417 milliós áfacsalást lepleztek le Pécsen

2009.05.14. 12:34 Módosítva: 2009.05.14. 12:47
Összesen 417 millió forint általános forgalmi adót nem vallott és nem fizetett be az a pécsi székhelyű gazdasági társaság, amiket az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságának revizorai lepleztek le.

Másfél évig nem nyújtott be bevallást és ugyanennyi ideig nem fizetett általános forgalmi adót egy pécsi cég 2007-2008-ban - állapította meg az APEH regionális Igazgatóságának vizsgálata a Dunántúli Napló szerint. A revízió szerint a gazdasági társaság 2007-ben és 2008-ban összesen több mint 35 ezer tonna gabonát értékesített papíron és a fiktív gabonaügyletekről tucatnyi nagy értékű számlát állított ki egy másik társaság részére.

A cég ügyvezetője azt állította, hogy a számlákat a másik társaság vezetőjének utasításai szerint kellett kibocsátani, de a számlák ellenértékét nem kapta meg és az azokon szereplő árukról (többségében gabonáról) sem tud semmit. Az egyébként vendéglős cégvezető a vizsgálat során még az általa vezetett cég telephelyének címét sem tudta megmondani, ami nem meglepő, mivel a társaság egy nem létező címre volt bejegyezve.

Fentiek alapján a revízió a két évre vonatkozóan összesen több mint 417 millió forint általános forgalmi adóhiányt állapított meg. Az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás miatt tett büntető feljelentést.