Páva Zsolt nagy győzelmet aratott

2009.05.10. 21:10 Módosítva: 2009.05.11. 09:53
Szili Katalin a nagy vesztese a pécsi polgármester-választásnak. A szocialisták egyik legnépszerűbb politikusa alulmaradt Páva Zsolttal, a Fidesz jelöltjével szemben.

Véget ért az időközi polgármester-választás Pécsett, melyet Tasnádi Péter korábbi városvezető január 27-i halála miatt tartottak. Páva Zsolt, a Fidesz–KDNP jelöltje a szavazatok több mint 65 százalékának elnyerésével győzött a választáson.

Az előzetes eredmények alapján a győztes 36 570 érvényes szavazatot (65,83 százalék) kapott, míg Szili Katalinra, az Országgyűlés elnökére, az MSZP jelöltjére 18 981-en (34,14 százalék) szavaztak. 561 szavazat érvénytelen volt, 36 hiányzott. A 152 ezer lelket számláló Pécs 127 198 választópolgárából 56 148-an járult az urnák elé, ez 44,14 százalékos részvételt jelent.

A Fidesz olyan körzetet is megnyert az Uránvárosban, ahol 1990 óta mindig a baloldal győzött. Egyetlen szavazókörben sem nyert Szili Katalin házelnök. A Fidesz kampányát vezető Várhegyi Attila és Kubatov Gábor még a teljes feldolgozottság előtt becsukták laptopjaikat: a Fidesz pécsi győzelme kész tény volt. A Széchenyi téren este utcabál kezdődött, Tiffán Ede borász 150 palack borral indult útnak a spontán rendezvényre.

05

Páva a sétálóutca egy pubjában lévő főhadiszállásán sorra kapta a gratulációkat a fideszes poliitkusoktól, sőt nyolc óra után a pécsiek tömegei is elárasztották a helyiséget. Páva tudósítónknak elmondta: büszke rá, hogy a város olyan körzeteiben is őt támogatták, ahol eddig sohasem győzött a Fidesz. Nehéznek nevezte a kampányt, mivel az utolsó napokban, amikor már látszott, hogy nagyon nagy arányban nyer, az MSZP stílust váltott, negatív kampányt folytatott. Páva elmondta, hogy még az utolsó közvélemény-kutatásban jelzettnél is nagyobb győzelmet aratott.

Minden fronton Fidesz-győzelem

Kőhalmi László, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert Pécs 8. számú önkormányzati egyéni választókerületében megtartott képviselő-választáson. A győztes 1726 érvényes szavazatot kapott, míg vetélytársai közül Olasz Istvánra, az MSZP által is támogatott MDF jelöltjére 552-en, Fogarasi Gáborra, a Jobbik indulójára 257-en szavaztak. A választókerület 5303 szavazásra jogosult polgárából 2719 járult az urna elé, 176 szavazat érvénytelen volt, 8 hiányzott.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert a fideszes Gáspár Gabriella alkotói szabadságra ment, s ezért a közelmúltban lemondott mandátumáról. (MTI)

Orbán Viktor szerint Pécs ma „mindannyiunk számára” a remény városa; a Fidesz elnöke erről vasárnap este beszélt Budapesten, a párt V. kerületi irodáján sajtótájékoztatón, miután kiderült, hogy Páva Zsolt, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte az időközi polgármester-választást a baranyai megyeszékhelyen.

A Fidesz elnöke úgy fogalmazott, olyan körülmények közepette, amikor a hatalmon lévők le akarnak beszélni „a saját jövőnk meghatározásában való részvétel jogáról”, különösen fontos, hogy van az országban egy város, amelyik azt üzente: Pécs városa az övé, illetve „Magyarország a miénk, és addig lesz a miénk, amíg nem mondunk le róla”.

Hello, Pécs, így búcsúzott polgármester-jelöltségétől a nagyarányú vereséget szenvedett Szili Katalin, és így köszöntette a várost. És köszöntötte a győztes Páva Zsoltot is, Pécs új első emberét. Aki Szili meggyőződése szerint ugyanúgy a közösségért kíván tenni majd, mint ő. Mert ez a három kampányhónap, jelentette ki Szili, nem pártokról és a háborúról szólt, legalábbis ami a házelnököt illeti, hanem a közösségről, az összefogásról, így kovácsolódott egybe egy szövetség a városról vagy tucatnyi civil és pártszervezetet tömörítve, többek között az MSZP-t, az MDF-et, az SZDSZ-t és a Hello Pécs Mozgalmat.

09

A fideszes parlamenti képviselők azzal viccelődtek, mondta Szili Katalin, hogy szeretnék, ha sokáig házelnök lenne, hát most teljesült a vágyuk. Azért Szili szíve továbbra is Pécsért dobog, így többek között Tubes-mentes radart kívánt a városnak.

