Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Helsinki Bizottság is kéri, ne adják ki az afgánokat

2009.04.08. 14:25 Módosítva: 2009-04-08 14:41:32
Görögország nem teljesíti az uniós előírásokat, erre figyelmeztet a jogvédő szervezet. A másodikról kiugrott afgán férfi nem akar hazamenni, mert fél a tálibok bosszújától.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a magyar menekültügyi hatóság nem a menekültek védelmet szem előtt tartva jár el, ha afgán menedékkérőket küld vissza Görögországba. A jogvédő szervezet szerdai közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a görög menekültügyi rendszer közismerten nem teljesíti az uniós sztenderdeket.

Emlékeztetnek arra, hogy már egy éve is kérték, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) ne küldjön vissza menedékkérőket Görögországba. A BÁH főigazgatója válaszában akkor kijelentette, hogy a hivatal eljárásában „körültekintően, az emberi jogok tiszteletben tartásával fog a jövőben is eljárni".

Egy 29 éves afgán férfi hétfőn hajnalban kiugrott a békéscsabai menekülttábor második emeletéről, mert nem akarta, hogy visszatoloncolják Görögországba. Sem oda, sem hazájába nem akar visszatérni, ahol állítása szerint apját megölték a tálibok, és most ő következne.

Gerincsérülést szenvedett, eltörte az egyik kezét és lábát is.