Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fico kitiltotta Sólyom Lászlót Szlovákiából

2009.08.21. 08:49 Módosítva: 2009-08-21 20:31:03
Szlovákia nem engedte be területére Sólyom László magyar államfőt, aki erről már akkor értesült, amikor úton volt a révkomáromi Szent István-szobor avatására. Korábban a szlovák elnök, a miniszterelnök és a külügyminiszter is azt tanácsolta a magyar államfőnek, hogy pénteken ne utazzon Szlovákiába, mert sértő, hogy a 68-as bevonulás évfordulójára tervezi a látogatást, és szélsőségesek is készülődnek. Sólyom nem ment át a komáromi hídon, a magyar oldalon beszélt, és jelezte: megmagyarázhatatlan, ami történt. A magyar diplomácia tájékoztatja az afférról az uniós társországokat.

Sólyom László magyar köztársasági elnök nem jutott el a révkomáromi Szent István-szobor avatására, miután péntek délután Roberto Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, Szlovákia aznap nem engedi be területére a magyar államfőt. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetének. Sólyom értesülésünk szerint egy órával a látogatás előtt, már úton Révkomárom felé értesült a jegyzékről.

D KOS20090821001

Fico rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be péntek délután, hogy a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

Rendőrök várták Sólyomot

Ján Packa, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya és Milan Marko, a szlovák közjogi méltóságokat védő hivatal elnöke várta a révkomáromi magyar-szlovák határátkelőhelyen a magyar államfőt a tervezett látogatás idején - tudta meg az MTI tudósítója. A határátkelő szlovák oldalán nagy volt a rendőri készültség.

Sólyom László végül nem ment át a komáromi hídon, csak annak közepéig, a határig gyalogolt. A köztársasági elnök szavai szerint a végsőkig elment, de jogászként és államfőként nem akart jogsértésbe keveredni, ezért nem lépte át a határt.

Az Új Szó tudósítása szerint az államfő elítélte a szlovák hatóságok lépését. „Ez két szövetséges állam kapcsolatában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépés, különös tekintettel a kitiltás indokolására, vagyis arra, hogy biztonsági kockázatot jelent a jelenlétem” – mondta Sólyom a komáromi hídon rögtönzött sajtótájékoztatóján.

Sólyom szerint a szlovák fél legalább két hónapja hivatalosan értesült a tervezett látogatásról, és egészen az utóbbi napokig a szlovák hatóságok együttműködtek a látogatás szervezésében. „Remélem, hogy az utolsó napok hisztériája a legfelsőbb állami szinteken nem a szlovák nép érzelmeit tükrözi” – jelentette ki a magyar államfő. Sajnálta, hogy nem mondhatta el beszédét a szoboravatáson, mely éppen arról szólt, hogy Szent István közös királya volt a szlovák és a magyar népnek. „Szent István hatalmas műve a maga gazdagságában nem csak a magyarok javát szolgálta. Mélyen remélem, ez a szobra, amellett, amit Szent István a mi számunkra jelent, ezt is hirdetni fogja” – idézte beszéde két mondatát Sólyom László.

Hortai Éva, Révkomárom alpolgármestere üdvözli Sólyom László köztársasági elnököt a Komárom és Révkomárom közötti Duna-híd közepén

Úgy tudjuk, hogy a magyar diplomácia sürgősen tájékoztatja az esetről az uniós társországokat. A szlovák fellépésnek külügyi források szerint oka lehetett az is, hogy Fico nacionalista lépésekkel próbál szavazókat elhódítani Slota és Meciar pártjától.

  A leleplezésre váró Szent István-szobor környékén kordonok voltak, amelyek mögött végül kétezer ember gyűlt össze. Az Index tudósítója szerint két tucat túlfűtött szlovák jelent meg a rendezvényen, olyan feliratokkal, mint Magyarország 1918-ban megszűnt, és Elég volt a megszállásból és beavatkozásból. Nagy-Magyarországos pólóból viszont csak egy volt. Semmiféle incidens nem történt. A résztvevők erős füttykoncerttel fogadták viszont Sólyom kitiltását. A magyar államfő beszédét végül Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete olvasta fel.

Gasparovic is kérte

A szlovák üzengetés csütörtökön este vált komollyá, amikor a szlovák külügyminiszter jelezte a magyar nagykövetnek, hogy "okunk van azt gondolni, hogy ez a látogatás ártani fog a szlovák-magyar kapcsolatoknak. Amennyiben Sólyom László elnök nem szeretné, hogy ez bekövetkezzen, a látogatásra nem kerül sor".

