Orbán szerint nő még így nem erőltette rá magát

2009.06.22. 13:17 Módosítva: 2009.06.22. 19:13
Orbán Viktornak szoknia kell, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke a párt szombati nagygyűlésén felajánlotta a két párt összefogását. A Fidesz elnöke hétfőn újságíróknak azt mondta, soha nem volt még olyan helyzetben, hogy egy hölgy erőltette volna rá magát.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szombaton, a párt országos gyűlése után mondta azt: a Fidesz és az MDF együttműködése elengedhetetlen abban, hogy a következő időszakban a szélsőjobb további erősödését meg tudják akadályozni.

Orbán Viktor a Fidesz-KDNP hétfői frakcióüléséről távozóban arra a kérdésre, hogy elfogadja Dávid Ibolya felhívását az összefogásra, úgy válaszolt: "Sose voltam még ilyen helyzetben, mindig én kértem meg a hölgyek kezét; még olyan nem volt, aki rám akarta volna magát erőltetni. Ez egy új helyzet. Szoknom kell."

A Fidesz-elnök iróniája nyilvánvalóan annak szólt, hogy Dávid Ibolya 2002 óta határozottan távoltartotta magát a Fidesztől. Dávid viszonya már a Fidesz-MDF koalíció idején megromlott az akkori nagyobbik kormánypárt vezetőivel. Főként Kövér László borotválkozó tükrös beszólása után erősödött meg benne a meggyőződés, hogy a fideszesek az FKGP szalámizásához hasonló sorsot szántak a Fórumnak is. Meggyőződése miatt a két párt között az elmúlt hét évben, ellenzéki oldalon sem alakult ki együttműködés, sőt azoknak a képviselőknek, akik a szorosabb kapcsolat kiépítését szerették volna elérni, távozniuk kellett a pártból.

Dávid Ibolya: Foglalt vagyok!

Dávid Ibolya nyílt levélben reagált Orbán megjegyzésére. Azt írta, "az Ön mai furcsa reakciója kapcsán két dolgot szeretnék tisztázni. Egyfelől válasza éppen azt kérdést feszegeti, amit javaslatunkkal mi is: Ön vajon Morvai Krisztinára, vagy rám, a Magyar Demokrata Fórum elnökére céloz akkor, amikor egy női politikussal összefogna? Másfelől szeretném leszögezni, hogy valamit nagyon félreértett, hiszen én politikus és egyébként foglalt is vagyok, továbbá a viccek terén igényes."

Magyarországon a szélsőséges politikai szervezetek megerősödésének oka az egyre mélyebb szociális válság, és az a reménytelen helyzet, amelybe az elmúlt hét év sikertelen kormányzása sodorta az országot, közölte Cser-Palkovics András a Fidesz helyettes szóvivője. "Sajnos a Magyar Demokrata Fórum mára egy olyan maroknyivá zsugorodott botránypárt lett, amely tevőlegesen is felelős a rossz kormányzásért, és annak káros következményeiért" - olvasható a közleményben.

Cser-Palkovics András kifejtette: amikor arra lehetőség lett volna, éppen a Magyar Demokrata Fórum akadályozta meg, hogy véget érjen a rossz kormányzás, az adótörvények elfogadásával ugyanis a Dávid Ibolya által vezetett párt tartotta hatalomban a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon által vezetett kormányokat.