Bernát, Felícia
EUR 383,03 Ft
USD 362,30 Ft
8 °C
30 °C

Az MSZP elébe menne a népszavazásnak

2009.05.15. 12:41
Göndör István szocialista képviselő pénteken benyújtott egy törvénytervezetet, ami alapján 2010-től a képviselők nem kapnának adómentes és igazolás nélkül elszámolható költségtérítést. Ha a parlament nem fogadja ezt el, akkor várhatóan népszavazás lesz még idén a kérdésről.

Az MSZP egy parlamenti döntéssel tenné értelmetlenné a népszavazást a képviselők költségtérítéséről. Göndör István szocialista képviselő pénteken törvénytervezetet nyújtott be arról, hogy jövő évtől a képviselők már ne kaphassák meg a mostani, sokat vitatott rendszerben költségtérítésüket. Ahhoz, hogy a javaslatból törvény legyen, a Fidesz támogatására is szükség lenne.

Már évek óta élesen kritizálják a parlamenti képviselőket, mert bemondásra - vagyis tényleges költségeiket igazoló számlák nélkül - komoly utazási és lakhatási költségtérítést kapnak. Ebből az összegből ráadásul nem is adóznak.

Egy magánszemély, Seres Mária szervezésében ez ellen népszavazást kezdeményeztek, amihez össze is gyűlt a szükséges számú aláírás. Ezért a parlament áprilisban már határozott arról, hogy ki kell írni a népszavazást a költségtérítés eltörléséről. A népszavazáson erre a kérdésre kellene válaszolni:Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"

Négy magánszemély ugyan megtámadta az Alkotmánybíróságon ezt, de ha a testület nem talál hibát a kiírásban, akkor a köztársasági elnöknek várhatóan még idén őszre ki kell írnia a népszavazást.

Göndör István indítványa értelmetlenné tenné a népszavazást. A törvénytervezet szerint a képviselők pótdíjat kapnának lakhatási költségeik fedezésére, amiből adózniuk kellene, és az utazási költségeiket pedig számla ellenében számolhatnák csak el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek