Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

A külügy sem érti a szlovák reakciókat

2009.08.20. 12:56
Az előkészületek során nem kifogásolták Sólyom László révkomáromi szoboravató útját. A Magyar Koalíció Pártja szerint Robert Fico a felelős bármilyen konfliktusért.

A Külügyminisztérium meglepődéssel értesült arról, hogy Szlovákia legfelső szinten bírálja Sólyom László köztársasági elnök révkomáromi látogatását - közölte a külügyi tárca csütörtökön.

A magyar államfő pénteken délután látogat Révkomáromba, ahol ünnepélyesen felavatják Szent István szobrát. A látogatást a magyar fél a diplomáciai szokásoknak megfelelően bejelentette a szlovák hatóságoknál.

Kohári Lajos helyettes szóvivő azt írta, a szlovák reakció különösen érthetetlen egy olyan ünnepi rendezvénnyel kapcsolatban, amelynek előkészítése az ilyenkor szokásos eljárás szerint megtörtént, és amelynek során a szlovák fél semmilyen formában nem fejezte ki kifogását. Mint írta: kedden a révkomáromi (komárnói) szoboravatás helyszínén magyar előkészítő delegáció járt, ahol szlovák részről készséges együttműködést tapasztaltak a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal és a Külügyminisztérium munkatársai.

A külügyi tárca közleménye megjegyzi: a magyar államfő civil szervezet meghívásának tesz eleget.

Nem szívesen látott vendég

A három legfőbb szlovák közjogi méltóság a Szlovák Köztársaság elleni tudatos provokációnak minősítette a magyar államfő tervezett révkomáromi látogatását. Ivan Gasparovic államfő, Robert Fico kormányfő és Ivan Paska házelnök szerdán kiadott közös nyilatkozata szerint a három politikus nem vállal felelősséget a látogatás következményeiért, beleértve a szlovák-magyar viszony rosszabbodását is. Közölték továbbá, a magyar államfő ezen a napon nem szívesen látott vendég Szlovákiában.

"A Magyar Köztársaság megérti és tiszteletben tartja Szlovákia érzékenységét az 1968-as katonai beavatkozással kapcsolatban" - fogalmaz a helyettes külügyi szóvivő, megjegyezve: ennek jegyében 2008. augusztus 21-én, a bevonulás negyvenedik évfordulóján a magyar köztársasági elnök Budapesten, a szlovák és a cseh nagykövet jelenlétében elmondott beszédben követte meg a szlovák és a cseh népet, amikor azt mondta: "a szabad és demokratikus Magyarország államfőjeként mély sajnálatomat fejezzem ki az akkori Csehszlovákia népeinek azért, hogy a magyar csapatok 1968-ban részt vettek a megszállásban."

Magyarország továbbra is bátorítja a szlovák kormány és a magyarországi szlovák közösség közötti kapcsolatok fejlesztését, semmilyen módon nem kívánja azokat korlátozni, és szívesen látja a szlovák vezetők ilyen célú magyarországi látogatásait - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

MKP: ha baj lesz, azért Fico a felelős

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint Robert Fico szlovák kormányfő fogja viselni a felelősséget azért, ha Sólyom László magyar köztársasági elnök pénteki révkomáromi látogatása alkalmával esetleg konfliktus történne.

"Az MKP visszautasítja a Szlovák Köztársaság kormányfőjének Sólyom László látogatásával kapcsolatos manipulációit...elhatárolja tőlük magát ... és kijelenti: bármiféle konfliktusért vagy problémáért, amelyek ebből az alkalomból bekövetkezhetnek, a felelősnek a Szlovák Köztársaság miniszterelnökét tartja" - olvasható az MKP állásfoglalásában.

Fico Sólyom látogatásával kapcsolatos megnyilatkozásai "egyenesen arra biztatják a szlovák szélsőségeseket, hogy konfliktust provokáljanak ki Révkomáromban". Az MKP ezért ezeket a nyilatkozatokat "rendkívül veszélyesnek és az Európai Unió egy tagállama miniszterelnökének részéről felelőtlennek" tartja - áll a dokumentumban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!