Félelemben dolgoznak a pápai köztisztviselők

2009.04.24. 10:21
A pápai önkormányzat hivatalaiban főleg a női ügyintézőket gyakran éri verbális agresszió, szinte mindennapos a kiabálás, ordítozás és a fenyegető fellépés.

Biztonsági rendszer és szolgálat létrehozását tervezik a pápai polgármesteri hivatalnál. A hivatalban ugyanis van néhány olyan munkaterület, ahol a köztisztviselő fokozottabban van kitéve agressziónak, mondta Áldozó Tamás, a város alpolgármestere, rámutatva: ilyen az adóigazgatás, ezen belül is különösen a gépjárműadóval kapcsolatos ügyintézés. Kkritikus munkaterület a szociális igazgatás is, az alpolgármester szerint "különösen gubancos" terület a gyámügyi igazgatás, gyakori vitákkal, veszekedésekkel.

Áldozó Tamás szerint a segélyezések esetében például "tömegével vannak olyan nyilatkozatok, amelyek a magánokirat-hamisítás gyanúját is felvetik". Ilyenek például az együttélésre, vagy különélésre vonatkozó nyilatkozatok, attól függően, hogy a segély melyik esetre állapítható meg.

A környezettanulmányok során pedig rendre az derül ki, hogy egészen más a valós helyzet, mint az a nyilatkozatban szerepel, mondta az alpolgármester. Nem ritka eset az sem, hogy hamis orvosi igazolást nyújtanak be a közhasznú munka elkerülésére. De előfordult az is, hogy az orvos jelezte: fenyegetés hatására volt kénytelen kiadni az igazolást a munkára való alkalmatlanságról.

Áldozó Tamás szerint a polgármesteri hivatalokban - így Pápán is - főleg a női ügyintézőket éri gyakran agresszió, amellyel szemben ők - lelki habitusuk és fizikai adottságaik miatt - nem tudnak védekezni. Tettlegességig ugyan még nem fajultak a pápai önkormányzatnál az események, de ez nem egyszer csak "egy hajszálon" múlott - mondta az alpolgármester, megjegyezve, hogy az ügyintézőkkel való kiabálás, ordítozás és a fenyegető fellépés viszont szinte mindennapos.

Az ügyintézők biztonságának kérdését nem lehet és nem is akarják "megkerülni", ezért a "leghatározottabban fontolóra vették" egy hivatali biztonsági rendszer bevezetését és szolgálat felállítását.