Meghagyják a gyermekétkeztetési pénzt

2009.10.07. 10:45 Módosítva: 2009.10.07. 13:44
A jelek szerint a szocialisták meghátráltak: nem csökken harmadára a gyermekétkeztetési normatíva. Az ellenzék arra hívta fel a figyelmet, hogy a javaslatban még az alacsonyabb kvóta szerepel.

Úgy tűnik, mégsem változik jövőre a gyermekétkeztetés normatívája, erről a szocialista Kovács Tibor beszélt szerdán a parlamentben, a jövő évi költségvetés általános vitájának második napján.

Az eredeti tervek szerint a diákétkeztetés támogatását az idei harmadára csökkentették volna jövőre. A kedvezményes óvodai, iskolai, kollégiumi étkeztetés fejenkénti éves normatívája az idei 65 ezer forint helyett 22 500 forint lenne a beterjesztett javaslat szerint.

Az összeg csökkentése ellen többen tiltakoztak, az MSZP-frakció sem fogadta el, a szociális és munkaügyi miniszter is úgy nyilatkozott korábban, hogy nem ért egyet a normatíva visszavágásával.

Szollár Domokos kormányszóvivő múlt héten azt mondta, hogy a szegény és hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetésének támogatása jövőre nem változik, számukra mindez ingyenes marad.

Vidorné Szabó Györgyi, az MSZP szakpolitikusa a Népszabadságnak pedig már azt nyilatkozta, hogy megmarad 2010-ben 65 ezer forintos gyermekétkeztetési normatíva, a költségvetési törvény ugyanis még számos ponton módosulhat.

Ugyanezt megerősítette Kovács Tibor is, aki egy keddi megállapodásra hivatkozott az ügyben, és kérte az ellenzéki képviselőket, hogy most már ne érveljenek a gyermekétkeztetési normatíva csökkentésével. Mesterházy Attila frakcióvezető kedden közleményt adott ki, azt írta, eredményes egyeztetést folytatott a miniszterelnökkel: nem fog csökkenni az étkeztetési normatíva.

A fideszes Babák Mihály viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a megállapodás önmagában kevés, a beterjesztett javaslatban egyelőre a csökkentett kvóta szerepel.