Újkígyóson bevezetik a szociális kártyát

2009.10.22. 08:35
Novemberben bevezetik a szociális kártyát a Békés megyei Újkígyóson, erre utalják az átmeneti segélyt, a lakásfenntartási és az óvodáztatási támogatást - írta csütörtöki számában a Békés Megyei Hírlap.

Szebellédi Zoltán, a város KDNP-Fidesz-Gazdakörös polgármestere azt mondta: "Jóindulattal feltételezem, senki sem a kocsmában költötte el a pénzt. Ezért úgy vélem, jogos felháborodás ebből az ügyből nem születhet. Így viszont a jövőben biztosan kizárjuk annak a lehetőségét, hogy italra, cigarettára vagy játékgépbe kerüljön a pénz."

A novemberben életbe lépő új rendszer várhatóan több mint 300 embert érint. A vonalkódos kártyával vásárolni a képviselő-testület határozata szerint csak helyi boltban lehet. A leolvasó rendszert még nem építették ki mindenhol, de a kártyát kibocsátó cég minden érintettet megkeres. Reisz Attila, a cég képviselője elmondta, hogy Békés megyében további 15 település jelezte érdeklődését, írja a lap.

Kedden Monokon is megszavazták a szociális kártyát, a jövőben a szociális segély 60 százalékát ott is a kártyára utalják majd, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek. A kártyával megadott elfogadóhelyeken lehet majd fizetni.

Ha a szociális kártya bevezetéséről szóló monoki képviselő-testületi döntés megfelel a szociális törvénynek és az alkotmányos előírásoknak, akkor a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak (SZMM) nincs ellene kifogása, jelentette ki Kovárik Erzsébet, a tárca szociálpolitikai szakállamtitkára kedden Budapesten. A szociális törvény is lehetővé teszi a természetbeni segítséget, ennek sokféle formája lehet, így például a szociális kártyán keresztüli juttatás, mondta.

Alkotmánysértő?

Alkotmánybírósághoz fordulnak azonban, ha a monoki rendelet alkotmánysértő, a rendelet szövegét azonban egyelőre nem ismerik, tette hozzá.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalos úton megkérte a szociális kártya bevezetéséről szóló monoki rendeletet, közölte az ombudsmani hivatal. Csak miután kézhez vette, dönt a vizsgálat elrendeléséről.

Az Újkorcsoport nevű civil szervezet szeptemberben nyílt levélben fordult Szabó Máté általános ombudsmanhoz, akinek javasolta, hogy kezdeményezzen szakmai vitát a szociális kártya tervezett bevezetéséről. A jórészt fiatalokból álló, független, önszerveződő mozgalom szerint a monoki polgármester által javasolt szociális kártya bevezetése alkotmányellenes, továbbá megbélyegzi a rászoruló embereket.