Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Majdnem teljes a kormánylista

2009.04.14. 00:10 Módosítva: 2009-04-14 09:33:02
Még hétfőn este is módosították a Bajnai-kormány névsorát, amellyel kedden áll a nyilvánosság elé a miniszterelnök-jelölt. Herczog László váltja Szűcs Erikát a szociális tárca élén, a távozó Szilvásy György helyét Ficsor Ádám miniszterelnöki kabinetfőnök veszi át.
Ficsor Ádám
Ficsor Ádám

A nyilvánosságnak szánt kedd délutáni bejelentés előtt alig több mint fél nappal véglegesnek látszik a Bajnai-kormány névsora. Hétfő estére eldőlt, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter helyét Ficsor Ádám tölti majd be, aki eddig a miniszterelnök kabinetfőnökeként tevékenykedett. Ezzel eldőlt az is, hogy mégsem "fokozzák le" a területet, és nem a kancellária alá tartozó államtitkár irányítja majd a civil titkosszolgálatokat.

Herczog László
Herczog László

Úgy tűnik, az eddig hiányzó (vagy csak ki nem szivárgott) személyt is meglelték a szociális és munkaügyi tárca élére, mégpedig Herczog László személyében. Ő a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakmai államtitkára, 1990 óta valamennyi kormánynak tagja volt helyettes államtitkári vagy miniszteri megbízotti funkcióban.

Göncz Kinga távozik a külügyminiszteri posztról, őt Balázs Péter követheti a magyar diplomácia élén.

Vahl Tamás
Vahl Tamás

Hétfőn derült ki, hogy Bajnai Gordon korábbi gazdasági miniszteri székét egy informatikai szakembernek, Vahl Tamásnak adja át, aki többek között a Siemens, az IBM, a SAP Hungary vezető munkatársa volt, illetve jelenleg a német-magyar kereskedelmi kamara elnöke. Az Orbán-kormány idején informatikai kormánybiztosnak nevezték volna ki, ám az utolsó pillanatban visszamondta a felkérést.

Külsős lesz a pénzügyminiszter is. Oszkó Péter, a Deloite Hungary vezetője váltja Veres Jánost, akit az SZDSZ nem akart többet látni a költségvetési táskával a hóna alatt.

Hónig Péter
Hónig Péter

Kivülről érkezik Hónig Péter is, ő infrastrukturális miniszter lesz Molnár Csaba helyett. (Hónig Péter, aki 1998 és 2000 között volt az Orbán-kormány gazdasági minisztériumának helyettes államtitkára, majd tagja volt a Dunaferr és az Malév vezetőségének is. A Budapesti Erőmű Zrt. vezérigazgató-helyettesi posztját cseréli fel a miniszteri posztra.)

Molnár Csaba, a Gyurcsány-kormány utolsó kinevezett minisztere nem távozik a kormányból, hanem Kiss Pétert váltva kancelláriaminiszter lesz. Ő és a kormányban szintén maradó Kiss lesz Bajnai két helyettese. Az első számú politikai helyettes Kiss Péter lesz. Új hivatalos titulusa valamivel szolidabb, mint a korábbi: a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszter.E poszton gyakorlatilag ő szignálja majd az összes minisztérium társadalompolitikai ügyeit (lásd: szociális, oktatási, egészségügyi stb. szféra), illetve ő közvetít majd az MSZP vezérkara és a kabinet között.

Oszkó Péter
Oszkó Péter

Eldőlt, hogy az önkormányzati és igazságügyi tárca fúziójával nem hozzák létre újra a belügyminisztériumot. Draskovics Tibor marad az igazságügyi és rendészeti minisztérium élén. A független parlamenti képviselőként a Gyurcsány-kormányba beülő, és értékés voksát is a kormánytöbbségbe vívő Gyenesei István viszont nem marad önkormányzati miniszter Bajnainál.

Három tárcánál nem változik a felállás: az egészségügyet Székely Tamás, a honvédelmet Szekeres Imre, az oktatást Hiller István viszi tovább.

Az innovációért felelős tárca nélküli miniszter (Molnár Károly) pozíciója megszűnik.