Szoros küzdelmet nagy arányú győzelem követ: ez az elmúlt négy polgármesteri szavazás tapasztalata Pécsen. Páva Zsolt már 2006-ban is elindult Pécs polgármesteri székéért, akkor azonban minimális különbséggel, 287 szavazattal alulmaradt Tasnádi Péterrel szemben (a győztes a szavazatok 47,6 százalékát kapta, összesen 28 295 szavazatot gyűjtött be). A részvételi arány akkor valamivel magasabb, 47,17 százalék volt.

A mostanihoz hasonló nagy arányú győzelmet aratott viszont 2002-ben Toller László, aki akkor a szavazatok 67,93 százalékát kapta. Bár a részvételi arány kisebb volt, mint most (43,85), Toller akkor valamivel több szavazatot kapott (37 968), mint most Páva. A második Ternák Gábort (FIDESZ-MDF) mindössze a szavazók 22,97 százaléka (12 837-en) ikszelte be. Toller 1998-ban ehhez képest szoros küzdelemben szerezte meg a városvezetői tisztséget, a szavazatok 46,55 százalékát kapta, Trombitás Zoltán (Fidesz, KDNP, FKGP, MDF) 40,8 százalékkal lett második.

Bukási spirálba kerülhet az MSZP

„Ha igaz, amiről beszéltem, nevezetesen, hogy a választás jó tesztje annak, hol áll ma, 2009-ben a baloldal 2006-hoz képest egy - most már esetleg mondhatjuk: volt - szocialista fellegvárban, akkor a helyi következtetéseken túl kivételesen bátrabb kijelentéseket is tehetünk” – mondta az Indexnek Török Gábor, a Vision Consulting vezetője, elemző.

Három évvel ezelőtt az MSZP nem országos frontpolitikus jelöltje az „őszödi hangulatban” úgy is nyerni tudott a fideszes Páva Zsolt ellen, hogy az MDF és az SZDSZ önállóan indult. Most a Szili mögött álló „miniolajfa” (MSZP–SZDSZ–MDF) szenvedett katasztrofális vereséget, ami nem csupán a házelnök amúgy jelentős személyes kudarca, hanem elég erős tesztje annak, hogy a Fidesz egy ma megtartott téttel bíró választáson szinte az egész országban verhetetlen lenne – még akkor is, ha vele szemben az összes többi párt felsorakozna.

Nem lepné meg Törököt, ha a vasárnapi eredmény gyorsabb fokozatba kapcsolná a szocialista „bukási spirált”, azaz felerősödne a párton belül már ma is jelentős pánikhangulat és a „süllyedő hajó”-gondolat. A pécsi eredmény további fontos üzenete lehet a két kisebb parlamenti pártnak, hogy az MSZP-vel való szoros együttműködés a kudarc választása: lehet, hogy a Magyar Olajfa így már azt megelőzően elhervad, hogy egyáltalán életre kelhetne.

A helyi választási bizottság tizenhét beadványt tárgyalt délelőtt, ebből háromnak helyt adott, hatnak csak részben, nyolcat pedig elutasított. A grémium által megalapozottnak talált kifogások egyike plakát átragasztására, a másik egy pólón viselt választási felhívásra, a harmadik egy olyan szórólapra vonatkozott, amelyen nem tüntették fel a kiadó legfontosabb adatait. A hat, csak részben elfogadott kifogást is szórólapok terjesztése miatt tették. Négy bejelentés kampánycsend-sértésre vonatkozott, de ez egyik esetben sem volt bizonyítható.

Pécsett különösen fontos, hogy legyen megfelelő vezetése a városnak. Pécs 2005. október 19-én nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet. A civilek által kidolgozott milliárd forintos projekt megvalósítása azonban az önkormányzat kezei közt komoly késedelmet szenvedett. 2006 júniusában lemondott tisztségéről Pécs kulturális főtanácsadója, a pályázat egyik fő alkotója.

A 34 milliárdos projekt megvalósítása azóta is akadozik. Jelenleg úgy néz ki, hogy nem valósulnak meg a tervezett időre a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program nagyberuházásai, valamint a szállodafejlesztések jelentős része is elmarad. Kronológia a projektről>>>

01

Bizonytalanságot okoz az is, hogy Toller László korábbi polgármester, Pécs egyik szocialista országgyűlési képviselője 2006. június 19-i súlyos autóbalesete óta kómában van. Betegsége ellenére eddig egyéni mandátumát nem töltötték be mással. Január 21-én a szigetvári bíróság első fokon cselekvőképtelennek ítélte a politikust.