Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Páva Zsolt nagy győzelmet aratott

2009.05.10. 21:10 Módosítva: 2009-05-11 09:53:44
Szili Katalin a nagy vesztese a pécsi polgármester-választásnak. A szocialisták egyik legnépszerűbb politikusa alulmaradt Páva Zsolttal, a Fidesz jelöltjével szemben.

Véget ért az időközi polgármester-választás Pécsett, melyet Tasnádi Péter korábbi városvezető január 27-i halála miatt tartottak. Páva Zsolt, a Fidesz–KDNP jelöltje a szavazatok több mint 65 százalékának elnyerésével győzött a választáson.

Az előzetes eredmények alapján a győztes 36 570 érvényes szavazatot (65,83 százalék) kapott, míg Szili Katalinra, az Országgyűlés elnökére, az MSZP jelöltjére 18 981-en (34,14 százalék) szavaztak. 561 szavazat érvénytelen volt, 36 hiányzott. A 152 ezer lelket számláló Pécs 127 198 választópolgárából 56 148-an járult az urnák elé, ez 44,14 százalékos részvételt jelent.

A Fidesz olyan körzetet is megnyert az Uránvárosban, ahol 1990 óta mindig a baloldal győzött. Egyetlen szavazókörben sem nyert Szili Katalin házelnök. A Fidesz kampányát vezető Várhegyi Attila és Kubatov Gábor még a teljes feldolgozottság előtt becsukták laptopjaikat: a Fidesz pécsi győzelme kész tény volt. A Széchenyi téren este utcabál kezdődött, Tiffán Ede borász 150 palack borral indult útnak a spontán rendezvényre.

05

Páva a sétálóutca egy pubjában lévő főhadiszállásán sorra kapta a gratulációkat a fideszes poliitkusoktól, sőt nyolc óra után a pécsiek tömegei is elárasztották a helyiséget. Páva tudósítónknak elmondta: büszke rá, hogy a város olyan körzeteiben is őt támogatták, ahol eddig sohasem győzött a Fidesz. Nehéznek nevezte a kampányt, mivel az utolsó napokban, amikor már látszott, hogy nagyon nagy arányban nyer, az MSZP stílust váltott, negatív kampányt folytatott. Páva elmondta, hogy még az utolsó közvélemény-kutatásban jelzettnél is nagyobb győzelmet aratott.

Minden fronton Fidesz-győzelem

Kőhalmi László, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert Pécs 8. számú önkormányzati egyéni választókerületében megtartott képviselő-választáson. A győztes 1726 érvényes szavazatot kapott, míg vetélytársai közül Olasz Istvánra, az MSZP által is támogatott MDF jelöltjére 552-en, Fogarasi Gáborra, a Jobbik indulójára 257-en szavaztak. A választókerület 5303 szavazásra jogosult polgárából 2719 járult az urna elé, 176 szavazat érvénytelen volt, 8 hiányzott.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert a fideszes Gáspár Gabriella alkotói szabadságra ment, s ezért a közelmúltban lemondott mandátumáról. (MTI)

Orbán Viktor szerint Pécs ma „mindannyiunk számára” a remény városa; a Fidesz elnöke erről vasárnap este beszélt Budapesten, a párt V. kerületi irodáján sajtótájékoztatón, miután kiderült, hogy Páva Zsolt, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte az időközi polgármester-választást a baranyai megyeszékhelyen.

A Fidesz elnöke úgy fogalmazott, olyan körülmények közepette, amikor a hatalmon lévők le akarnak beszélni „a saját jövőnk meghatározásában való részvétel jogáról”, különösen fontos, hogy van az országban egy város, amelyik azt üzente: Pécs városa az övé, illetve „Magyarország a miénk, és addig lesz a miénk, amíg nem mondunk le róla”.

Hello, Pécs, így búcsúzott polgármester-jelöltségétől a nagyarányú vereséget szenvedett Szili Katalin, és így köszöntette a várost. És köszöntötte a győztes Páva Zsoltot is, Pécs új első emberét. Aki Szili meggyőződése szerint ugyanúgy a közösségért kíván tenni majd, mint ő. Mert ez a három kampányhónap, jelentette ki Szili, nem pártokról és a háborúról szólt, legalábbis ami a házelnököt illeti, hanem a közösségről, az összefogásról, így kovácsolódott egybe egy szövetség a városról vagy tucatnyi civil és pártszervezetet tömörítve, többek között az MSZP-t, az MDF-et, az SZDSZ-t és a Hello Pécs Mozgalmat.

09

A fideszes parlamenti képviselők azzal viccelődtek, mondta Szili Katalin, hogy szeretnék, ha sokáig házelnök lenne, hát most teljesült a vágyuk. Azért Szili szíve továbbra is Pécsért dobog, így többek között Tubes-mentes radart kívánt a városnak.

