Fico kitiltotta Sólyom Lászlót Szlovákiából

2009.08.21. 08:49 Módosítva: 2009.08.21. 20:31
Szlovákia nem engedte be területére Sólyom László magyar államfőt, aki erről már akkor értesült, amikor úton volt a révkomáromi Szent István-szobor avatására. Korábban a szlovák elnök, a miniszterelnök és a külügyminiszter is azt tanácsolta a magyar államfőnek, hogy pénteken ne utazzon Szlovákiába, mert sértő, hogy a 68-as bevonulás évfordulójára tervezi a látogatást, és szélsőségesek is készülődnek. Sólyom nem ment át a komáromi hídon, a magyar oldalon beszélt, és jelezte: megmagyarázhatatlan, ami történt. A magyar diplomácia tájékoztatja az afférról az uniós társországokat.

Sólyom László magyar köztársasági elnök nem jutott el a révkomáromi Szent István-szobor avatására, miután péntek délután Roberto Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, Szlovákia aznap nem engedi be területére a magyar államfőt. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetének. Sólyom értesülésünk szerint egy órával a látogatás előtt, már úton Révkomárom felé értesült a jegyzékről.

D KOS20090821001

Fico rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be péntek délután, hogy a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

Rendőrök várták Sólyomot

Ján Packa, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya és Milan Marko, a szlovák közjogi méltóságokat védő hivatal elnöke várta a révkomáromi magyar-szlovák határátkelőhelyen a magyar államfőt a tervezett látogatás idején - tudta meg az MTI tudósítója. A határátkelő szlovák oldalán nagy volt a rendőri készültség.

Sólyom László végül nem ment át a komáromi hídon, csak annak közepéig, a határig gyalogolt. A köztársasági elnök szavai szerint a végsőkig elment, de jogászként és államfőként nem akart jogsértésbe keveredni, ezért nem lépte át a határt.

Az Új Szó tudósítása szerint az államfő elítélte a szlovák hatóságok lépését. „Ez két szövetséges állam kapcsolatában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépés, különös tekintettel a kitiltás indokolására, vagyis arra, hogy biztonsági kockázatot jelent a jelenlétem” – mondta Sólyom a komáromi hídon rögtönzött sajtótájékoztatóján.

Sólyom szerint a szlovák fél legalább két hónapja hivatalosan értesült a tervezett látogatásról, és egészen az utóbbi napokig a szlovák hatóságok együttműködtek a látogatás szervezésében. „Remélem, hogy az utolsó napok hisztériája a legfelsőbb állami szinteken nem a szlovák nép érzelmeit tükrözi” – jelentette ki a magyar államfő. Sajnálta, hogy nem mondhatta el beszédét a szoboravatáson, mely éppen arról szólt, hogy Szent István közös királya volt a szlovák és a magyar népnek. „Szent István hatalmas műve a maga gazdagságában nem csak a magyarok javát szolgálta. Mélyen remélem, ez a szobra, amellett, amit Szent István a mi számunkra jelent, ezt is hirdetni fogja” – idézte beszéde két mondatát Sólyom László.

Hortai Éva, Révkomárom alpolgármestere üdvözli Sólyom László köztársasági elnököt a Komárom és Révkomárom közötti Duna-híd közepén

Úgy tudjuk, hogy a magyar diplomácia sürgősen tájékoztatja az esetről az uniós társországokat. A szlovák fellépésnek külügyi források szerint oka lehetett az is, hogy Fico nacionalista lépésekkel próbál szavazókat elhódítani Slota és Meciar pártjától.

  A leleplezésre váró Szent István-szobor környékén kordonok voltak, amelyek mögött végül kétezer ember gyűlt össze. Az Index tudósítója szerint két tucat túlfűtött szlovák jelent meg a rendezvényen, olyan feliratokkal, mint Magyarország 1918-ban megszűnt, és Elég volt a megszállásból és beavatkozásból. Nagy-Magyarországos pólóból viszont csak egy volt. Semmiféle incidens nem történt. A résztvevők erős füttykoncerttel fogadták viszont Sólyom kitiltását. A magyar államfő beszédét végül Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete olvasta fel.

Gasparovic is kérte

A szlovák üzengetés csütörtökön este vált komollyá, amikor a szlovák külügyminiszter jelezte a magyar nagykövetnek, hogy "okunk van azt gondolni, hogy ez a látogatás ártani fog a szlovák-magyar kapcsolatoknak. Amennyiben Sólyom László elnök nem szeretné, hogy ez bekövetkezzen, a látogatásra nem kerül sor".

