Kezd durvulni az EP-kampány

2009.05.17. 13:16
A Fidesz elnökének jobbikos haverjai már ki is nézték azokat a magántulajdonokat, amit Orbán-hatalomra kerülése után majd elvesznek – ez az egyik új tétel mondta az MSZP EP-kampányának. A többi fordulat (listázás, bosszú) már ismerős. A Fidesz egyelőre nem bizonyult kreatívnak, és szokás szerint azzal támadja az MSZP-t, hogy ne kampányoljon kormányzati pénzből.

Két héttel az EP-kampány startja után az MSZP is észrevette, hogy mindjárt jönnek az európai választások, és elő is rántotta az „Orbán, a sötét erők tábornoka" kártyát. Vadai Ágnes szerint a Fidesz valós programja hatalomról, erőről, bosszúállásról, és listázásról szól. Orbán Viktor, mondta a szocialista politikus, kétharmados fideszes győzelmet jósol, aminek segítségével a köztársaságot és a demokráciát erősítené.

Vadai viszont tudni véli, mit jelent a demokrácia megerősítése a Fidesznek. 1998 és 2002 között a Fidesz-kormány idején a parlament 3 hetente ülésezett, kétéves költségvetést készített, a vizsgálóbizottságok felállítását pedig megvétózta. Az pedig, hogy a Fidesz visszavonná a válságkezelő intézkedéseket (például az ingatlanadót) vadai szerint azt jelenti: nem kell fokozottabban hozzájárulni a közös teherviseléshez annak, akinek 30 millió forintnál is többet érő ingatlanja van. Holott, mutatott rá Vadai, jelenleg csaknem 30 fideszes vezetésű városban és kerületben van ingatlanadó, így például az I. vagy az V. kerületben.

Aztán a szocialista politikus feltette a kérdést, hogy a Fidesz mit tenne még hatalomra kerülése után: vajon visszabontaná az autópályákat vagy a Megyeri-hidat, leállítaná a 4-es metrót vagy épp visszafizettetné az emberekkel az eddig kifizetett 13. havi nyugdíjat. De mint kiderült, Vadainak más elképzelései vannak egy esetleges Orbán-kormány tevékenységéről. Szerinte ugyanis amikor Orbán elszámoltatásról beszél, akkor leszámolásra gondol. "Jobbikos haverjai már meg is kezdték azoknak a magántulajdonoknak a kijelölését, amelyet majd elvesznek", mondta Vadai. Aki szerint az embereknek azt is tudniuk kell, hogy a Fidesz esetleges kormányzása idején hol állna bosszút a korábbi szocialista vezetés miatt.

Közben a Fidesz is elkezdte kipellengérezni az MSZP-t, mondván: közpénzből folytat pártkampányt, ezt pedig abba kellene hagyni. Nyitrai Zsolt szerint ugyanis hazug és ízléstelen kampányokra, közvélemény-kutatásokra mennek el milliók. Miközben, emlékeztetett Nyitrai Zsolt emlékeztetett a párt operatív igazgatója, a Fidesz korábban egy ötpontos szakmai javaslattal állt elő az olcsó és rövid kampány érdekében. Szerepelt benne, hogy 30 napos legyen a kampányidőszak, ne lehessen kereskedelmi médiumokban hirdetni, 100 millió forintban legyen limitálva a kampányra fordítható pénz, valamint hogy a pártok csak egy úgynevezett kampányszámláról költhessenek. Javasolták még azt is, hogy vezessék be a "kormánystop" intézményét, ami tiltotta volna, hogy az állami cégek saját tevékenységüket népszerűsítő kampányokat folytassanak.

Most viszont, mutatott rá Nyitray, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 100 millió forintot fordít kampányolásra. Nyitrai a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a Fidesz frakcióvezetése hétfőn alakítja ki álláspontját a miniszterek és államtitkárok fizetésének 15 százalékos csökkentésével kapcsolatban. (A pártnak egyébként már volt egy javaslata, hogy a 2002-es szintre vigyék vissza az államtitkárok és a miniszterek fizetését. Ezt korábban a parlament már leszavazta.)