2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 186 szocialista képviselő mellett 16 SZDSZ-es és két független képviselő, Gyenesei István önkormányzati miniszter, illetve a korábban a Fideszben politizáló Lengyel Zoltán nyomta meg az igen gombot a bizalmatlansági indítványra. A függetlenné lett egykori MDF-es képviselők tartózkodtak, a fideszesek nem szavaztak. Nem szavazott az SZDSZ-ből Gulyás József, Béki Gabriella és Velkey Gábor sem.

  • Sólyom László szerdán 8 órakor fogadja Bajnai Gordon miniszterelnököt a Sándor-palotában. A találkozót követően a köztársasági elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek.

  • A bizalmatlansági indítvány megszavazását a Parlament közelében tüntető mintegy 5 ezer ember kihangosítón követte. Amikor bejelentették, hogy az országgyűlés támogatta Bajnai Gordon miniszterelenökké választását, pfújolás, kiabálás és dobolás volt a reakció.

  • A Parlament közelében, a Vértanúk terén zajló kisebb demonstráción néhányan le akarták bontani a kordont, mire a rohamrendőrök könnygázsprayt fújtak rájuk.

  • Eddig hat embert állított elő a rendőrség a Kossuth tér környékéről. Öt embert azok közül, akik nem akarták elhagyni a Kossuth teret a rendőri felszólításra, illetve még egy embert, aki megrángatta egy rendőr ruháját. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az utóbbit hivatalos személy elleni erőszak miatt vitték el a rendőrök.

  • Az SZDSZ-nél rendkívüli frakcióülést hívtak össze, miután három renitens képviselő – Béki Gabriella, Velkey Gábor, Gulyás József – nem vetette alá magát a frakciófegyelemnek és, a Fideszhez hasonlóan, nem szavazott Bajnai miniszterelnökségéről.

  • A Köztársasági Őrezred tegnap becsöngetett a Szarvas Gábor utca 25-be, a Bajnaiékkal szemben lévő panelblokk egyik lakójához. Az Őrezred képviselője azt mondta: engedelmükkel felépítenének egy fa bungalót a kertjükbe, a területhasznalatért pedig fizetnének. Ebben a bódéban lenne majd a kormányőrök pihenője.

  • A Vértanúk terén, ahol Magyar Nemzeti Bizottság 2006 rendezvénye zajlik, a ledöntött kordon helyére újat hoztak a rendőrök, de ennek felépítését többen meg akarták akadályozni, lökdösődés alakult ki. Pajzsos, rohamsisakos rendőrök néznek farkasszemet a tüntetőkkel.

  • A Vértanúk terén, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 által meghirdetett tüntetésen 1000-1500 ember lehet.

  • cikkünk a témában:

    Szavazhatunk a képviselői költségtérítésről

    Az Országgyűlés elfogadta a Seres Mária által kezdeményezett, a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatot kedden.

  • A keddre-szerdára tervezett, de a múlt héten lefülelt focilabdás robbantásokra való tekintettel a hétvégén a rendőrség lakhely szerint területileg illetékes kapitányságai tájékoztatták az országgyűlési képviselőket azokról az elérhetőségekről, amelyek közvetlen kapcsolatot biztosítottak egy esetleges, a képviselőt ért fenyegetés esetén.

    Az ORFK tájékoztatása szerint azonban a képviselők közül a hétvégén senki sem tett bejelentést.

  • Az euró árfolyama 290 és 291 forint körül ingadozott nap közben, majd az új kormány alakulásával kapcsolatos híreket követően hirtelen erősödésnek indult és fél öt körül 288 forintnál járt.  Az eurót 290,57 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben kedden délután négy órakor, szemben a hosszú hétvége előtti utolsó kereskedés nap délutánján tartott 290,71 forinttal. A jegyzés a nap folyamán 290 környékén járt, de kora délután 291 fölé is emelkedett egy rövid időre.

  • A Vértanúk terén a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai felvették a kapcsolatot a rendezvény főszervezőjével, Gonda Lászlóval. Tájékoztatták a főszervezőt, hogy amennyiben a demonstráció elveszti békés jellegét és tömeges rendbontás történik, a rendőrség feloszlatja a rendezvényt, közölte a BRFK.

  • Bajnai Gordon beiktatása után alig egy órával hatalmas vihar tört ki Újpesten, ahol az Index szerkesztősége is van. Erős szélvihar kerekedett, dörög az ég, és vízszintesen esik az eső. Több helyen betörtek a nyitott ablakok. A vihar még nem ért oda az Alkotmány utcába.

  • Az országgyűlés 169 igen, 199 nem és 1 tartózkodás mellett elutasította a Fidesz-KDNP javaslatának tárgysorozatba vételét az országgyűlés feloszlatásáról. A javaslatot Navracsics Tibor és Semjén Zsolt nyújtotta be.

