Gráf a legújabb jelölt

2009.03.28. 12:56 Módosítva: 2009.03.28. 13:00
A mezőgazdasági miniszter még nem tud róla, az SZDSZ kivár, a Fidesz szerint gyenge lesz. Bokros Lajos és Takács János neve eltűnt a süllyesztőben. Gyurcsány a pártelnökségről is le akar mondani.

Szombat délelőtt 9 körül összeült az MSZP elnöksége. Előzetes hírek szerint két javaslatról tárgyaltak: vagy Takács Jánost vagy Bokros Lajost javasolják miniszterelnöknek. Takácsot az SZDSZ-t nem támogatja, Bokrost viszont igen, viszont őt az MSZP egyszer már elutasította. Végül egyikük sem nyert, az elnökség Gráf József mezőgazdasági minisztert jelöli miniszterelnöknek. A jelölt hivatalosan még nem is tud róla.

Az SZDSZ még nem alakította ki hivatalos álláspontját a jelöltről. „Az SZDSZ tegnap tett egy javaslatot, mi ezzel az ügyet a magunk részéről lezártuk. Nem foglalkozunk ezzel érdemben, nem akarunk belemenni találgatásokba meg nem erősített hírek, kiszivárgott információk és kóbor sms-ek alapján” – mondta az Index megkeresésére Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

Az Index úgy tudja, hogy ülésen Gyurcsány Ferenc felajánlotta lemondását a pártelnöki posztról is, és átadná azt is Gráf Józsefnek, döntés azonban nem született. Az elnökség berendelte az MSZP megyei elnökeit. Az Index információi szerint részben azért mert sokuk háborgott miniszterelnök-keresés körüli szerencsétlenkedése miatt.

Nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget Bokros Lajos, jelentette be a Horn-kormány pénzügyminisztere, akit az SZDSZ javasolt kormányfőjelöltnek. Szóba sem kerül még annak a megfontolása sem, hogy én ezt az ajánlatot elfogadjam - mondta Bokros Lajos, hozzátéve: "Sértő még a gondolata is annak, hogy a hírnevemet, hitelességemet odaadjam egy olyan programhoz, amelynek a sikerében nem bízom. Márpedig a szocialista párt mereven elzárkózik az én programomtól."

A Fidesz szerint bárki kerül a miniszterelnöki székbe, csak gyenge kormány alakulhat. Varga Mihály, a párt alelnöke elmondta: „Bármilyen megoldás születik is a politikai válságban, bárki kerül is a kormányfői székbe, bárkik lesznek is miniszterek, ha a régi megoldásokat alkalmazzák, azok csak egy gyenge kormányfőt és egy gyenge kormányt eredményezhetnek, mert nem választotta meg őket senki.