Csak kártyára járjon szociális segély

2009.07.20. 22:21
Monok független polgármestere szociális kártya bevezetését szorgalmazza. Az arra kapott támogatásokat csak bizonyos üzletekben, bizonyos célra lehetne felhasználni. Így akadályozná meg, hogy az uzsorások csapjanak le a segélyekre.

Szepessy Zsolt monoki polgármester, aki már egy korábbi javaslatával, hogy tudniillik, csak a közmunkaprogramokban résztvevők kapjanak segélyeket, nagy belpolitikai vihart kavart, hétfőn írt nyílt levelében úgy fogalmazott: az emberek életét és a közpénzek hatékony, törvényes, ellenőrizhető felhasználását jelentősen meghatározó, összetett problémára kínál megoldási javaslatot.

Mint írta, a különböző címeken nyújtott támogatásokat az emberek sokszor nem a célnak megfelelően használják fel, azok sok esetben a szülők miatt nem jutnak el a gyermekekhez. Emellett az államtól kapott juttatások jelentős része uzsorával foglalkozó, jól szervezett bűnözői csoportokhoz kerül - tette hozzá, rámutatva arra: az államot - és az önkormányzatokat - így több szempontból is kár éri.

A polgármester szerint a társadalmi probléma súlyára való tekintettel a lehető legkorábban, a parlament őszi ülésszakán törvényt kellene alkotni arról, hogy minden juttatást, támogatást, segélyt kizárólag egy bankkártyához hasonló, úgynevezett szociális kártyára utaljanak.

Elképzelése alapján a kártyával csak szerződéses elfogadóhelyeken lehetne fizetni, s csak törvényben meghatározott árukat és szolgáltatásokat lehetne megvásárolni, illetve igénybe venni (általános élelmiszer, ruházat, tanszer, tisztító- és tisztálkodószer, gyógyszer, tüzelő, távfűtés, víz, gáz, villany, lakbér, lakáshitel-törlesztés).

A polgármester alapvető fontosságúnak tartja, hogy a kártya használata folyamatosan nyomon követhető legyen, azt a könnyebb ellenőrzés céljából ellátnák a felhasználó fényképével és saját kezű aláírásával. Javasolta azt is, hogy a szociális kártyát elfogadó üzletek kizárólag olyan boltok lehessenek, amelyeket helyi kis- és középvállalkozók üzemeltetnek, így az összegek az adott településeken maradnának.

Szepessy Zsolt szerint a kártya bevezetésének jelentős gazdaságélénkítő és társadalmi igazságérzetet növelő hatása lenne, s alkalmazásával elkerülhetőek lennének a jövőben a visszaélések. A monoki polgármester javaslatait elküldte Bajnai Gordon kormányfőnek is.