Péntek délelőtt Ivan Gasparovic, Szlovákia köztársasági elnöke is felkérte Sólyom Lászlót, hogy fontolja meg még egyszer, elutazik-e Révkomáromba. Kérését Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet tolmácsolta, akit Gasparovic bekéretett hivatalába. "Örülni fogok, ha ezt az üzenetet (Sólyom) nagyon komolyan veszi" - nyilatkozta a találkozó után Gasparovic. Leszögezte: elsősorban a látogatás dátuma ellen van kifogása.

A támadó szlovák nyilatkozatok ekkor még nem tántorították el Sólyom Lászlót attól, hogy péntek délután elutazzon Révkomáromba. "Az államfő programjában semmilyen változás nincs, így délután részt vesz és beszédet mond Révkomáromban a közadakozásból állított Szent István szobor avatásán" - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője pénteken délelőtt.

Sólyom László köztársasági elnök elindulása előtt, pénteken kora délután a diplomáciai csatornákon keresztül fordult szlovák partneréhez, Ivan Gasparovichoz, és jelezte: fenntartja részvételi szándékát a komáromi szoboravatón.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint a magyar államfő kifejtette: a komáromi Szent István Szoborbizottság meghívását elfogadta, erről a szlovák felet időben tájékoztatta, részvételi szándékát továbbra is fenntartja. A rendezvény időpontjával kapcsolatban Sólyom jelezte: már 2008. augusztus 21-én, a Csehszlovákia elleni agresszió negyvenedik évfordulóján nyilvános beszédben fejezte ki sajnálatát a cseh és a szlovák népnek. Korábban az időpontot illetően semmilyen szlovák diplomáciai forrás nem vetett fel kifogásokat.

A magyar köztársasági elnök biztosította a szlovák államfőt, hogy a korábbi találkozásaik, egyetemi párbeszédük együttműködő szellemének üzenetével érkezik Komáromba. A már megfogalmazott javaslat alapján Sólyom László továbbra is számít arra, hogy a lengyelországi visegrádi négyek csúcstalálkozóján kétoldalú megbeszélésen tekinthetik át Szlovákia és Magyarország kapcsolatainak valamennyi aktuális kérdését, köztük az államnyelv törvény módosításának ügyét is.

Fico szerint készülődnek a szélsőségesek

A szlovák miniszterelnök pénteken reggel jelezte, hogy várhatóan lemondja délutánra tervezett programját, mert Sólyom László révkomáromi látogatása kapcsán mindkét országban készülődnek a szélsőségesek, és Pozsonynak ezzel meg kell birkóznia.

"Össze kell hívnom a megfelelő szerveket, amelyek megvitatják ezt a problémát. Valami módon meg kell birkóznunk ezzel a látogatással. El kell dönteni, mi a legkisebb rossz a Szlovák Köztársaság számára, és szükség lesz arra, hogy a Szlovák Köztársaság határozottan szembenézzen ezzel a durva provokációval" - jelentette ki Robert Fico, amikor délelőtt Pozsonyban az 1968 augusztusi események, a csehszlovákiai reformfolyamat leverésének évfordulója kapcsán megkoszorúzta Alexander Dubcek korabeli csehszlovák kommunista pártvezető sírját.

A dátummal is baj van

Pozsony a látogatás dátumát is kifogásolta. Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai - köztük a magyar katonák is - bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak.

A legfőbb szlovák közjogi méltóságok szerdán tudatos provokációnak minősítették, hogy a magyar államfő részt vesz a szobor felavatásán. A miniszterelnök úgy vélte, hogy ez kísérlet a magyar államiság szlovákiai megünneplésére. Robert Fico kijelentette, hogy az esetleges problémákért, és a látogatás következményeiért Sólyom László lesz a felelős.

A szlovák vezetők szerint ezért érzéketlenség, hogy Sólyom ezen a napon tesz magánlátogatást Szlovákiában. A két szlovákiai magyar párt - a Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most - viszont nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a magyar államfő Révkomáromban részt vesz Szent István szobrának felavatásán, ezért a Sólyom Lászlót ért szlovák bírálatokat csütörtökön visszautasította.

Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken délelőtt telefonon egyeztetett Robert Ficóval a látogatásról, a szlovák kormányfő ekkor még biztosította Bajnait, hogy gondoskodnak a magyar államfő és a rendezvény biztonságáról. Délutánra már változtatott az álláspontján.