Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A székházban az elnöki lemondással véget ért a szombati program, az MSZP-s vezetők átmentek a frakcióba, hogy Bajnait megpróbálják elfogadtatni miniszterelnök-jelöltnek. A pártelnöki széket akár az eddig örök másodikként számontartott Szekeres Imre is megörökölheti.

  • Gyurcsány utódja lesz Nyers Rezső, Horn Gyula, Kovács László, Hiller István és Gyurcsány után az MSZP hatodik elnöke. Ő elnökölt a második legrövidebb ideig. A lista:

    Nyers Rezső (1989. október 9. – 1990. május 27.)

    Horn Gyula (1990. május 27. – 1998. szeptember 5.)

    Kovács László (1998. szeptember 5. – 2004. október 16.)

    Hiller István (2004. október 16. – 2007. február 24.)

    Gyurcsány Ferenc (2007. február 24. –)

  • A kormányfő az MSZP elnökségi üléséről távozóban megerősítette lemondásának hírét: „Meg tudom erősíteni, benyújtottam a lemondásomat, jövő hét végén új elnököt fog választani a Magyar Szocialista Párt.”

     

    gyurcsany

    Gyurcsány szerint elkezdődik „egy nagyon tempós, jó időszak. Remélem, hogy sikeres is lesz”. A miniszterelnök arról nem nyilatkozott, hogy Bajnai Gordon lesz-e a kormányfőjelölt, de azt mondta, hogy biztosítani tudják a többséget az új jelöltnek, de konzultálniuk kell még másokkal, egymással. A következő tizenkét órában ki fog derülni, ki a jelölt.

  • „Potenciális miniszterelnök-jelöltnek nevezik – még a szocialisták között is – egyre több háttérbeszélgetésben. Elvállalná?” – kérdezte 2008. szeptember 9-i számában a szegedi Délmagyarország Bajnai Gordontól, a legújabb miniszterelnökjelölt-jelölttől.

    „Nincsenek ilyen ambícióim – válaszolta Bajnai. – A demokráciákban négyévente döntenek az ország vezetéséről. Itt pedig két éve folyamatos kampány zajlik, ami megviseli az országot. Azt gondolom, hogy Magyarországon túl régóta túl sok szó esik arról, ki van hatalmon. Ehelyett sokkal többet kellene arról beszélni, hogy a hatalmat mire illene használni.”

  • Két névvel megy a frakcióülés után az MSZP-vezérkar az SZDSZ-hez, Bajnai Gordonnal és Gráf Józseffel, bár a fölművelésügyi miniszter korábban lényegében nemet mondott.

  • cikkünk a témában:

    Ez Bajnai csomagja

    Jövőre 600 milliárd forinttal vágná vissza a túlméretezett szociális és nyugdíjkiadásokat a Bajnai-csomag. A lépések a munkára való ösztönzést erősítik az inaktívaknak járó támogatások megkurtítása révén. Búcsút mondhatnánk a gázár- és távhőtámogatásnak, a svájci indexálásnak a nyugdíjemelésnél, a gyed a gyermek egy éves koráig járna, és lehetnek egyedi spórolási intézkedések is, például a MÁV állami támogatását pár tízmilliárddal levágnák.

  • Az MSZP-frakció ezekben a percekben a képviselői irodaházban tanácskozik a legújabb miniszterelnökjelölt-jelöltről. Bajnai Gordon hamarosan megérkezik az ülésre. A papírforma szerint Bajnai jelöltségét megerősíti a frakció is – bár ezt mostmár nyilván nem lehet határozottan kijelenteni. Az valószínűnek látszik, hogy ha Bajnaiban nem sikerül megállapodni, jöhet az előrehozott választás. Az SZDSZ ügyvivői testülete vasárnap ad választ Bajnaira.

  • Informális megbeszélést tartott az SZDSZ a párt Gizella utcai székházában a miniszterelnök jelölése körül kialakult helyzetről. Az SZDSZ vezetői kora este óta tárgyaltak a párt székházában. A megbeszélésen részt vett Fodor Gábor pártelnök, Kóka János frakcióvezető, Horn Gábor kampányfőnök, Magyar Bálint, Pető Iván és Bőhm András országgyűlési képviselő és Szent-Iványi István, az országos tanács elnöke. Szombaton már nem tartanak egyeztetést a szocialistákkal, vasárnap viszont összeül a párt ügyvivői testülete és frakciója. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A megyei elnökök megbuktatták Gyurcsányt

    Morgolódó gyűlésként indult, végül pártelnökváltás lett abból, hogy az MSZP megyei elnökei megelégelték a miniszterelnök-jelölés körüli bohózatot. A megyei erős embereket nem hatotta meg, hogy Gyurcsány szerint antidemokratikus a leváltása, hamar kiadták az útját, jelöltjét, Bajnait Gordont viszont támogatják.

  • cikkünk a témában:

    Bajnait a páni félelem emelheti magasra

    Utóbb kijelenthető, minden idők egyik legszerencsétlenebb politikai húzását követte el múlt szombati lemondásával Gyurcsány Ferenc, mondta Török Gábor elemző.

