Fodor szembenézne a helyzettel

2009.06.12. 12:49
Előzmény (1)
Új vezetésre, programra és szervezetre van szüksége az SZDSZ-nek a megsemmisítő EP-választási kudarc után, véli Fodor Gábor. A párt elnöke tartja magát a lemondáshoz, de a küldöttgyűlésig elnök marad. Azt nem tudják még, hogy Bajnait támogatják-e, de a válságkezelést igen.

Nem sokkal 12 óra előtt tartott sajtótájékoztatót Fodor Gábor az SZDSZ ügyvivői testületének (üt ülése után. Ismét hangsúlyozta, hogy az EP-választás eredménye pártja számára kudarc, és ezzel őszinte szembenézésre van szükség. Az üt teljes megújulás mellett döntött a program, a vezetés és a szervezeti működés tekintetében egyaránt.

Fodor úgy véli, hogy liberális pártra igenis szükség van, mert szerinte a választók többsége liberális nézeteket képvisel - ezt amúgy a közvélemény-kutatások nem támasztják alá, az SZDSZ két éve még azzal büszkélkedett, hogy egy felmérésben a magyarok több mint harminc százaléka azonosult a liberális értékekkel, amelyeket már pártok is képviselnek amúgy.

"Elsősorban magunkban kell keresni a hibát" - jelentette ki Fodor. Az üt ézért javasolta a szombaton ülésező Országos Tanácsnak, hogy hívja össze a párt küldöttgyűlését, amelyen a programról és a pártelnök személyéről is dönthetnek.

A küldöttgyűlés időpontjáról még vita van, az üt többsége ősszel tartaná. Mivel az elnökről csak a küldöttgyűlés dönthet, Fodor addig bizonyosan megtartja tisztségét, de ez nem változtat lemondási szándékán. Ugyanakkor Fodor külön újságírói kérdésre sem árulta el, hogy megpályázza-e újra az elnöki posztot.

Egyelőre arról sincs döntés, hogy az SZDSZ a jövőőben együttműködik-e más pártokkal, illetve, hogy kitart-e a Bajnai-kormány mellett. A válságkezelő programot viszont továbbra is támogatják, bár Fodor is elismerte, hogy vannak viták.

Fodor mellett a párt kampányfőnöke, Horn Gábor is bejelentette lemondását. Az SZDSZ kampányát a párton belül is sokan bírálták, bár tény, hogy nem azon múlt a választási kudarc. Tény azonban, hogy az SZDSZ folyamatosan kereste a hangját a kampányban, ami egy erőtlen identitáskampányból egy agresszív, Jobbik-ellenes negatív kampányba csapott át minden kézzel fogható, a párt jövőbeni terveiről szóló üzenet nélkül.

A párt parlamenti frakciójával kapcsolatban Fodor nem tartja szükségesnek a megújulást, mint mondta, szeretné elkerülni a pánikreakciót, nem örülne, ha a frakciótagok kiugrálnának és nem vennének részt az új politikai stratégia kidolgozásában.

A sajtótájékoztatón szóba került a Kakukk fedőnevű állambiztonsági ügynök személye is, akiről a csütörtöki leleplezése óta annyit tudni, hogy 1989-ben az SZDSZ egyik vezetője volt. Fodor azt mondta, nem tudja kiről lehet szó, de a múlt feltárásán ügyködő párt elnökeként örül a leleplezésnek.