Szoros küzdelmet nagy arányú győzelem követ: ez az elmúlt négy polgármesteri szavazás tapasztalata Pécsen. Páva Zsolt már 2006-ban is elindult Pécs polgármesteri székéért, akkor azonban minimális különbséggel, 287 szavazattal alulmaradt Tasnádi Péterrel szemben (a győztes a szavazatok 47,6 százalékát kapta, összesen 28 295 szavazatot gyűjtött be). A részvételi arány akkor valamivel magasabb, 47,17 százalék volt.

A mostanihoz hasonló nagy arányú győzelmet aratott viszont 2002-ben Toller László, aki akkor a szavazatok 67,93 százalékát kapta. Bár a részvételi arány kisebb volt, mint most (43,85), Toller akkor valamivel több szavazatot kapott (37 968), mint most Páva. A második Ternák Gábort (FIDESZ-MDF) mindössze a szavazók 22,97 százaléka (12 837-en) ikszelte be. Toller 1998-ban ehhez képest szoros küzdelemben szerezte meg a városvezetői tisztséget, a szavazatok 46,55 százalékát kapta, Trombitás Zoltán (Fidesz, KDNP, FKGP, MDF) 40,8 százalékkal lett második.

Bukási spirálba kerülhet az MSZP

„Ha igaz, amiről beszéltem, nevezetesen, hogy a választás jó tesztje annak, hol áll ma, 2009-ben a baloldal 2006-hoz képest egy - most már esetleg mondhatjuk: volt - szocialista fellegvárban, akkor a helyi következtetéseken túl kivételesen bátrabb kijelentéseket is tehetünk” – mondta az Indexnek Török Gábor, a Vision Consulting vezetője, elemző.

Három évvel ezelőtt az MSZP nem országos frontpolitikus jelöltje az „őszödi hangulatban” úgy is nyerni tudott a fideszes Páva Zsolt ellen, hogy az MDF és az SZDSZ önállóan indult. Most a Szili mögött álló „miniolajfa” (MSZP–SZDSZ–MDF) szenvedett katasztrofális vereséget, ami nem csupán a házelnök amúgy jelentős személyes kudarca, hanem elég erős tesztje annak, hogy a Fidesz egy ma megtartott téttel bíró választáson szinte az egész országban verhetetlen lenne – még akkor is, ha vele szemben az összes többi párt felsorakozna.

Nem lepné meg Törököt, ha a vasárnapi eredmény gyorsabb fokozatba kapcsolná a szocialista „bukási spirált”, azaz felerősödne a párton belül már ma is jelentős pánikhangulat és a „süllyedő hajó”-gondolat. A pécsi eredmény további fontos üzenete lehet a két kisebb parlamenti pártnak, hogy az MSZP-vel való szoros együttműködés a kudarc választása: lehet, hogy a Magyar Olajfa így már azt megelőzően elhervad, hogy egyáltalán életre kelhetne.

A helyi választási bizottság tizenhét beadványt tárgyalt délelőtt, ebből háromnak helyt adott, hatnak csak részben, nyolcat pedig elutasított. A grémium által megalapozottnak talált kifogások egyike plakát átragasztására, a másik egy pólón viselt választási felhívásra, a harmadik egy olyan szórólapra vonatkozott, amelyen nem tüntették fel a kiadó legfontosabb adatait. A hat, csak részben elfogadott kifogást is szórólapok terjesztése miatt tették. Négy bejelentés kampánycsend-sértésre vonatkozott, de ez egyik esetben sem volt bizonyítható.

Pécsett különösen fontos, hogy legyen megfelelő vezetése a városnak. Pécs 2005. október 19-én nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet. A civilek által kidolgozott milliárd forintos projekt megvalósítása azonban az önkormányzat kezei közt komoly késedelmet szenvedett. 2006 júniusában lemondott tisztségéről Pécs kulturális főtanácsadója, a pályázat egyik fő alkotója.

A 34 milliárdos projekt megvalósítása azóta is akadozik. Jelenleg úgy néz ki, hogy nem valósulnak meg a tervezett időre a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program nagyberuházásai, valamint a szállodafejlesztések jelentős része is elmarad. Kronológia a projektről>>>

01

Bizonytalanságot okoz az is, hogy Toller László korábbi polgármester, Pécs egyik szocialista országgyűlési képviselője 2006. június 19-i súlyos autóbalesete óta kómában van. Betegsége ellenére eddig egyéni mandátumát nem töltötték be mással. Január 21-én a szigetvári bíróság első fokon cselekvőképtelennek ítélte a politikust.