A Helsinki Bizottság is kéri, ne adják ki az afgánokat

2009.04.08. 14:25 Módosítva: 2009.04.08. 14:41
Görögország nem teljesíti az uniós előírásokat, erre figyelmeztet a jogvédő szervezet. A másodikról kiugrott afgán férfi nem akar hazamenni, mert fél a tálibok bosszújától.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a magyar menekültügyi hatóság nem a menekültek védelmet szem előtt tartva jár el, ha afgán menedékkérőket küld vissza Görögországba. A jogvédő szervezet szerdai közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a görög menekültügyi rendszer közismerten nem teljesíti az uniós sztenderdeket.

Emlékeztetnek arra, hogy már egy éve is kérték, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) ne küldjön vissza menedékkérőket Görögországba. A BÁH főigazgatója válaszában akkor kijelentette, hogy a hivatal eljárásában „körültekintően, az emberi jogok tiszteletben tartásával fog a jövőben is eljárni".

Egy 29 éves afgán férfi hétfőn hajnalban kiugrott a békéscsabai menekülttábor második emeletéről, mert nem akarta, hogy visszatoloncolják Görögországba. Sem oda, sem hazájába nem akar visszatérni, ahol állítása szerint apját megölték a tálibok, és most ő következne.

Gerincsérülést szenvedett, eltörte az egyik kezét és lábát is.