  • Szünet van az MSZP-frakció ülésén, Lendvai Ildikó frakcióvezetőt várják vissza, aki állítólag egy vagy több SZDSZ-essel tárgyal. A frakcióban Gráf Józsefre valamivel többen szavaztak, mint Bajnai Gordonra. A szocialisták ezt a két nevet terjesztik az SZDSZ elé.

  • Információink szerint – de ezt már mi sem hisszük el – az SZDSZ-vezérkar valahol mégis tárgyal a kialakult helyzetről, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Szekeres Imre elment a félbemaradt MSZP-s frakcióülésről a tárgyalás helyszínére, és arra várakoznak, hogy véget érjen az SZDSZ-megbeszélés.

  • Legutóbbi értesülések szerint a kormány Andrássy úti vendégházába ment az MSZP-vezérkar az SZDSZ-szel tárgyalni. (A két párt felső vezetése korábban is találkozott már itt titokban.) Az SZDSZ-vezérkar azonban nem érkezett meg. Arról ellentmondóak az értesülések, hogy az MSZP-s vezérek most a vendégházban várnak a liberálisokra, vagy a városban bolyonganak, hátha összefutnak valahol. Egy biztos: a képviselői irodaházba még nem érkeztek vissza, az MSZP frakcióülése még mindig szünetel.

  • A kapcsolat.hu-n, Gyurcsány Ferenc blogja mellett a pártelnöki lemondás hallatán megindult az állandó kommentelők és fórumozók között a találgatás, hogy miért történt mindez „Ferivel”. Az egyik frissen indított fórum „Kedves Feri! Lépj, követünk!” címmel indult, és arra próbálja sarkallni az expártelnököt, hogy hagyja ott a hálátlan MSZP-t, és alapítson új pártot. A topikindító Gyurcsány blogjának kommentjeiből szedte össze a hasonló javaslatokat.
    „Tisztelt Miniszterelnök Úr! Elég volt ebből az MSZP -ből! Maradjanak magukra Ön nélkül. Ezt a pártot nem lehet tovább támogatni. Csatlakozom ahhoz, ÚJ BALOLOLDALI PÁRTRA VAN SZÜKSÉG! Nagyon sokan vagyunk ,akik csak Ön miatt szavazott az MSZP-re és a továbbiakban nem fog. Merjen nagyot tenni, alakítson új pártot.”
    „Tisztelt Miniszterelnök Úr, még inkább: kedves Feri: talán itt lenne az ideje egy új pártot létrehozni, nem? Az ország érdekében, amit eddig is a szemed előtt tartottál. A hűség mit sem ér itt már.”
    „Igazad van az MSZP nem érdemli meg Gyurcsány Ferencet!”

  • Kezd körvonalazódni, mi történt a budapesti éjszakában az MSZP és az SZDSZ vezérkara között. Az MSZP-sek, ahogy írtuk, elindultak a kormány Andrássy úti vendégházába, és várták az SZDSZ-vezéreket. Igen ám, de kiderült, hogy a liberálisoknak eszük ágában sem volt odamenni, nekik még az ügyvivői testület előtt kell vasárnap megfuttatniuk Bajnait és Gráfot. Forrásaink szerint egyébként nincs sok esély arra, hogy az SZDSZ akár Bajnaira, akár Gráfra igent mondjon.

  • Miután nem talált egymásra az MSZP és az SZDSZ vezérkara, a szocialista frakciótagok lassan elhagyják a képviselői irodaházat. Ők megtették, amit megtehettek, az SZDSZ vasárnapi válaszára várnak. A válasz alighanem eldönti azt is, lesz-e először a harmadik magyar köztársaság történetében előrehozott választás.

    D  FO20090328022
    Távoznak a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciójának tagjai a Képviselői Irodaházból
  • Úgy tudjuk, hogy szombat este az SZDSZ ügyvivő testületének 13 tagjából heten kizárták, hogy megszavazzák Bajnai Gordont. Ha értesüléseink helytállóak, akkor kizárt, hogy Bajnai átmenjen az SZDSZ-en, így előrehozott választások lehetnek – amennyiben az MSZP tartja megát szombati álláspontjához, miszerint több jelölttel már nem kísérletezik.

  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány teljes bukásának a napja

    Megint szombat, megint lemondás.

  • Senki semmilyen tisztségre nem kérte fel, semmilyen lehetséges kormányzati szerepvállalásról senkivel nem tárgyalt – közölte az Index megkeresésére Oszkó Péter. A Deloitte vezetőjét korábban emlegették miniszterelnök-jelöltként, majd egy esetleges Bajnai-kormány lehetséges pénzügyminisztereként. Oszkó azt is leszögezte: ha kapna is bármilyen hivatalos megkeresést, akkor is nemet mondana.

