2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az MDF ifjúsági szervezete, az IDF közleményben tiltakozik anyapártja ellen. A szöveg így kezdődik: „Bokros Lajos és Dávid Ibolya hajója kakukktojás az MDF flottájában. Amennyire illenek, ők egymáshoz, annyira idegen szellemiségük az MDF eredeti céljaitól, ezért nem lehet más a sorsuk, mint a bukás.”

    Később ez olvasható: Kettejük és a mögöttük álló erők hajója idegen az MDF jobboldali szellemiségétől, ezért bár ideig-óráig úgy tűnhet, hogy a Soros cirkáló az MDF vezérhajója, de végső sorsa a Titanicé.”

  • Az SZDSZ egyelőre nem kívánja kommentálni a Bokros Lajos döntése nyomán kialakult helyzetet, arról csak később nyilatkoznak, közölte a párt sajtóosztálya. Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere, akit az SZDSZ javasolt kormányfőjelöltnek, szombaton az MDF kampánynyitó rendezvényén jelentette be, hogy nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget. „Szóba sem kerül még annak a megfontolása sem, hogy én ezt az ajánlatot elfogadjam – mondta Bokros. – Sértő még a gondolata is annak, hogy a hírnevemet, hitelességemet odaadjam egy olyan programhoz, amelynek a sikerében nem bízom, márpedig a szocialista párt mereven elzárkózik az én programomtól.”

  • Az önkormányzati miniszterhez fordult panasszal 306 balatonvilágosi lakos, levélben kérve a helyi képviselő-testület feloszlatását a megyeváltásról szóló népszavazás meghiúsítása miatt. A Veszprém megyéhez tartozó Balatonvilágos ugyanis mára gyakorlatilag összeépült a Somogy megyéhez tartozó Siófokkal. Balatonvilágoson népszavazással kívántak dönteni a megyeváltásról, de a kiírást a képviselő-testület ez év elején leszavazta (a többség attól tartott, hogy ha egy megyébe tartoznának Siófokkal, akkor az a jövőben könnyen bekebelezhetné Balatonvilágos szomszédos településrészét egy átszavazással).

    Miután a község önkormányzata elállt a megyeváltás szándékától, a siófoki kistérségi társulás a napokban felmondta az oktatásban és az egészségügyben vállalt közös önkormányzati feladatellátást. Fekete Barnabás, a település független polgármestere szerint ez tizennégymillió forintnyi többletkiadást okoz a községnek, ráadásul ezek után nem a tizenöt kilométerre lévő Siófok, hanem a huszonöt kilométerre lévő Balatonalmádi adja majd az orvosi ügyeletüket. (MTI)

  • A Gyurcsány Ferenc által kormányfő- és pártelnöknek javasolt Gráf József nem vállalja a felkérést. Azt már korábban is jelezte, hogy meglepte őt a jelölés, nem is keresték meg előtte az ötlettel. (Index)

  • A Nap-keltének nyilatkozva Glatz Ferenc, az MTA volt elnöke azt mondta, hogy levélben kérte Gyurcsány Ferenctől, hogy vegyék le őt a kormányfőjelöltek listájáról. Glatz Ferenc korábban még elképzelhetőnek tartotta, hogy elvállalja a jelölést, de szerinte nincs meg az ehhez szükséges társadalmi és politikai egyetértés, ezért írt levelet a miniszterelnöknek. Sajtóhírek szerint Glatz Ferenc neve a tegnapi sikertelen egyeztetés után ismét napirendre került a szocialistáknál. (Napi)

  • Néhány száz ember vonult a Miniszterelnöki Hivatal épületéhez, a Parlament közelébe, hogy a Jobbik által szervezett tüntetésen előre hozott választást követeljenek. Tudósítónk szerint a szónok Soros Györgyöt szidja.

  • Az MSZP elnöksége szünetet tart a reggel 9 óta tartó tárgyalásában. A tanácskozásról távozott Veres János pénzügyminiszter, elnökségi tag  és Tukacs István,  a párt pénzügyi ellenőrző bizottságának vezetője is, de egyikük sem nyilatkozott. (MTI)

  • Gráf visszalépése után úgy tűnik, hogy az MSZP elnöksége hajlik a miniszterelnöki és a pártelnöki poszt kettéválasztására. Előbbire Kiss Péter, utóbbira Szekeres Imre esélyes, legalább is két órakor. Kiss Péter viszont egyáltalán nem biztos, hogy elvállalná a kormány vezetését.

