Figyelmeztették a Gárdára későn reagáló rendőri vezetőket

2009.10.01. 17:20
Bencze József országos rendőrfőkapitány figyelmeztette a Pest megyei rendőrfőkapitányt és a kapitányság érintett vezetőit, amiért múlt héten Kiskunlacházán nem intézkedtek azonnal a betiltott Magyar Gárdával szemben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter utasítására vizsgálta a Kiskunlacházán múlt hét végén történt "rendőri intézkedést igénylő események szakszerűségét".

Bencze József a lefolytatott vizsgálat eredményeként figyelmeztette a Pest megyei rendőrfőkapitányt és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság érintett vezetőit, hogy "bár a jogsértések rögzítésre kerültek, és az érintettekkel szemben az eljárások megindultak, azonban a rövid dokumentálást követően a biztosításban részt vevő rendőri erőknek azonnal intézkedni kell a törvény-, szabálysértés észlelésekor a jogszabályok megszegőivel szemben" - olvasható a közleményben.

A törvény erejével

Hangsúlyozták: a rendőrség a továbbiakban is a törvény erejével és szigorával lép fel "jogerős bírósági határozatokban foglaltak megsértőivel szemben". A Magyar Gárdát és a Magyar Gárda Mozgalmat nyár elején oszlatta fel jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla.

Az ORFK közleménye emlékeztetett rá: a vizsgálat alapjául két eset szolgált. Szeptember 25-én este egy kiskunlacházai családi ház előtt körülbelül nyolcvan ember gyűlt össze, akik közül többen a betiltott Magyar Gárda egyenruháját, illetve "csendőrség" feliratú mellényt viseltek. A helyszínre kiérkező rendőrök megkezdték a igazoltatást.

Akik az igazoltatás előtt elhagyták a helyszínt, azokat a településen felállított ellenőrző-átengedő pontokon állították meg. A rendőrség összesen húsz ember ellen indított szabálysértési eljárást, garázdaság miatt.

Vezényszavakkal indultak

Két nappal később, szintén Kiskunlacházán egy, magukat Új Magyar Gárda Mozgalomnak nevező szerveződés részvételével tartott rendezvényen százötvenen alakzatban sorakoztak fel, egy részük gárdaegyenruhában.

Vezetőjük vezényszavakkal irányította az alakzatban részt vevők mozgását, majd az elhangzott beszédek után követően szintén vezényszavakkal indultak a következő rendezvény helyszínére, ahol az alakzatot továbbra is fenntartották - idézte fel a rendőrség.

Hozzátették: ezeket az eseményeket, illetve az elhangzott beszédeket a rendőrség mindvégig dokumentálta, de a rendezvény lefolyásába direkt módon nem avatkozott be.

A rendezvény után a helyszínen tartózkodó rendőrök a rögzített felvételek elemzése alapján igazoltatták a résztvevőket, és összesen 32 ember ellen "feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel" szabálysértése miatt indítottak eljárás. Egy emberrel szemben egyesülési joggal visszaélés miatt indult büntetőeljárás, egy ember esetében pedig még elemzik a bizonyítékokat.