az MTI. A menetrend nem változott, a konstruktív bizalmatlansági indítványt jövő hét elején benyújtják a szocialisták. Az MSZP április 5-i kongresszusának, amely dönt a miniszterelnök-jelöltről és a pártelnökről, nincs még pontos napirendje, a kongresszust előkészítő bizottságot Lamperth Mónika elnökhelyettes, az ügyrendi bizottságot Mesterházy Attila vezeti. A megyei elnökök azért fontosak ebben a folyamatban, mert a legtöbb helyen ők a küldöttcsoportok vezetői is, rendszeresen egyeztetnek, de nem alkotnak külön döntéshozó testületet.

    A megyei elnökök szombat óta kerültek az érdeklődés középpontjába, miután olyan hírek terjedtek el, ők érték el, hogy Gyurcsány Ferenc lemondjon a pártelnöki posztjáról is. Az elnökök ezt vasárnap este közös közleményben utasították vissza, hangsúlyozva, nem nyilvánítottak véleményt Gyurcsány Ferenc pártelnöki pozíciójáról. Miután megtudták, hogy a pártelnök már lemondott, ők csak arról foglaltak állást, hogy az új pártelnök megválasztása az április 5-i kongresszuson legyen. Ettől függetlenül a hétfői frakcióülésen több képviselő is a megyei elnököket hibáztatta a szombati események miatt.

  • Lemondott az SZDSZ Békés megyei elnöke, és azt fontolgatja, hogy a pártból is kilép, ha nem lesz előre hozott választás - olvasható a Békés Megyei Online (BEOL) hírportálon hétfőn. Nagy Béla, aki a rendszerváltás óta Medgyesegyháza polgármestere is, elmondta, hogy már korábban bejelentette távozását a megyei szervezet éléről, mert nem értett egyet azzal, hogy tavaly az SZDSZ "elfogadta az ország gyalázatos költségvetését". Hozzátette: a békési liberálisok véleményét tolmácsolta az országos vezetésnek, ám - mint mondta - "gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták egy megye véleményét". Nagy Béla ezt követően vállalta, hogy addig marad, amíg helyére nem választanak új elnököt, ám "ez eddig valamilyen okból elmaradt". A megyei tisztújításra ezen a héten szerdán kerül sor, s a megyei pártelnök azt is fontolóra vette, hogy kilép a pártból. Ez attól függ, hogy szombaton az országos tanács a Békés megyei SZDSZ által támogatott előre hozott választás mellett teszi-e le a voksát, vagy pedig "belemegy a további komédiázásba" - mondta a BEOL-nak Nagy Béla.