Nem akar sokat utazni a külügyminiszter-jelölt

2009.04.15. 16:29 Módosítva: 2009.04.15. 16:29
A nehéz gazdasági helyzet miatt felülvizsgálná a diplomáciai hálózatot Balázs Péter külügyminiszter-jelölt, hangzott el szerdán a bizottsági meghallgatásán. A korábbi EU-biztos egyik legfontosabb feladatának nevezte a felkészülést a 2011-es EU-elnökségre, emellett négy év után külügyminiszteri szinten is felvenné a kapcsolatot Oroszországgal. A külügyi és az európai ügyek bizottsága is támogatta a jelölt kinevezését.

A külügyi és határon túli magyarok bizottsága szerdai ülésén 11 igen, és 9 nem szavazat mellett támogatta Balázs Péter külügyminiszteri kinevezését. A szocialisták és az SZDSZ szerint a jelölt szakmai alkalmassága megkérdőjelezhetetlen, ezt a Fidesz és a KDNP képviselői sem különösebben vitatták, azonban nemmel szavaztak. 11-8 arányban később az európai ügyek bizottsága is támogatta a külügyminiszter-jelöltet.

Saját bemutatásában Balázs Péter kiemelte, hogy 40 éve foglalkozik európai integrációval és gazdaságpolitikával, emellett Magyarország első biztosa volt az Európai Bizottságban. „Brüsszelben az utcán is rám köszönnek" - mondta magáról a leendő külügyminiszter, aki egyik legfontosabb feladatának nevezte a felkészülést Magyarország 2011-es EU-elnökségére.

Elképzelése szerint a folyamatosság és kiszámíthatóság mellett a magyar külpolitikának mélyen nemzetinek kell lennie. Kiemelten fontosnak nevezte a szomszédsági kapcsolatok ápolását, és a visegrádi együttműködés szerepére is felhívta a figyelmet. Oroszországgal külügyminiszteri szinten is újra felvenné a kapcsolatot, mivel az utolsó ilyen találkozót már négy éve tartották, emellett megbizatása alatt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel is találkozna. Hozátette ugyanakkor, hogy alapvetően nem kell sok időt fordítani utazásokra, csak a legfontosabbakra kell koncentrálni.

Balázs Péter emlékeztetett rá, hogy két alkalommal is több miliárd forintot vontak el a tárcától, amelynek az árfolyamgyengeség is veszteségeket okozott. Szerinte a nehéz gazdasági helyzet miatt felül kell vizsgálni a magyar diplomáciai kapcsolatokat, mivel annak nem látja értelmét, hogy minden mozgásterüktől megfosztva működjenek fontos külképviseletek.

Szerinte három kört kell megkülönböztetni: konzuli szolgálatra a világ minden táján szükség van. A következő körbe olyan országok tartoznak, ahonnan Magyarországnak információra van szüksége, míg a legbelsőbb kört azok az országok teszik ki, ahol Magyarország "aktív játékos", szerinte itt kell jól felszerelt nagykövetségeket fenntartani.

Hozzátette, hogy megvédi majd a diplomaták adókedvezményeit, mivel szerinte így is egyre többen hagyhatják el a pályát és helyezkedhetnek el például egy nemzetközi vállalatnál.