Egymillió alá esett az MSZP-szimpatizánsok száma

2009.05.28. 07:31 Módosítva: 2009.05.28. 07:51
Az MSZP-nek ebben a kormányzati ciklusban most van a legkevesebb támogatója, szimpatizánsainak száma egymillió alá esett, derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet. A Fidesz megismétli a tavalyi népszavazáskor elért csúcseredményét: a 38 százalék több mint hárommillió szimpatizánst takar.

A Fidesz sokkal szélesebben és mélyebben beágyazódott a magyar társadalomba, mint az MSZP, állapítja meg a Szonda Ipsos felmérése. Néhol, mint a falvakban, a fizikai munkások vagy az 50 év alattiak körében hat-hétszeres többlete van az ellenzéki pártnak. A diplomások, nyugdíjasok és a fővárosiak között másfélszer-kétszer annyi a fideszes, mint az MSZP-s.

A kormánypárt táborának megfogyatkozása nyomán a megmaradt kilencszázezres "szavazói mag" sok tekintetben egységes. Egyértelműen kiállnak a mostani kabinet mögött, drukkolnak, hogy kitartson 2010-ig a mandátuma, s egyáltalán nincsenek hívei az előre hozott választásnak.

A kitartó szocialisták elementáris ellenszenvvel viseltetnek a Fidesszel és annak vezetőjével szemben. Az MSZP megmaradt hívei a választási részvétel szempontjából is a korábbinál homogénebb csoport, 72 százalékuk menne el voksolni egy mostani parlamenti választásra.

Az ellenzéki párthoz tartozók aktivitási szintje egy hajszállal elmarad ettől - 66 százalékos. Ugyanakkor a közelgő konkrét esemény, az európai parlamenti választások esetében alig van különbség elszántságuk között: az adatok szerint az MSZP-vel szimpatizálók 60, a fideszesek 58 százaléka tervezi a részvételét.

Az európai parlamenti választás a választókorú népesség 39 százalékát érdekli annyira, hogy részvételét biztosra ígéri. Ebben a körben az erőviszonyok nagyjából megegyeznek a már említettekkel, azaz az EP-választáson fölényes Fidesz-győzelem várható. A kis pártok közül a Jobbiknak van a legnagyobb esélye a bejutásra.