Kiszervezné az állam a gyermekfelügyeletet

2009.05.26. 15:06
Három fronton egyszerre igyekszik a kormány bővíteni a bölcsődés- és óvodáskorú gyermekek napközbeni elhelyezésének lehetőségeit. Lehetővé tennék, hogy akár már kétévesek is óvodába járhassanak, illetve tízmilliárddal támogatnák a bölcsődénél, de még az olcsóbb óvodánál is kedvezőbb feltételekkel működtethető családi napközik kialakítását. Szükség is van a helyek bővítésére, hiszen az anyák három helyett már csak két évig maradhatnak otthon gyermekükkel.

A Bajnai-kormány Magyarország gazdasági érveire hivatkozva május 25-én elfogadtatta a parlamenttel a gyes és a gyed maximális időtartamának két évre rövidítését az eddigi három évről. Érveik szerint így több szülő jár majd dolgozni, ám ennek feltétele a munkahelyteremtés mellett a gyermekek biztonságos elhelyezése is.

Ezért a kormány 12 milliárd forintot különített el bölcsődefejlesztésre, valamint 9,8 milliárd forintot a családi napközik létrehozásának ösztönzésére.

Ez utóbbi, Magyarországon még nem túlzottan elterjedt gondozási forma igencsak költséghatékony. A bölcsődékben ugyanis 0-3 éves gyermekek elhelyezését kell biztosítani, ezért az intézményekre szigorú higiéniás és biztonsági előírások érvényesek, azaz mind kiépítésük, mind fenntartásuk rendkívül költséges. Az óvodai ellátást hivatalosan a 3-6 (7) éves gyermekek számára biztosítják, ennek feltételrendszere már lazább, azaz az intézmények fenntartása is olcsóbb.

A kormány két irányból is megpróbál a bölcsődénél olcsóbb gyermekelhelyezési lehetőséget biztosítani. Az egyik irány az integrált/egységes óvoda-bölcsőde. Az első tulajdonképpen azokon a településeken jelenthet megoldást, ahol van annyi 0-3 éves gyermek, akik miatt már bölcsődét kellene létrehozni, és a helyi óvodában van szabad helyiség, ahol a gyermekek elhelyezése megoldható. Ez esetben a spórolást a telek és az épület megléte jelenti.

A második, az egységes óvoda-bölcsőde tulajdonképpen egy, 2-6 (7) éveseket kiszolgáló óvoda, mely olyan településeken hozható létre, ahol bölcsőde kialakítása a gyereklétszám miatt nem indokolt, és a gyermekek száma nem teszi lehetővé az óvodai illetve a bölcsődei csoport külön-külön történő létrehozását. Ez esetben nem csak a bölcsőde kialakításán spórolhatnak, hanem a bölcsődére vonatkozó szigorú szabályok megkövetelte beruházásokon is. Az egységes óvoda-bölcsődék 2009. szeptemberében indulhatnak.

Az állam szempontjából a legspórolósabb megoldást a családi napközik jelentik. Ezeket többnyire civil szervezetek tartják fenn, illetve vállalkozói formában is működik néhány, és egyre több önkormányzat is működtet ilyet. Itt tulajdonképpen egy anyuka gondoskodhat mások gyermekeiről is, napközis rendszerben. Előnye még, hogy munkahelyet is teremt, ráadásul pont a gyermeküket nevelő anyák számára. Azt egyelőre nem sikerült kiderítenünk, hogy a családi napközik költségtérítéséhez igényelhető-e támogatás - ahogy a lakóhely szerinti óvodák és bölcsődék esetén a helyi lakosok általában kapnak ilyet az önkormányzattól.

A kormány emellett fontolgatja az úgynevezett családi gyermekfelügyelet rendszerének bevezetését is, amit tulajdonképpen az államilag ösztönzött bébiszitterkedésként írhatunk le.