Péntek délelőtt Ivan Gasparovic, Szlovákia köztársasági elnöke is felkérte Sólyom Lászlót, hogy fontolja meg még egyszer, elutazik-e Révkomáromba. Kérését Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet tolmácsolta, akit Gasparovic bekéretett hivatalába. "Örülni fogok, ha ezt az üzenetet (Sólyom) nagyon komolyan veszi" - nyilatkozta a találkozó után Gasparovic. Leszögezte: elsősorban a látogatás dátuma ellen van kifogása.

A támadó szlovák nyilatkozatok ekkor még nem tántorították el Sólyom Lászlót attól, hogy péntek délután elutazzon Révkomáromba. "Az államfő programjában semmilyen változás nincs, így délután részt vesz és beszédet mond Révkomáromban a közadakozásból állított Szent István szobor avatásán" - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője pénteken délelőtt.

Sólyom László köztársasági elnök elindulása előtt, pénteken kora délután a diplomáciai csatornákon keresztül fordult szlovák partneréhez, Ivan Gasparovichoz, és jelezte: fenntartja részvételi szándékát a komáromi szoboravatón.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint a magyar államfő kifejtette: a komáromi Szent István Szoborbizottság meghívását elfogadta, erről a szlovák felet időben tájékoztatta, részvételi szándékát továbbra is fenntartja. A rendezvény időpontjával kapcsolatban Sólyom jelezte: már 2008. augusztus 21-én, a Csehszlovákia elleni agresszió negyvenedik évfordulóján nyilvános beszédben fejezte ki sajnálatát a cseh és a szlovák népnek. Korábban az időpontot illetően semmilyen szlovák diplomáciai forrás nem vetett fel kifogásokat.

A magyar köztársasági elnök biztosította a szlovák államfőt, hogy a korábbi találkozásaik, egyetemi párbeszédük együttműködő szellemének üzenetével érkezik Komáromba. A már megfogalmazott javaslat alapján Sólyom László továbbra is számít arra, hogy a lengyelországi visegrádi négyek csúcstalálkozóján kétoldalú megbeszélésen tekinthetik át Szlovákia és Magyarország kapcsolatainak valamennyi aktuális kérdését, köztük az államnyelv törvény módosításának ügyét is.

Fico szerint készülődnek a szélsőségesek

A szlovák miniszterelnök pénteken reggel jelezte, hogy várhatóan lemondja délutánra tervezett programját, mert Sólyom László révkomáromi látogatása kapcsán mindkét országban készülődnek a szélsőségesek, és Pozsonynak ezzel meg kell birkóznia.

"Össze kell hívnom a megfelelő szerveket, amelyek megvitatják ezt a problémát. Valami módon meg kell birkóznunk ezzel a látogatással. El kell dönteni, mi a legkisebb rossz a Szlovák Köztársaság számára, és szükség lesz arra, hogy a Szlovák Köztársaság határozottan szembenézzen ezzel a durva provokációval" - jelentette ki Robert Fico, amikor délelőtt Pozsonyban az 1968 augusztusi események, a csehszlovákiai reformfolyamat leverésének évfordulója kapcsán megkoszorúzta Alexander Dubcek korabeli csehszlovák kommunista pártvezető sírját.

A dátummal is baj van

Pozsony a látogatás dátumát is kifogásolta. Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai - köztük a magyar katonák is - bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak.

A legfőbb szlovák közjogi méltóságok szerdán tudatos provokációnak minősítették, hogy a magyar államfő részt vesz a szobor felavatásán. A miniszterelnök úgy vélte, hogy ez kísérlet a magyar államiság szlovákiai megünneplésére. Robert Fico kijelentette, hogy az esetleges problémákért, és a látogatás következményeiért Sólyom László lesz a felelős.

A szlovák vezetők szerint ezért érzéketlenség, hogy Sólyom ezen a napon tesz magánlátogatást Szlovákiában. A két szlovákiai magyar párt - a Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most - viszont nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a magyar államfő Révkomáromban részt vesz Szent István szobrának felavatásán, ezért a Sólyom Lászlót ért szlovák bírálatokat csütörtökön visszautasította.

Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken délelőtt telefonon egyeztetett Robert Ficóval a látogatásról, a szlovák kormányfő ekkor még biztosította Bajnait, hogy gondoskodnak a magyar államfő és a rendezvény biztonságáról. Délutánra már változtatott az álláspontján.