A fővárosi SZDSZ-esek leváltanák Kóka Jánost

2009.06.12. 21:32
Az SZDSZ fővárosi választmánya a párt megújításához szükségesnek látja, hogy Kóka János távozzon a frakcióvezetői posztról, ezt a helyet pedig a leendő pártelnök töltse majd be. Kuncze Gáborra gondoltak. Közben 21 liberális politikus nyilatkozatot fogadott el, amiben a választási kudarcért ostorozzák magukat, és leírják, milyen Magyarországot képzelnek el.

A párt megerősítését és a választók számára vonzóbb politikai irányvonal kialakítását nevezte legfontosabb feladatainak az elvesztett EP-választás után az SZDSZ budapesti választmánya, írják pénteki közleményükben.

Legkésőbb szeptember végéig le akarják bonyolítani az új elnök és az új ügyvivők megválasztását, elkerülhetetlennek tartják azt is, hogy a párt Kóka János helyett új frakcióvezetőt válasszon. „Felszólítjuk a parlamenti frakció vezetőjét, hogy a vezető tisztségviselők megválasztásával egyidejű lemondásával nyisson utat a párt megújítása számára” - fogalmaztak.

Kormányzati szerep, belső széthúzás

Azt írják, hogy a kudarcot az elmúlt hét évre jellemző, a kormányzattal összefonódó politikai szerepük és a belső széthúzás okozta, ezért olyan elnököt akarnak, aki „tiszta vizet önt a pohárba, és kivezeti a pártot a jelenlegi álkoalícióból”.

A budapesti választmány szerint az új frakcióvezetőt a pártelnök jelölje ki, vagy a két posztot töltse be ugyanaz az ember, erre pedig Kuncze Gábort javasolják.

Közben pénteken az SZDSZ 21 politikusa nyilatkozatot fogalmazott meg, amiben az önostorozás mellett leírják azt is, hogy milyen Magyarországot képzelnek el. Az aláírók között ott van Velkey Gábor, Ungár Klára és az a négy ügyvivő is (Béki Gabriella, Csőzik László, Gulyás József és Léderer András), akik a héten mondtak le testületi tagságukról.

Lekezelő arrogancia

„Mára a liberális párt nem kiváló szellemi kapacitásáról, hanem lekezelő arroganciájáról nevezetes, holott fölényes megszólalásaink régóta nem állnak arányban a teljesítményünkkel” - írják.

A saját szerepüket is feszegetik, magukat is részesnek tekintik a rossz döntések meghozatalában. A nyilatkozat megírását pedig azzal magyarázzák, hogy aggódnak a liberális politikai mozgalom eltűnéséért, „holott az önsorsrontó magyar demokráciának szüksége lenne egy erős, hiteles liberális pártra”.

Jövőképük részletezésekor kitérnek az alkotmányosság és törvényesség tiszteletére, a fair versenyre, a szabadságjogok gyakorlására, elítélik a kirekesztést, előveszik a jövőért érzett felelősség, illetve a környezetvédelem kérdését.

Az SZDSZ országos tanácsa szombati ülésén értékeli a párt EP-választáson elért eredményét, a kudarc elemzése mellett várhatóan döntenek egy rendkívüli küldöttgyűlés összehívásáról is, ahol új elnököt választanak. Fodor Gábor elnök még vasárnap este ajánlotta fel lemondását.