Rendőrök cirkálnak a képviselők lakásai körül

2009.04.09. 16:13 Módosítva: 2009.04.09. 18:33
Hetek óta fokozottan védi a rendőrség az országgyűlési képviselők lakhelyeit. Az ORFK vezetője március 15. előtt rendelte el az ingatlanok és környékük erősebb ellenőrzését, mert Molotov-koktélos támadásoktól tartottak, de az intézkedés összefügghet az Ecsődi László, szocialista képviselő ellen tervezett merénylettel is.

Az Indexnek több vidéki parlamenti képviselő jelezte, hogy észrevették, a rendőrök egy ideje kiemelt figyelemben részesítik lakóhelyüket. A rendőrök éjszakai járőrözés közben rendszeres időközönként megállnak, és hosszabb ideig várakoznak a képviselők tulajdonában lévő lakások, házak környéken.

Sok képviselő viszont csak az Indextől értesült a megerősített felügyelet tényéről. Ők azt állították, nem észleltek semmi változást, és információjuk sem volt a erősebb figyelemről.

Az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke elmondta, március 15-e előtt valóban kapott tájékoztatást Bencze József, országos rendőr-főkapitánytól, hogy a nemzeti ünnepre, illetve a teljes hétvégére elrendelte a honatyák lakhelye őrzésének megerősítését. Lázár János kijelentette, hogy az ORFK-s tájékoztatás szerint a parancs csak a március 15-öt megelőző és követő néhány napra szólt. A bizottsági elnök azt mondta, arról nem adhat tájékoztatást, hogy a főkapitány, mivel indokolta az akciót.

Megkérdeztük az ORFK sajtóirodáját is, hogy miért volt szükség az extra járőri feladatokra, de a főkapitányságról egyelőre nem kaptunk választ.

Az Index információi szerint Molotov-koktélos támadástól tartottak. A rendőrök március 14-én találtak a Budapesten a Szent István-bazilikánál két benzines üveget, de várható támadásokról is érkeztek információk.

Az intézkedés érvényben tartása azonban összefügghet azzal, hogy a rendőröknek már korábban voltak információik arról, hogy valaki fel akarta robbantani Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő ingatlanát. A merényletkísérletről csütörtökön adtak ki információt a nyomozók.