Rezidencia van, csak nem lakható

2009.04.16. 12:20 Módosítva: 2009.04.16. 12:20
Bajnai Gordonnak egyelőre nem keres kormányfői rezidenciát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A miniszterelnök háza ugyanakkor nehezen védhető, mert völgyben fekszik, nagy ablakfelületei vannak és a szomszédok is közel laknak. Az elmúlt 20 évben több milliárd forintot költöttek kormányfői rezidenciának alkalmas villákra, Bajnai Gordonnak most mégsem tudnának olyan épületet ajánlani, ahova azonnal be tudna költözni.

Továbbra sem tudni, hogy külön kormányfői rezidenciába költözik-e Bajnai Gordon miniszterelnök. Bajnai Gordon és családja egyelőre nem döntött arról, marad-e a XII. kerületi budai villában, vagy egy állami rezidenciát választ.

Információink szerint a Köztársasági Őrezred képviselője a héten becsöngetett a Bajnaiékkal szemben lévő panelblokk egyik lakójához a Szarvas Gábor út 25-be. Az Őrezred képviselője azt mondta: engedelmükkel felépítenének egy fa bungalót a kertjükbe, a területhasznalatért pedig fizetnének. Ebben a bódéban lenne majd a kormányőrök pihenője.

Bajnai mostani, vagyonbevallása szerint 271 négyzetméteres háza nehezen védhető. A ház egy völgyben van, és a nagy ablaktáblák sem teszik túl biztonságossá. A környék ráadásul nagyon sűrűn lakott, a szomszédok közel vannak. A közelben lakók nem igazán lelkesednek, ha ott marad a kormányfő, tartanak ugyanis attól, hogy állandó tüntetések helyszíne lesz a környék.

Ebből már kaphattak is ízelítőt a szomszédok. Április 2-án a Jobbik és a Magyar Gárda már tüntetést tartott Bajnai házának közelében. Miután a rendőrség lezárta a Dániel közt, ahol Bajnai háza áll, a többszáz fő csoport csak a Szarvas Gábor úton gyülekezhetett.


Rezidenciák nagyobb térképen való megjelenítése

A hivatalos kormányfői rezidencia a régi Béla király úti "közjogi skanzenben" található, ahol jelenleg Sólyom László rezidenciája is van. Ha Bajnai is a hatalmas parkba költözik, a neki szánt villát mindenképpen fel kell újítani, az épület ugyanis elhanyagolt állapotban van és több helyen beázik. Utoljára Orbán Viktor lakott itt családjával, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc saját védett lakásában maradt kormányfősége idejére is.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem kapott felkérést arra, hogy a leendő kormányfőnek rezidenciának alkalmas ingatlan keressen vagy ajánljon fel, mondta az Indexnek Száraz Gábor a társaság szóvivője. A Béla király úton a nemzeti vagyonkezelőnek több ingatlan (volt kórházi ingatlan, rendőrségi kiképzőközpont és egykori rezidencia) is van a kezelésében, ezek közül azonban egyik sincs olyan állapotban, hogy azonnal használatba lehessen venni őket.

Az ingatlanok régóta használaton kívül vannak és felújításra szorulnak. Ha szükség lesz rezidenciára, akkor az MNV Zrt. a számára pontosan meghatározott szempontok alapján tesz majd javaslatot a lehetséges ingatlanok körére, amiből a végső rezidenciát ki lehet választani, mondta Száraz Gábor.

Művész utca

A rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnök, Németh Miklós még saját lakásában lakott. Egy akkor született jogszabály a Vérhalom tér 7. szám alatti ingatlant jelölte ki a mindenkor magyar miniszterelnök rezidenciájának. Németh ebbe már nem költözött be, az 1990-ben megválasztott Antall József ízlésének pedig nem felelt meg az épület.

Antall ezért a XII. kerületi Művész utca 6. alatt lévő villában rendezte be rezidenciáját. Az itt található villát a hagyomány Karády-villának nevezi, de nem volt a híres színésznőé, legfeljebb lakott benne. Antall József 1993-as halála után Boross Péter nem költözött a villába, ott Antall özvegye élt az 1994-es kormányváltásig.

muvesz

Valahogy Horn Gyulának sem volt nagyon ínyére, hogy a Művész utcai villába költözzön, ő maradt volna a XIII. kerületi Újpest rakparton lévő lakásában. Végül elfogadta, hogy a rezidencián jobban garantálható a biztonsága, így kormányfői megbízatása idején ő is itt lakott 1998-ig. Ebben az időben kisebb felújításokat végeztek az épületen.

Bár egy új kormányhatározat ekkor már a Művész utcai villát jelölte ki a mindenkori kormányfő rezidenciájául, 1998-ban Orbán Viktor családjával és (akkor még) három gyermekével nem ide költözött, hanem a Béla király út 28. szám alatt található, kormányzati rezidencia-központ egyik vendégházába.

A közjogi skanzen

A Béla király úti "közjogi skanzent" a Rákosi-rendszerben építették az ötvenes évek elején. A 13 hektáros területen négy azonos méretű vendégházat építettek, hármat rezidenciának, a negyediket pedig a személyzetnek. Később, 1985-ben egy vasbeton szerkezetű négyszintes, 50 szobás kormányszálló is épült ide az állami vendégek elszállásolására.

DEGER20051108060

Bár az épületek az ötvenes évek szocreál hangulatát idézték, a teljesen zárt, hatalmas parkkal körülvett és minden biztonsági eszközzel felszerelt terület kiválóan alkalmas volt az állami vezetők védett elszállásolására. Orbán idején a "skanzen" egyik házában a szintén védett személynek számító Áder János házelnök lakott családjával, a másik épületben pedig Göncz Árpád, majd később Mádl Ferenc köztársasági elnök.

A nagycsaládos Orbánék beköltözésének idején az ő épületükön kisebb, 10 millió forintos átalakításokat hajtottak végre, de ebben az időben összesen 115 milliót költöttek Áder János volt házelnök és 20 milliót Göncz Árpád rezidenciájának felújítására is. (Áder Jánost később támadások érték, hogy luxusra költötték a pénzt. A fideszes politikus pereket indított, 2005-ben pedig újságíróknak is bemutatta az akkor már üresen álló épületet. Ott azt mondta: a beázás miatt födémezni kellett, fel kellett újítani egy lepusztult mosdót, mert az vállalhatlan volt a protokollvendégek előtt.)