Kártyára utalják a segélyeket Monokon

2009.10.20. 11:22 Módosítva: 2009.10.20. 12:17
Megszavaztak a szociális kártyát Monokon, a jövőben a szociális segély 60 százalékát erre utalják majd, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek. A kártyával megadott elfogadóhelyeken lehet majd fizetni. A szociális tárca szerint a rendelet pontos szövegétől függ, hogy alkotmánybírósághoz fordulnak-e a döntés miatt.

A szociális kártya bevezetése mellett döntött kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok képviselő-testülete, tájékoztatott Szepessy Zsolt, a település független polgármestere. A község tíz képviselője közül hét volt jelen, hatan igennel, egy képviselő nemmel szavazott. A Népszabadság korábban azt írta, ha bevezetik a rendszert, a szociális tárca államtitkára az Alkotmánybírósághoz fordul.

A keddi monoki döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja majd az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek. A rendelkezésre állási támogatás (rát) teljes összege a kártyára érkezik majd, ismertette.

Július 28-án már döntött a testület a szociális kártya ügyében, akkor arról a szándékról határoztak, hogy bevezetik a szociális kártyát Monokon, mondta Szepessy Zsolt. A képviselő-testület akkor felhatalmazta a polgármestert, vizsgálja meg és mérje fel a kártya bevezetésének hátterét. "Most a tényleges bevezetésről döntött a képviselő-testület" - mondta.

A polgármester hozzátette, hogy a lehető legrövidebb időn belül bevezetett szociális kártya nem kerül semmibe, mert a kártyakibocsátó cég állja a költségeket, így sem a segélyeket erre kapó lakosoknak, sem az önkormányzatnak nem kell érte fizetnie.

Összetett problémát oldana meg

A polgármester a szociális kártya bevezetését már korábban szorgalmazta. Javaslatát júliusban levélben továbbította Bajnai Gordon miniszterelnöknek és az Országgyűlés képviselőinek. Akkor úgy fogalmazott: a szociális kártyával összetett problémára kínál megoldási javaslatot a közpénzek hatékony, törvényes, ellenőrizhető felhasználásával összefüggésben.

A különböző címeken nyújtott támogatásokat ugyanis az emberek sokszor nem a célnak megfelelően használják fel, azok sok esetben a szülők miatt nem jutnak el a gyermekekhez. Emellett az államtól kapott juttatások jelentős része uzsorával foglalkozó, jól szervezett bűnözői csoportokhoz kerül, indokolta a kártya szükségességét a polgármester.

A szociális kártyával a tervek szerint csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet majd fizetni, és csak a rendeletben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni, például általános élelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodó szereket, gyógyszert, tüzelőt, a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér, és a lakáshitel-törlesztés költségeit.

Szepessy Zsolt szerint a kártya bevezetésének jelentős gazdaságélénkítő és a társadalmi igazságérzetet erősítő hatása lehet, alkalmazásával elkerülhetőek lennének a visszaélések.

Alkotmánybírósághoz fordulhat a szociális tárca

Ha a szociális kártya bevezetéséről szóló monoki képviselő-testületi döntés megfelel a szociális törvénynek és az alkotmányos előírásoknak, akkor a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak (SZMM) nincs ellene kifogása, jelentette ki Kovárik Erzsébet, a tárca szociálpolitikai szakállamtitkára kedden Budapesten. A szociális törvény is lehetővé teszi a természetbeni segítséget, ennek sokféle formája lehet, így például a szociális kártyán keresztüli juttatás, mondta.

Alkotmánybírósághoz fordulnak azonban, ha a monoki rendeletet szerintük alkotmánysértő, a rendelet szövegét egyelőre nem ismerik, tette hozzá.

Az állami szociális segély hatvan százalékát lehet kártyán nyújtani, ezek megélhetési, jövedelempótló segélyek, tehát nem elfogadható, hogy teljes egészében korlátozzák a felhasználásukat: nem állhat csakis cukorból, kenyérből és sajtból egy család ellátása, mondta Kovárik Erzsébet. Hangsúlyozta, hogy nem értenek egyet a szociális kártya bevezetésével, ha az a család megélhetését úgy korlátozza, hogy csak meghatározott helyeken és áron vásárolhatnak a segélyezettek.

Az ombudsmanhoz fordultak

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalos úton megkérte a szociális kártya bevezetéséről szóló monoki rendeletet, közölte az ombudsmani hivatal. Csak miután kézhez vette, dönt a vizsgálat elrendeléséről.

Szabó Máté előző pénteken azt mondta, hogy csak a konkrét szabályozás ismeretében lehet állást foglalni a monoki polgármester által kezdeményezett szociális kártyáról. A biztos akkor azt közölte, hogy csupán sajtóhírekre, nyilatkozatokra alapozva, konkrét önkormányzati intézkedés, rendeleti szabályozás hiányában nem lát jogi lehetőséget a vizsgálat lefolytatására és szakmai megállapítások megfogalmazására.

Az Újkorcsoport nevű civil szervezet szeptemberben nyílt levélben fordult Szabó Máté általános ombudsmanhoz, akinek javasolta, hogy kezdeményezzen szakmai vitát a szociális kártya tervezett bevezetéséről. A jórészt fiatalokból álló, független, önszerveződő mozgalom szerint a monoki polgármester által javasolt szociális kártya bevezetése alkotmányellenes, továbbá megbélyegzi a rászoruló embereket.