    03
  • Sólyom László köztársasági elnök a belpolitikai helyzetre tekintettel vasárnaptól keddig tervezett látogatását a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba egy későbbi időpontra halasztotta, tájékoztatott közleményben a Köztársasági Elnöki Hivatal. Egyetlen programra azonban változtatás nélkül sor kerül, az államfő vasárnap felkeresi Bakonyszücsön a Daganatos Betegek Rehabilitációs és Lelki Otthonát. (FH)

  • Gyurcsány Ferenc lemondana a pártelnökségről, de az MSZP vezetői szerint most nem aktuális erről beszélni. Ezt Nyakó István, a párt szóvivője jelentette be az elnökségi ülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján.

    Nyakó szerint Gyurcsány azt mondta, hogy ha a pártból jelölnek új miniszterelnököt, akkor nem célszerű, hogy két hatalmi centrum, pártelnöki és miniszterelnöki is legyen. Ezért Gyurcsány azt mondta, úgy helyes, ha lemond a pártelnöki posztról. Az MSZP elnöksége azonban erre úgy reagált, hogy ennek megvitatása most nem aktuális.

  • 21 éve alakult a Fidesz, a párt vasárnap délelőtt a Bibó István Szakkollégiumban ünnepel. A tavalyi ünnepségen euforikus volt a hangulat, mert éppen akkor veszett össze az MSZP és az SZDSZ a reformblablán, és győzött az úgynevezett szociális népszavazás:

     

  • „Az MSZP-nek az a célja, hogy szélesebb politikai támogatással rendelkező kormány alakuljon” – mondta Nyakó István szombat kora délután, Budapesten. (MTI)

  • Békésen befejeződött a Jobbik tüntetése a Miniszterelnöki Hivatal épülete előtt. A demonstrálók előre hozott választást követeltek.

    D NOE20090328003
  • Az Ifjúsági Konzervatív Unió (IQ) szerint az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) egyértelművé tette: a programtalanság és a könnyű álmok útját választja az MDF őszinte politikája helyett. (MTI - OS)

  • Legfrissebb információink szerint négy lehetséges miniszterelnök-jelöltről tárgyalt részletesen szombat délelőtt az MSZP vezetése. A névsor: Gráf József, Vértes András, Takács János és Bajnai Gordon. Gráf nem vállalta, Vértesre és Takácsra már nemet mondott az SZDSZ, maradt tehát esélyesnek a gazdasági miniszter, Bajnai Gordon.

    Az MSZP abban bízik, hogy Kóka János meg tud győzni legalább néhány szabad demokratát, hogy támogassák Bajnait. Kóka ugyanis az üzlettársa volt, és a szocialisták szerint ezért biztosan támogatná őt. Ha Bajnai fut be, akkor Gyurcsánynak sem kéne távoznia az MSZP éléről, mert így nem pártpolitikusé lenne a kormányfői poszt.

    Úgy tudjuk, hogy az MSZP-n belül komolyan lobbiznak Kiss Péter jelöléséért is, ami viszont Gyurcsány távozását jelentené.A délután Budapestre érkező megyei elnökök nem szeretik Bajnait, de félnek az előre hozott választástól.

  • „A Fidelitas Győri szervezete megdöbbenve tapasztalja az egy hete tartó folyamatokat, mely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozási szándékát bejelentően követően kialakult.” (MTI-OS)

  • Egyes forgatókönyvek szerint nem elképzelhetetlen, hogy kiszivárogtatott hírek alapján megszűnt az MSZP és az SZDSZ.

  • Fodor Gábor a Gödörben ünnepli az Ellenzéki Kerekasztal megalakulásának huszadik évfordulóját. A kormányválságról nem kívánt szót ejteni. „Most más rendezvényre érkeztem” – mondta. (FH)

  • Szombat délután annyit mondott Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője, hogy pénteken megtették a maguk javaslatát, és ennél több mondanivalójuk jelenleg nincs. Az SZDSZ pénteki három jelöltjéből három utasította vissza a lehetőséget (Surányi György, Békesi László és Bokros Lajos). (FH)

  • A Fodor Gáborral közösen ünneplő Kóka János röviden értékelte a helyzetet: „A szocialista pártnál a helyzet óráról órára változik, de Magyarországnak megoldásra van szüksége, mert a válság egyre mélyül.”

  • Bármilyen hihetetlen, de van újabb, persze nem hivatalos jelölt. A pártházba megérkezett megyei elnöknek Bajnai Gordont mutatták be miniszterelnök-jelöltként. Érte Gyurcsány Ferenc lobbizott. Ha Bajnai átmenne, az egyben azt is jelentené, hogy Gyurcsány pártelnök marad. Hiszen az volt a kormány-pártelnök logikája, hogy ha MSZP-s a miniszterelnök, akkor legyen egyben pártelnök is. Nos, Bajnai nem MSZP-s, így nem is lehet pártelnök. Bajnai már meg is érkezett az MSZP székházába.

