Pénteken hallgatják ki Szilvásyt

2009.05.29. 10:31 Módosítva: 2009.05.29. 10:31
Megkezdődött Szilvásy György gyanúsítotti kihallgatása az az UD Zrt. ügyében. A volt titokminiszter ellen személyes adattal való visszaélés és más bűncselekmények miatt indult eljárás.

Szilvásy György a gyanúsítotti kihallgatása előtt azt állította az újságíróknak, hogy továbbra sem tudja pontosan, hogy mivel gyanúsítják. Szilvásy a Központi Nyomozó Főügyészség épülete előtt annyit mondott még, most meghallgatja az ügyészség álláspontját, és utána eldönti, hogy a továbbiakban miként cselekszik. Szilvásy György ügyvédje megerősítette azokat a korábbi sajtóinformációkat, hogy a nyomozás - amelynek nyomán meggyanúsították ügyfelét - személyes adattal való visszaélés és más bűncselekmények miatt indult.

DSZZS20090529003

Az UD Zrt. körüli botrány tavaly ősszel tört ki, miután a cég Szilvásy titokminiszter szerint megtámadta a kormányzati gerinchálózat informatikai rendszereit, ezért a vagyonvédelmi céget az ellenzékhez kötődő árnyék-titkosszolgálatként próbálták láttatni. Azonban a gyanú nem igazolódott be, az ügynek máig nincs gyanúsítottja. Ugyanakkor kérdések merültek fel az NBH eljárásával kapcsolatban, ugyanis nem volt jogalap a cég megfigyelésére és lehallgatására.

A cég tavaly szeptemberben feljelentést tett, miután a sajtónak kiszivárogtattak egy lehallgattott telefonbeszélgetést egy UD Zrt-s vezető és Csányi Sándor OTP-vezér között. Az ominózus beszélgetés során Dávid Ibolyára vonatkozó terhelő adatok gyűjtéséről esett volt szó. A pártvezető ezt a hírt használta fel riválisa, Almásy Kornél visszaléptetésére a pártelnöki versenytől.

A volt titokminiszter jelenleg a Magyar Nemzeti vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai és koordinációs főigazgatója.