Nincs együttműködés, nincs hadüzenet

2009.06.08. 15:37
A Fidesz-vezetés egyelőre nem tartja sürgősnek a Jobbikkal való konfrontációt. Az elnökség a választási eredmények elemzése alapján a kivárás mellett döntött.

Hiába ijesztette meg a Jobbik az EP-kampány végén a Fideszt, a választási izgalom elmúltával mégsem várható látványos Orbán Viktor-Morvai Krisztina összecsapás, a Fidesz nem siet kiásni a csatabárdot.

Az ellenzéki párt saját elemzései alapján már június 7-e előtt biztos volt benne, hogy a Jobbik megerősödött, és már a Fidesz számára is komoly kockázatot jelenthet a választási eredmények szempontjából.

Orbán Viktor ezért deklarálta ellenfélnek a Jobbikot a kampány végére időzített interjújában. A Fidesz elnöke a Heti Válaszban leszögezte, pártja kormányzati szerepre készül, a Jobbik pedig ellenzékire, majd hozzátette: "Hiába tesz jót az egészségünknek a szellőztetés, ebből még nem következik, hogy be kell törni az összes ablakot, majd tüdőgyulladásban meghalni. A hebehurgyaságba csapó, szélsőséges habitusú politika súlyos károkat tud okozni".

A Jobbik váratlanul magas támogatottságával végül valóban mandátumot lopott a Fidesztől, Orbánék elemzése szerint viszont szavazóinak nagyobb része mégsem a Fidesztől pártolt át. Ezért a Fidesz stratégái úgy látják, egyelőre nincs sürgős ok a konfrontációra. Forrásunk szerint nincs együttműködés sem, és nincs hadüzenet sem.

Úgy tudjuk, a hétfői megbeszéléseken felmerült, hogy a radikális hangvételre érzékeny tábor megnyerése vagy legalább megosztása érdekében bevethetnék az utóbbi időben háttérbe szorított Kövér Lászlót. A korábbi tapasztalatokból kiindulva a kemény megfogalmazásairól ismert politikus a Jobbik-szavazókkal is képes lenne érzékeltetni, hogy van egy jelentősebb erő, amely őket is képviselni tudja, akár kormányzati szinten. A fideszes prominensek végül mégis a kivárás mellett döntöttek, mert szerintük az MSZP-nek sokkal fontosabb, hogy nyílt politikai csatározásba kezdjen a vele egy súlycsoportba lépett szélsőjobbos szervezettel.

Információink szerint az eredmények hatására azt is tervbe vették, hogy erősítenek majd a roma ügy támogatásán. Ennek formáját azonban még nem tisztázták. Az Index kérdésére Farkas Flórián, a Lungo Drom vezetője azt mondta, ő még nem értesült arról, hogy pártja romák melletti offenzívába kezdene.