  • Az Alkotmány utcában tüntetők egy része elindult a budai Várba, hogy Súlyom László köztársasági elnök hivatalánál demonstráljanak tovább. A Vértanúk terén tüntető Gonda László értetlenkedett, miért mennek el a civilik, szerinte ugyanis a Parlament előtt kellene maradni.

  • A rendőrök további három személyt állítottak elő a Vértanúk teréről, hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye miatt. Velük együtt kilencre nőtt a keddi tüntetéseken előállítottak száma.

  • A metró nem áll meg a Kossuth téri megállónál.

  • Odaért a vihar a Parlamenthez. A tüntetők behúzódtak a kapualjakba, a rendőrök áznak.

  • Az Alkotmány utcában fel akart szólalni Vona Gábor, a Jobbik elnöke, de a szervezők nem hagyták szóhoz jutni, arra hivatkozva, hogy ez nem pártrendezvény. Vona Gábor miután nem kapott szót, az emelvényhez lépett és azt mondta, a Magyar Gárda elnökeként kíván felszólalni, és elkezdett beszélni. A demonstrálók ekkor hátat fordítottak a színpadnak és az Alkotmány utca - Honvéd utca útvonalon elindultak a Budai Várba, hogy új választások kiírását követeljék Sólyom Lászlótól. (MTI)

  • Nem sokkal kedden délután fél 6 előtt berekesztette Alkotmány utcai nagygyűlését a Civil Összefogás Fórum a fővárosban.

  • Tömött sorokban, zuhogó esőben több ezren vonulnak a Sándor-palotához, hogy elérjék: Sólyom László köztársasági elnök írja ki az előre hozott választásokat - jelentették a Lánchídról az MTI tudósítói kedd délután. A tudósítók beszámolója szerint a parlamentnél tüntető 6-8 ezres tömeg jelentős része elindult a Sándor-palotához. A vonulók a járdán haladnak az államfő hivatala elé.

  • Szollár Domokos lesz a kormányszóvivő Budai Bernadett mellett - értesült az atv.hu. Szollár korábban a Budapest Airport szóvivőjeként tevékenykedett. Szollár Domokos az Index kérdésére nem kívánta kommentálni az értesülést.

    Információink szerint valóban keresnek még egy kormányszóvivőt, de hivatalos jelölt még nincsen, több emberrel tárgyalnak.

  • A rendőrség könnygázgránátokat lőtt ki a Vértanúk terénél lévő Kozma Ferenc utcában a tüntetőkre, miután felszólította őket, hogy távozzanak a Bajcsy-Zsilinszky út felé. Az incidenst az váltotta ki, hogy dobálták a rendőröket és a rendőrsorfal előtt megállt egy motoros is, aki fenyegetően bőgette a motort. A könnygázgránátokat többen megpróbálták berugdosni a csatornákba, jelentette tudósítónk.

  • Újabb rendőrcsapatok érkeznek a Bajcsy-Zsilinszky út felől a Báthory utcán a Vértanúk fele irányába. Körülbelül 200-300 demonstráló maradt, akik lassan mindenütt rendőrökkel találják szembe magukat.

    A BRFK közleménye szerint a rendezvény elveszítette békés jellegét, több előállítás van folyamatban.


    Nagyobb térképre váltás

  • Elzárták a Sándor-palotához vezető útvonalakat a rendőrök, sorfallal gátolják meg a tüntetőket abban, hogy az államfő hivatala elé jussanak. A vonulók közül az első néhány száz tüntető már megérkezett, de folyamatosan érkeznek az emberek. A tüntetők azt skandálják, hogy "Vesszen a kormány!", új választásokat követelnek és a székely himnuszt éneklik. (MTI)

  • A Báthory utcában farkasszemet néznek a tüntetők a rohamrendőrökkel. Néhányan üveget hajítottak a rendőrök felé. Egy gárdistát a mentők vittek el. A szóbeszéd szerint megverték.

  • A Vértanúk teréhez közel a Báthory utcában a tüntetők felgyújtottak egy EU-s zászlót, majd leköpdösték, néhányan pedig levizelték.

  • cikkünk a témában:

    Összecsapott a Magyar Gárda a rendőrséggel

  • Egy nőt átengedtek a Sándor-palotát lezáró kordonon, őt egy rendőr vezeti a Köztársasági Elnöki Hivatal épületéhez. A rendőrség sorfallal gátolja meg az 500 tüntetőt abban, hogy az államfő hivatala elé jussanak.

    A vonulók közül az első néhány száz tüntető már megérkezett, de folyamatosan érkeznek az emberek. A tüntetők azt skandálják, hogy "Vesszen a kormány!", "Elnök úr, jöjjön ki!", "Demokráciát!", új választásokat követelnek és a székely himnuszt éneklik. A Dísz térre körülbelül 20-25 motoros érkezett, a tömeg nagy ovációval fogadta őket. (MTI)