  • Bajnai Gordon jelölése nyilvánvaló provokáció, olvasható a Kereszténydemokrata Néppárt elnökségének közleményében. Szerintük Bajnai amellett, hogy illegitim, erkölcsi értelemben még bűnöző is, mivel az általa tulajdonolt Hajdú-Bét kisemmizett libatenyésztői közül néhányan önkezükkel vetettek véget életüknek, mások azóta is a nyomor szélén tengődnek. Szerintük Bajnai soha, semmilyen felelősséget nem viselt és nem is érzett az ügyben. (OS-MTI)

  • Megkezdődött az SZDSZ ügyvivő testületének és frakciójának közös megbeszélése vasárnap délelőtt Budapesten, a párt Gizella utcai székházában. A szabad demokrata politikusok a Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kormányfői jelölése nyomán kialakult helyzetet elemzik.

  • Forrásaink szerint szombat este még két-három szavazatnyi előnyben voltak a liberálisok ügyvivői között a Bajnai jelöltségét ellenzők. A párt ügyeit ismerők közül többen valószínűsítik, hogy "egész éjjel ment a telefonálgatás" a szavazati arányok megfordítása érdekében. Jelenleg döntetlenközeli a helyzet, mondta egy forrásunk, aki szerint most egyetlen ember véleményének megváltoztatása is mgfordíthatja az állást.

  • A mostani helyzetben a Fidesz egy dolgot tud tenni: újra és újra a parlament feloszlatását kezdeményezi – mondta Orbán Viktor vasárnap. A pártelnök szerint ha az SZDSZ hajlandó igent mondani a parlament feloszlatására, akkor megszűnik a jelenlegi állapot, ugyanakkor "nem tárgyalunk az SZDSZ-szel, mert az SZDSZ ezt visszautasítja". Arra a kérdésre, hogy áprilisban sor kerülhet-e a parlament feloszlatására, a Fidesz elnöke azt mondta, minden lehetséges és mindennek az ellenkezője is. (MTI)

  • Kóka János és Bajnai Gordon üzleti kapcsolata nagyjából tíz éve kezdődött. Kóka cégének az Elendernek az első kockázatitőke-befektetője, az amerikai Advent International is már az akkor még CA IB-s Bajnai közreműködésével került képbe. Később, amikor 2002-ben Kóka vissza akarta vásárolni a céget – amelyet 1999-ben adott el az amerikai PSINetnek, ám az három év múlva csődbe ment –, a Bajnai által irányított Wallis társult Kókával a visszavásárlásra. (A tranzakciót követően egy időben az Index is Wallis érdekeltségű cégként működött.)

  • Vasárnap a liberálisok ügyvivői testületének és parlamenti frakciójának közös, már folyamatban lévő tanácskozása után várhatóan ismét tárgyalni fog egymással az MSZP és az SZDSZ. Ezután, vasárnap késő délután, ismét az MSZP képviselőcsoportja tanácskozik majd. Úgy tudjuk, nincs kizárva, hogy a szocialisták akkor is a parlament elé viszik Bajnait, ha az SZDSZ-től nem kapják meg a testületi támogatást a miniszterelnökké választásához.

  • A zalai szocialisták Gyurcsány Ferencet tartják az MSZP elnökének, valamennyi városi szervezet úgy döntött, hogy továbbra is őt támogatják.
    Baracskai József megyei elnök úgy fogalmazott: Gyurcsány a kongresszustól kapta elnöki megbízatását, így azt csak a párt április 5-i legfelső fórumán adhatja vissza. A zalai szocialisták „
    sem a Suchman-féle, sem az Orbán Viktor-féle forgatókönyvet nem hajlandók követni”, csak a pártkongresszus döntéseit fogadják el a jövőben is.

  • Mielőtt bement az SZDSZ-es egyeztetésére, Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes ezt üzente a Facebookon: Jöjjön, aminek jönnie kell.

     

  • A KDNP azért kelt ki Bajnai jelölése ellen, mert ő vezette a Hajdú-Bétet, mikor az bedőlt, tönkretéve számos libatenyésztőt. A Hajdú-Bét történetét az MTI így foglalta össze: a debreceni központú cég egykor az ország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, a víziszárnyas termékek előállításában pedig európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitással rendelkezett. Előbb 1998-ban, az orosz válság miatt került a cég a csőd szélére. Ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. Ebben az időszakban – 2000–2005 között – Bajnai Gordon volt a Wallis Rt. vezérigazgatója. A Hajdú-Bét mérlegét 2001-ben ismét sikerült eredményessé tenni, a 2003-ban kialakult, legfőképp a víziszárnyas-piac szereplőit sújtó válság azonban különösen súlyosan érintette. A cég nem tudott fizetni a beszállítóknak, és felszámolást kért maga ellen.

  • Az Ellenzéki Kerekasztal megalakulásának 20. évfordulóján tartott szombati rendezvényen Magyar Bálint váratlanul kulisszatitkokat osztott meg a hallgatósággal a kormányfőjelölti tárgyalásokról, és alaposan lehordta Bokros Lajost.