ORFK: Törvénysértő a Tettrekész működése

2009.05.28. 07:12 Módosítva: 2009.05.28. 14:14
Törvénysértő a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének működése, ezért Bencze József országos rendőrfőkapitány ügyészségi törvényességi felügyeleti vizsgálat megindítását kezdeményezte. A szakszervezet egy ügyészségi állásfoglalásra hivatkozik, amely értelmezésük szerint megengedi, hogy a szakszervezet együttműködjön a Jobbikkal.

A rendőrség befejezte a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) és a Jobbik Magyarországért Mozgalom együttműködési megállapodásával kapcsolatban indított vizsgálatot, amelyet Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezett.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) utalt arra: A TMRSZ egyes képviselőinek tevékenysége, politikai tartalmú közleményei, a politikai tevékenységet feltételező megállapodás aláírása, a szolgálati rend és fegyelem elleni megnyilatkozások együttesen annak megállapítására vezettek, hogy a szakszervezet működése a rendőrség rendeltetésszerű működését gyakran veszélyezteti, és ezért törvénysértő - áll a közleményben.

Ezt Draskovics Tibor rendészeti miniszter csütörtök délelőtt kiadott közleménye is megerősíti. A közlemény szerint a vizsgálat megállapította, hogy az együttműködés részben politikai tevékenységre irányul, amit a hivatásos szolgálati viszonyban állók számára a törvény egyértelműen tilt.

A belső vizsgálatra a múlt héten utasította Draskovics Tibor szakminiszter az ORFK vezetőjét. Azt kellett tisztázni, hogy nem sérti-e a fegyveres testületeknek az alkotmányban és több törvényben is előírt politikai semlegességét az 5300 hivatásos rendőr tagot számláló Tettrekész együttműködése a Jobbikkal. A Tettrekész ebben vállalta, hogy segít kidolgozni a Jobbik rendészeti politikáját, a Jobbik pedig azt, hogy programjába építi a szakszervezet főbb célkitűzéseit.

Szima Judit, a szakszervezet főtitkára - aki a Jobbik EP-listájának a negyedik helyén áll - korábban leszögezte: sem a miniszter, sem az ORFK vezetője nem vizsgálhatja a szakszervezet tevékenységét, arra egyedül az ügyészség jogosult.

A Népszabadság úgy tudja: a rendőrség átadta az ügyészségnek Szima Judit korábbi, a rendőri vezetés által egyértelműen politikainak minősített nyilatkozatainak gyűjteményét is. Mivel Szima EP-képviselőjelölt, mentelmi jog illeti meg. A lap szerint a rendőrség a főtitkár mentelmi jogának megszűnése után munkajogi lépésekre készül, a hivatásos jogviszonyát az EP-választásokig felfüggesztő Szima mentelmi joga akkor nem szűnik meg, ha megválasztják.

A szakszervezet állásfoglalást kért az ügyészségtől

Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára, a Jobbik EP-képviselőjelöltje már múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján bemutatta a szakszervezete törvényességi felügyeletét ellátó ügyészség állásfoglalását, melyből kiderül: a TMRSZ és a Jobbik együttműködése, megállapodása törvényes, azt semmilyen jogszabály nem tiltja, közölte a szakszervezet.

A Tettrekész január 20-án fordult levélben a Tolna Megyei Ügyészséghez. Ebben általánosságban arról érdeklődött, hogy egy szakszervezet céljai elérése és a munkavállalók hatékony képviselete érdekében köthet-e olyan szervezetekkel is együttműködési megállapodást, amelynek a tevékenysége a szakszervezet számára nem engedélyezett. Az ügyészség válasza - általánosságban - az volt, hogy egy szakszervezet együttműködhet szervezetekkel.