Gerzson
-3 °C
3 °C

Több száz rendőr hatolt be a gárdisták közé Szentendrén

2009.08.22. 12:14 Módosítva: 2009-08-22 16:54:08
Egyesülési joggal való visszaélés miatt a rendőrség eljárást indított a gárdistaavatás egyik szervezője, Vona Gábor ellen

Több száz rendőr hatolt be Szentendre külterületén arra a magánterületre, ahol a Magyar Gárda egyenruháját viselő körülbelül ötszáz ember tett esküt szombat délelőtt.

A Skanzen közelében egy kerítéssel körbezárt magánterületen ötszáz körüli, fehér inget, fekete nadrágot és mellényt, a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselő ember sorakozott fel alakzatban, árpádsávos és jobbikos zászlót lobogtatva, és esküt tett az előre meghirdetett időpontnál öt órával hamarabb.

A területet a rendőrök már a rendezvény előtt körbevették, városba vezető utakat ellenőrizték, az avatás helyszínre vezető Sztaravodai utcát pedig lezárták a forgalom elől. A rendőrök több tucatnyi mikrobusszal, járőrautóval és csapatszállító teherautóval vonultak fel. A gárdisták közel húsz autóbusszal érkeztek, és a területet körbefogva parkoltak le.

Amikor a gárdisták esküt tettek, a rohamrendőrök behatoltak a területre, és egyenkénti igazoltatásba kezdetek. A gárdisták kiabálással fogadták az intézkedést, "mocskos zsidók!", "hazaárulók!" - kiabálták, de ellenállás nem tanúsítottak. A gárdisták jó része árpádsávos kendőkkel és gázálarcokkal takarta el az arcát.

Néhány, magát "új magyar gárdistának" nevező egyenruhás arról tájékoztatta az MTI tudósítóját, hogy létrehozták a gárda rendőri egységét, a "Gárda Csendőrséget".

A bíróság által jogerősen feloszlatott, majd a tagok állítása szerint újjáalakult Magyar Gárda azért tartotta rendezvényét Szentendrén, egy magánterületen, mert a fővárosi Hősök terére tervezett rendezvényüket a Budapesti Rendőr-főkapitányság betiltotta, a döntést a bíróság is helyben hagyta.

Valamennyi, igazoltatott gárdista ellen szabálysértési eljárás indít a rendőrség, mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. A rendőrség szerint szabálysértésnek minősül a gárdaavatás, amit 100 ezer forintos pénzbüntetéssel lehet szankcionálni.

Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a elmondta: a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egyesülési joggal való visszaélés miatt eljárást indított a gárdista-avatás egyik szervezője ellen és összesen 176 személy ellen tett feljelentést és indított szabálysértési eljárást. Vona Gábornak, a Jobbik és a Magyar Gárda alapító elnökének gyanúsított idézést adtak át a helyszínen a rendőrök.