Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Cigányellenesség: erőszak erőszakot szülhet

2009.04.15. 07:49
A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szerint el kell kerülni, hogy erőszakspirál alakuljon ki "az egyre élesedő romaellenes aktivitással kapcsolatban", derül ki a hivatal elmúlt évi tevékenységéről szóló évkönyvből.

A Nemzetbiztonsági Hivatal 2008-as évkönyvének egyik jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy romaellenes erőszakspirál alakulhat ki Magyarországon.

Az NBH visszatekintése szerint a magyarországi szkinhedek kommunikációjának már a rendszerváltás előtti években központi eleme volt a romaellenesség, a később megalakuló szélsőséges-rasszista szervezetek programszinten is felvállalták ezt a szemléletet. A politikai propaganda az aktivisták erőszakos közterületi fellépésével párosult, amely elkeseredett - nem egyszer szintén jogellenes - válaszlépéseket váltott ki.

Az NBH-jelentés utalt arra: az 1990-es évek közepén változás következett be, a nemzeti radikalizmus politikai térnyerése egyre több szkinhedet is a politikai síkú megmozdulások felé terelt. Az NBH szerint megfigyelhető, hogy "a belpolitikai folyamatok hullámzása rendszeresen rasszista érvrendszerű, populista-demagóg szervezetek megjelenését eredményezte".

2006 óta egyes politikai szervezetek programjába ismét bekerült a romákkal szembeni fellépés szándéka, "amelynek igazolásaként - visszatérő elemként - a bűnözés visszaszorításának igényét határozták meg".

Elkerülendő erőszakspirál

Mint írták, a több évnyi konszolidáltabb állapotot a 2006 októberi olaszliszkai bűncselekmény szüntette meg, amelynek eredménye, hogy "az utóbbi időben a médiában is egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a - korábban gyakran helyi jelenségként kezelt - roma etnikumhoz kötődő összetűzések. Egyes sajtóorgánumok mintha ezt a folyamatot gerjesztenék hangsúlyos nyelvezetükkel, visszatérő támadásaikkal".

A konfliktust mélyíti az NBH szerint, hogy az utóbbi hónapokban a Magyar Gárda, valamint a Nemzeti Őrsereg erődemonstrációi hatására "jelentős erőszakkészségű", több száz fős "kisebbségvédő" ellenerő is szerveződött az önvédelmi jelleget hangsúlyozva. Ezek megjelenése, konfrontációkeresése eddig a verbalitás szintjéig jutott, de a Nemzetbiztonsági Hivatal a jelenség kapcsán elkerülendőnek tartja, hogy ismét kialakuljon az erőszakspirál.

Biztonsági kockázatot rejt magában, hogy több olyan személy is feltűnt a romaellenesség mentén fellépők környezetében, aki katonai jellegű ismeretekkel rendelkezik: "kiképzésekre történő felajánlkozásuk, kontaktusaik révén eszközbeszerzői lehetőségeik kiemelt figyelmet érdemelnek".

Az NBH szerint nem zárható ki, hogy a romaellenes szervezetek rendezvényeihez kapcsolódóan provokatív, erőszakos cselekmények alakulnak ki. Figyelmet érdemel továbbá, hogy a szervezetek felbomlása túllicitálási mechanizmust gerjeszthet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?