  • Ha Gyurcsány bedobta lemondását, miért ragaszkodik hozzá az MSZP? Úgy tudjuk, annyira nem erős már ez a ragaszkodás, hiába az egy héttel ezelőtti kongresszus 85 százalékos szavazati aránya. Csakhogy az elnökség fontosabbnak tartotta a kormányfőjelölést a pártelnökségnél, így azt vették előbbre. Ha se miniszterelnök-jelölt, se pártelnök, akkor nincs mit mondani arra, hogy miért ne jöjjön előrehozott választás.

  • Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc a nyolcvanas évek végén ismerkednek meg, derül ki az érintettek Debreczeni József Az új miniszterelnök című könyvében olvasható nyilatkozataiból. Gyurcsány 1989-ben már a KISZ utódszervezetének szánt Demisz alelnöke, míg Bajnai – aki sosem volt KISZ-alkalmazott, ellenben 1987-ben ő szervezte a közgazdasági egyetemen az akkor elhíresült menzabojkottot – a Független Hallgatói Tagozat elnökeként szintén aktív diákpolitikában. 89 nyarán – amikorról is közös focizásokról, sörözésekről és hosszas esti beszélgetésekről vannak emlékeik – Bajnai is részt vesz a Gyurcsány által a Demisz bezárása után alapított, tiszavirág életűnek bizonyult Új Nemzedék nevű ifjúsági szervezet létrehozásában.

    Ezután 1990 januárjától Gyurcsány is a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft-nél dolgozik, akár csak Bajnai, majd a két részre váló cégből mindketten az – ugyancsak döntően a privatizációhoz kapcsolódó üzleti tanácsadással foglalkozó – Eurocorp Kft.-hez igazolnak. Az üzleti utak 1992-ben válnak ketté, ekkor ugyan a saját cég alapítását elhatározó Gyurcsány kifejezetten próbálja rávenni a társulásra, Bajnai másik utat választ. A HVG-nek nyilatkozva a creditumos időkről Bajnai ezt mondta: „Lehet, hogy találnak cégeket, ahol közösen vagyunk alapítók, mégis azt kell mondanom, hogy komolyabb közös üzleti érdekeltség, amelyben érdemben benne lettem volna, nem volt.”

  • Bajnai Gordon 41 éves, és volt topmenedzser a Wallisnál. Több életrajzi elemet most nem kezdünk el felsorolni, mert úgysem érnénk a végére, mire miniszterelnök-jelöltsége lekerül a napirendről.

  • Az SZDSZ-esek az Ellenzéki Kerekasztal megalakulásának 20. évfordulóját ünneplik éppen. Gyurcsány és legújabb jelöltje, régi barátja, Bajnai viszont, legalábbis politikailag, nem emlegetheti szívesen 1989-et. Bajnai alól ekkor szűnt meg az Unió a Demokratikus Szocializmusért szervezet.

    Gyurcsány pedig a Demiszből lépett ki, hogy megalakítsa az Új Nemzedéket, ami aztán nagyon gyorsan kimúlt. Erről itt olvashat bővebben, sőt meg is nézheti, hogyan mond le Gyurcsány.

  • Az MSZP megyei elnökeinek találkozójáról kiszivárgott értesülés szerint Bajnai potenciális miniszterelnök-jelölt pénzügyminisztere Oszkó Péter lenne. Oszkó a Reformszövetség tagja, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója.

  • Kiss Péter, az MSZP alelnöke a párt elnökségi üléséről távozóban azt mondta a helyszínen várakozó újságíróknak szombat délután, hogy nagyon reméli, hogy az egyeztetések eredményesek lesznek. A politikus nem válaszolt az újságírói kérdésekre, köztük arra sem, hogy vállalná-e a miniszterelnök-jelöltséget. Kiss Péter annyit mondott, hogy a párt elnökségi ülése még tart, egyeztetnek a megyei elnökökkel, és várhatóan a frakció is összeül még ma. (MTI)

  • Az MSZP megyei elnökei valószínűleg nem olvasnak HVG-t, Oszkó ugyanis éppen a lap legfrisebb számában nyilatkozta, nem valószínű, hogy szerepet vállalna a politikában. „Manapság nehezen tudnám ezt elképzelni. Még nem tettem meg mindent a cégért, így a távozásom cserbenhagyással érne fel. Ráadásul fontosnak tartom a gyerekeim nevelését is; majd ha egyetemisták lesznek, megfontolom.”

  • Az MSZP elnöksége és a megyei elnökök találkozójáról kiszivárgott információk szerint megállapodtak Bajnai jelölésében. Most Gyurcsány pártelnök sorsa a téma.

  • A megyei MSZP-elnökök lemondatták Gyurcsány Ferencet. Az április 5-i kongresszuson választanak a szocialisták új pártelnököt.