Kérdőre vonták Bajnait a Parlamentben

2009.06.15. 20:27 Módosítva: 2009.06.15. 20:32
"Tudja-e a kormány, mi a realitás?" - "Igen. Az a valóság." A fenti párbeszédet nyugodtan megszavazhatjuk az Országgyűlés 2009. évi tavaszi ülésszaka legviccesebb jelenetének. Ezt, no és a sikertelen főbíróválasztást leszámítva nem történt semmi érdekfeszítő, pedig még Bajnai Gordon is válaszolt kérdésekre.

Kisebb kavarodások jellemezték a szokatlanul korán, délben kezdődő hétfői parlamenti ülést. Az eredetileg meghirdetett egyetlen napirend előtti felszólalás helyett végül négy képviselő beszélt napirend előtt. Fodor Gábor a szélsőjobboldaliak előretörésén kesergett Avarkeszi Dezső rendészeti államtitkárral egyetemben. Demendi László szocialista képviselő megállapította, hogy ki vagyunk szolgáltatva a természetnek.

05

A kereszténydemokrata Nagy Kálmán arról beszélt, hogy a kormány brutálisan megnyirbálta a kórházak juttatásait. Székely Tamás egészségügyi miniszter válaszul hosszasan sorolt legalább kilencjegyű számokat, ami annyira nem kötötte le a képviselőket, hogy még Semjén Zsolt is inkább Avarkeszi Dezsővel cseveget nevetgélve. Nagy Kálmán pedig a telefonjával matatott.

11

A napirend előtt utoljára Navracsics Tibor szólalt fel, aki a Fidesz hétvégi, kongresszusi határozatait sorolva a kormány távozását követelte. "Utoljára talán a rendszerváltás előtt fordult elő, hogy pártkongresszusi határozatokat olvassanak be a parlamentben" - reagált erre a kormány nevében Ujhelyi István, a Meh államtitkára.

Az interpellációk nem tartogattak izgalmakat, hacsak nem vesszük izgalomnak, hogy a frakcióvezető-helyettességről lemondott Gusztos Péter helyett senki sem kiabálta be előre az SZDSZ-es szavazatokat, így nem lehetett előre tudni, hogy biztosan, vagy csak valószínűleg fogadja el a parlament a miniszteri válaszokat.

Majd az azonnali kérdések, gondolhattuk, hiszen most Bajnai Gordon miniszterelnök maga válaszolt a neki címzett kérdésekre. A képviselők másként gondolták, a miniszterelnök saccra húsz képviselő előtt válaszolgatott. "Az IMF, vagy a Bajnai-kormány akarja bevezetni a vagyonadót" - hangzott az első kérdés. A Bajnai-kormány, de ha már bevállaltuk, az IMF is ragaszkodik hozzá, hangzott a válasz. "Ugye tartja a szavát, miniszterelnök úr" - így a következő. "Igen" - vághatjuk rövidre a miniszterelnök válaszát, amihez mérhetően szellemes választ csupán Csizmár Gábor társadalmi, szociális, stb. államtitkár adott arra a kérdésre, hogy tudja-e a kormány, mi a realitás. "Igen, az a valóság."

02

A tudósító régi álma teljesült, amikor Fónagy János fideszes vízügyi szakember feltette az örök kérdést: "Cui prodest? Kinek áll érdekében?" Arra célzott, amire az ellenzék hetek óta, miszerint a kormány aljas módon elprivatizálná a vízvagyont. "Magyarországnak ez biztos nem áll érdekében" - felelte Bajnai, majd határozott kijelentést tett: "Nem kívánjuk privatizálni sem a viziközművagyont, sem annak kezelési jogait".

A legnagyobb dobást azonban a végére tartogatta. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felügyelőbizottsági tagjaként az MNV-t már feljelentő fideszes-magoszos Jakab István az MNV zavaros földügyleteivel kapcsolatos kérdésére válaszolva bejelentette, hogy ugyan ezek kivizsgálása alapvetően a kormánytól független ügyészség feladata lenne, maga is belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

05

Az Országgyűlés 184 igen és 108 nem, valamint 54 érvénytelen szavazat mellett nem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökévé Baka Andrást, a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság volt bíráját. A köztársasági elnök szerint megkérdőjeleződött a Parlament szavahihetősége.

A szavazásról itt, a leszavazás lehetséges okairól itt olvashat.