Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vádemelési javaslat Kolompár Orbán ellen

2009.09.24. 08:49
Vádemelést javasol a Vám és Pénzügyőrség Dél-alföldi Nyomozó Hivatala Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és kilenc társa ellen egy uniós foglalkoztatási pályázaton való visszaélés miatt. A roma vezető ellen egy másik ügyben októberre tűzték ki a tárgyalást.

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a Vám és Pénzügyőrség Dél-alföldi Nyomozó Hivatala Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és kilenc társa ellen, akiket jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével gyanúsítanak. Az ügyészség a törvényes határidőben, 30 napon belül dönt a vádemelési javaslatról - közölte Kopasz Zsolt, a Kecskeméti Városi Ügyészség vezetője.

A vámnyomozók az ügyészség felügyelete mellett egy éve folytatnak nyomozást az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat elszámolásaival kapcsolatban a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezeténél, melynek Kolompár Orbán a vezetője.

A Magyar Hírlap felelveníti, hogy a majsai, keceli és málykúti roma szervezetek négy évvel ezelőtt 225 milió forint uniós támogatást igényeltek, amelyeből 140 milliót hívtak le. Kolompárék fiktív számlákkal igazolták az összeg elköltését.

Egy másik ügyben a Kecskeméti Városi Ügyészség 2008. decemberében, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt emelt vádat Kolompár Orbán és társai ellen. A vád szerint a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet valótlan számlákkal igazolt egy pályázaton nyert 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból 7,2 millió forintot.

Ebben az ügyben a tárgyalás is ki volt tűzve, de az európai parlamenti (EP) választás miatt elhalasztotta a Kecskeméti Városi Bíróság a Kolompár Orbán és három társa ellen indított büntetőpert, mert a gyanúsítottak közül ketten regisztrált jelöltként szerepeltek egy párt listáján a június 7-ei európai parlamenti választáson, s ezért mentelmi joguk volt. A per októberben kezdődik.

A Magyar Hírlap arról ír, hogy Kolompár helyettsét Dancs Mihályt kedden első fokon három év öt hónapi letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság. A cigány vezetőt az olaszliszkai bérlekásépítésekkel kapcsolatban csalásért és magánokirat-hamisításért ítélték el.