Jolán
2 °C
4 °C

A külügy sem érti a szlovák reakciókat

2009.08.20. 12:56
Az előkészületek során nem kifogásolták Sólyom László révkomáromi szoboravató útját. A Magyar Koalíció Pártja szerint Robert Fico a felelős bármilyen konfliktusért.

A Külügyminisztérium meglepődéssel értesült arról, hogy Szlovákia legfelső szinten bírálja Sólyom László köztársasági elnök révkomáromi látogatását - közölte a külügyi tárca csütörtökön.

A magyar államfő pénteken délután látogat Révkomáromba, ahol ünnepélyesen felavatják Szent István szobrát. A látogatást a magyar fél a diplomáciai szokásoknak megfelelően bejelentette a szlovák hatóságoknál.

Kohári Lajos helyettes szóvivő azt írta, a szlovák reakció különösen érthetetlen egy olyan ünnepi rendezvénnyel kapcsolatban, amelynek előkészítése az ilyenkor szokásos eljárás szerint megtörtént, és amelynek során a szlovák fél semmilyen formában nem fejezte ki kifogását. Mint írta: kedden a révkomáromi (komárnói) szoboravatás helyszínén magyar előkészítő delegáció járt, ahol szlovák részről készséges együttműködést tapasztaltak a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal és a Külügyminisztérium munkatársai.

A külügyi tárca közleménye megjegyzi: a magyar államfő civil szervezet meghívásának tesz eleget.

Nem szívesen látott vendég

A három legfőbb szlovák közjogi méltóság a Szlovák Köztársaság elleni tudatos provokációnak minősítette a magyar államfő tervezett révkomáromi látogatását. Ivan Gasparovic államfő, Robert Fico kormányfő és Ivan Paska házelnök szerdán kiadott közös nyilatkozata szerint a három politikus nem vállal felelősséget a látogatás következményeiért, beleértve a szlovák-magyar viszony rosszabbodását is. Közölték továbbá, a magyar államfő ezen a napon nem szívesen látott vendég Szlovákiában.

"A Magyar Köztársaság megérti és tiszteletben tartja Szlovákia érzékenységét az 1968-as katonai beavatkozással kapcsolatban" - fogalmaz a helyettes külügyi szóvivő, megjegyezve: ennek jegyében 2008. augusztus 21-én, a bevonulás negyvenedik évfordulóján a magyar köztársasági elnök Budapesten, a szlovák és a cseh nagykövet jelenlétében elmondott beszédben követte meg a szlovák és a cseh népet, amikor azt mondta: "a szabad és demokratikus Magyarország államfőjeként mély sajnálatomat fejezzem ki az akkori Csehszlovákia népeinek azért, hogy a magyar csapatok 1968-ban részt vettek a megszállásban."

Magyarország továbbra is bátorítja a szlovák kormány és a magyarországi szlovák közösség közötti kapcsolatok fejlesztését, semmilyen módon nem kívánja azokat korlátozni, és szívesen látja a szlovák vezetők ilyen célú magyarországi látogatásait - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

MKP: ha baj lesz, azért Fico a felelős

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint Robert Fico szlovák kormányfő fogja viselni a felelősséget azért, ha Sólyom László magyar köztársasági elnök pénteki révkomáromi látogatása alkalmával esetleg konfliktus történne.

"Az MKP visszautasítja a Szlovák Köztársaság kormányfőjének Sólyom László látogatásával kapcsolatos manipulációit...elhatárolja tőlük magát ... és kijelenti: bármiféle konfliktusért vagy problémáért, amelyek ebből az alkalomból bekövetkezhetnek, a felelősnek a Szlovák Köztársaság miniszterelnökét tartja" - olvasható az MKP állásfoglalásában.

Fico Sólyom látogatásával kapcsolatos megnyilatkozásai "egyenesen arra biztatják a szlovák szélsőségeseket, hogy konfliktust provokáljanak ki Révkomáromban". Az MKP ezért ezeket a nyilatkozatokat "rendkívül veszélyesnek és az Európai Unió egy tagállama miniszterelnökének részéről felelőtlennek" tartja - áll a dokumentumban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?